Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Exemplele lor luminează

Șapte beatificați

Ioan Paul al II-lea a proclamat duminică, 7 octombrie, alți șapte fericiți în cadrul sfintei Liturghii în Piața "Sfântul Petru". Noii fericiți sunt: episcopul armean Ignazio Maloyan, martir (1869-1915); laicul Nikolaus Gross, martir (1898-1945); preotul Alfonso Maria Fusco (1839-1910); preotul Tommaso Maria Fusco (1831-1891); sora Emilie Tavernier Gamelin (1800-1851); sora Eugenia Picco (1867-1921); sora Maria Euthymia Offing (1914-1955). Cei șapte fericiți (un episcop, un laic, doi preoți și trei călugărițe) au știut să transpună neînfricata lor credință într-o extraordinară experiență de iubire a lui Dumnezeu și de slujire a aproapelui. Mai jos sunt redate cuvintele Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea.

"Dreptul va trăi prin credință" (Hab 2,4): cu aceste cuvinte pline de credință și de speranță profetul Habacuc se îndreaptă spre poporul lui Israel într-un moment frământat al istoriei sale. Recitite de apostolul Paul în lumina misterului lui Cristos, aceste cuvinte sunt folosite pentru a exprima un principiu universal: credința este aceea prin care omul se deschide mântuirii care vine de la Dumnezeu.

Astăzi avem bucuria de a contempla acest mister de mântuire actualizat în acești noi fericiți. Ei sunt drepții care prin credința lor trăiesc aproape de Dumnezeu în veșnicie: Ignazio Maloyan, episcop și martir; Nikolaus Gross, tată de familie și martir; Alfonso Maria Fusco, preot; Tommaso Maria Fusco, preot; Emilie Tavernier Gamelin, călugăriță; Eugenia Picco, fecioară; Maria Euthymia Offing, fecioară.

Acești iluștri frați ai noștri, acum ridicați la cinstea altarelor, au știut să transpună credința lor neînfricată în Cristos, într-o extraordinară experiență de iubire față de Dumnezeu și față de slujirea aproapelui.

Monseniorul Ignazio Maloyan, martirizat la vârsta de 46 de ani, ne amintește bătălia spirituală a fiecărui creștin, a cărui credință este expusă atacurilor celui rău. Din Euharistie scotea, zi de zi, forța necesară pentru a împlini cu generozitate și pasiune ministerul său de preot, dedicându-se predicării, pastorației sacramentelor și slujirii celor mai săraci. În timpul existenței sale a trăit din plin cuvintele sfântului Paul: "Într-adevăr, Dumnezeu nu ne-a dat un duh de timiditate, ci de putere, iubire și de înțelepciune (2Tim 1,7). În fața pericolelor persecuției, fericitul Ignazio nu acceptă nici un compromis, declarând celor ce făceau presiuni asupra lui: "Lui Dumnezeu nu-i place ca eu să-l reneg pe Isus, Mântuitorul meu. A vărsa sângele meu pentru credință este cea mai vie dorință a inimii mele!" Exemplul său luminează astăzi pe toți aceia care vor să fie mărturisitori ai evangheliei, pentru gloria lui Dumnezeu și pentru mântuirea fraților!

În viața sa de mamă de familie și de călugăriță, fondatoare a Surorilor Providenței, Emilie Tavernier Gamelin a fost modelul unei abandonări curajoase în mâinile providenței. Atenția sa față de persoane și față de situațiile lor, o fac să inventeze noi forme de caritate. Avea o inimă deschisă față de orice suferință, slujind îndeosebi pe cei săraci și pe cei mici, pe care dorea să-i trateze ca pe un rege. Știind că a primit totul de la Dumnezeu, dădea fără limite. Acesta era secretul bucuriei sale profunde, chiar și în nenorociri. Într-un spirit de totală credință în Dumnezeu și cu un sens acut de ascultare, asemenea "slujitorului" din Evanghelie, își împlinea datoria sa ca pe o poruncă divină, voind să facă în toate voința Domnului. Fie ca noua fericită să fie un model de contemplație și de acțiune pentru surorile institutului său și pentru persoanele care lucrează cu ele! (continuare în numărul viitor)

Traducere de Daniel Medveș

* * *

Ignazio Maloyan - martir la vârsta de 46 de ani a împlinit cu generozitate și pasiune ministerul său de preot, fără a accepta nici un compromis.

Nikolaus Gross - jurnalist și tată de familie, în fața ideologiei național-socialiste, prin scrierile sale, a apărat demnitatea persoanelor. Pentru aceasta a fost condus la locul de execuție.

Alfonso Maria Fusco - cu credința sa genuină și tenace a devenit "Don Bosco din Sud".

Tommaso Maria Fusco - a știut să trăiască în lume realitatea împărăției lui Dumnezeu într-un mod cu totul special.

Emilie Tavernier Gamelin - a inventat noi forme de caritate, slujind mai ales pe cei mici și cei săraci, pe care dorea să îi trateze ca pe un rege.

Eugenia Picco - realizând sinteza vitală dintre contemplație și acțiune, a luat asupra ei sărăciile lumii, asistând totodată și victimele războiului care în acea perioadă însângera Europa.

Euthymia Offing - a trăit conform acestui moto: În tot ceea ce vom face să fim mereu simpli slujitori.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat