Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Am nevoie de tine

Abbé Pierre în Iași

Președintele Fundației "Un Coup de Main d'Emmaus", companionii, responsabilii și prietenii de la Iași au inaugurat oficial comunitatea Emmaus din Iași, în prezența ilustrei personalități franceze Abbé Pierre și a președintelui Emmaus Internațional, Renzo Fior. Inaugurarea a avut loc duminică, 7 octombrie, la ora 15.30; din partea Episcopiei de Iași a participat pr. Cornel Cadar. Sâmbătă, 6 octombrie, Abbé Pierre a făcut o vizită la Episcopia din Iași, unde s-a întâlnit cu PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă.

"Un Coup de Main d'Emmaus" este o fundație română care a demarat încă din 1997, la inițiativa a patru asociații franceze. Statutul juridic s-a obținut în martie 2001. În afară de aceste patru asociații fondatoare, fundația colaborează îndeaproape cu Emmaus Internațional, un organism ce coordonează toate comunitățile de tip Emmaus prezente azi în peste 30 de țări din toată lumea.

Prima comunitate Emmaus a luat ființă în Franța, în 1949, prin întâlnirea dintre un preot catolic, Henri de Groues (cunoscut ca Abbé Pierre - nume de luptător clandestin, rămas din timpul Celui de-al II-lea Război Mondial) și un fost ocnaș. După 18 ani de închisoare, acesta este grațiat pentru că salvase pe cineva dintr-un incendiu. Acasă găsește însă o situație cumplită. Încearcă să se sinucidă. Avertizat de un tânăr, Abbé Pierre participă sufletește la mizeria acelui nefericit disperat. Inima lui era copleșită de durerea celuilalt și ar fi voit să-i spună: "Sunt hotărât să lupt împreună cu tine, ca să-ți vindec suferința ta, care a devenit și a mea". Dar cum să înceapă discuția? Abbé Pierre, sleit de puteri și sărac, îi spune, simplu, lui Georges. "Nu te pot opri să te sinucizi, dar fiindcă tot ești liber, vino să mă ajuți să-i ajut pe ceilalți. Nu pot face nimic singur. Am nevoie de tine". Georges acceptă propunerea, își recapătă încrederea. Tot restul vieții, nu va înceta să repete: "Fără Abbé Pierre aș fi încercat iarăși și iarăși să mă sinucid, căci nu lucrurile erau cele care îmi lipseau, ci o motivație de a trăi!"

Originea fondării Mișcării Emmaus se află într-un act care este exact contrariul binefacerii (care, adesea, riscă să umilească, ba chiar să umple de revoltă). Actul fondator constă în propunerea concretă, dăruită cu prietenie fiecărui nou-venit, vizând colaborarea pentru construirea unei lumi mai drepte, spunându-i și disperatului, dar și voluntarului "Am nevoie de tine". Această propunere poate fi acceptată sau refuzată. În orice caz, o comunitate Emmaus nu se fondează plasând un șef în mijlocul unor nefericiți. Fără responsabilitate, fără coresponsabilitate, am avea de-a face cu un azil, iar o comunitate Emmaus nu este nicidecum un azil.

Mișcarea se compune din companioni - oameni care au pierdut totul sau care n-au avut niciodată un acoperiș, oameni călcați în picioare de viață, de semenii lor, abrutizați de vicii, dar care se transformă radical în cadrul comunităților, dând găzduire, muncind împreună și împărțind cu cei mai nefericiți decât ei.

Din exterior, fundația mai beneficiază de susținerea fidelă a "grupurilor de prieteni", a voluntarilor, a acelor persoane care aderă la aceleași valori și care, pe cât le stă în putere, încearcă să combată, în societate, cauzele mizeriei.

Comunitatea Emmaus din Iași este prima comunitate de acest tip din România. În casa de pe strada Horia 15, (casă propusă pentru demolare, dar reparată în întregime de companioni), locuiesc 10 tineri. O parte din ei provin din stradă, o altă parte, din familii foarte sărace. La ferma din Sârca lucrează alți cinci tineri, cultivând o suprafață de teren de 2.900 m2. Sunt personalități foarte diferite, dificile, cu adaptabilitate socială scăzută. Nu lipsesc neînțelegerile, atmosfera tensionată, dar de cele mai multe ori împăcarea pornește chiar de la cel care a provocat conflictul.

Organizația urmărește un singur obiectiv: să asigure în mod dezinteresat un adăpost, un loc de muncă persoanelor celor mai defavorizate. Lucrul cel mai important este ca aceștia să-și recapete demnitatea umană și să ocupe locul pe care îl merită în societate.

Amelia Sandu-Andrieș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat