Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Există relații de cooperare

Caritas România

Caritas România, membră a Caritasului Internaționalis cu sediul la Vatican și a Caritasului Europa cu sediul la Bruxelles, este o organizație nonguvernamentală prezentă la noi în țară din 1990, la început prin cele șase Caritasuri diecezane romano-catolice: Alba-Iulia, București, Iași, Oradea, Timișoara, Satu Mare și Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj, iar mai târziu și prin celelalte Caritasuri diecezane greco-catolice Cluj, Lugoj, Maramureș și Oradea. Toate aceste 11 Caritasuri diecezane formează Confederația Caritas România, care reunește un total de 281 de instituții proprii (orfelinate, grădinițe, cămine, cluburi, cantine sociale, ateliere protejate etc.), cu 1.465 de angajați și 1.532 de voluntari, acoperind prin acțiunile sale socio-caritative tot cuprinsul țării, ieșind în întâmpinarea a peste 500.000 de nevoiași.

Caritas România în cei peste zece ani de existență a reușit să abordeze sistematic problemele sociale ale comunității, punând accent pe identificarea nevoilor concrete ale celor nevoiași.

În perioada 1-4 octombrie, președintele Caritasului Europa, Denis Vienot, a vizitat proiecte desfășurate de patru Caritasuri Diecezane din România, și anume: Alba-Iulia, Blaj, București și Iași. De asemenea, președintele Caritasului Europa s-a întâlnit cu Mons. Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic, cu PS Petru Gherghel, episcop de Iași, cu ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, cu PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, cu Jozsef Támas, episcop auxiliar de Alba-Iulia, cu pr. dr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic Iași, și cu pr. Radu Brânză, Diaconia Ortodoxă. Mai jos este redat interviul luat domnului Vienot cu ocazia vizitei sale la sediul Conferinței Caritas România din București.

- Pentru cititorii noștri, ați putea să ne faceți o scurtă prezentare a activității Caritasului Europa și ce loc ocupați dv. în cadrul acestuia?

Caritasul Europa are 44 de țări membre din estul, centrul și vestul Europei. Acum doi ani s-a hotărât planul strategic și planul de lucru al Caritasului Europa, ce este implementat pe o perioadă de șapte ani. În centrul atenției planului strategic sunt cele șase comisii: politici sociale, migrația, cooperare internațională, comunicare, cooperare europeană și capacity building. Toate aceste comisii lucrează în comun cu comisiile Caritasurilor naționale membre. Comisia de Politici Sociale pregătește Raportul de sărăcie. Comisia de Migrație are în curs de elaborare definirea standardelor pentru primirea celor care cer azil și a standardelor comune de proceduri pentru cei care cer azil (inclusiv accesul legal pe teritoriu al celor care cer azil). Comisia de Cooperare Internațională lucrează la dezvoltarea de programe în diferite domenii, precum și la Fondul European de Solidaritate. Capacity Building este un program complex pentru dezvoltarea Caritasurilor din Europa.

- Ce a însemnat pentru dv. această vizită?
Caritas România are un rol important în Caritas Europa. Caritas România este membru în Biroul Permanent al Caritasului Europa prin mag. ing. Iosefina Cristina Loghin, secretar general extern. În comisia de politici sociale, Caritas România este reprezentată prin Ioana Crețoiu. După cum vedeți, Caritas România are un rol foarte activ fiind implicat în această muncă la nivel internațional. Ca președinte al Caritasului Europa vizitez Caritasurile membre. Prin aceste vizite am posibilitatea de a vedea direct realitatea din Caritasuri, făcându-mi o viziune globală a muncii. Ce pot să vă spun? Caritas România are foarte multe proiecte, în special pentru comunitatea romilor; aceste proiecte pot fi idei importante la nivel european. De altfel, Caritas România are relații eficiente de cooperare cu Caritasuri din Europa de Vest, cum ar fi: Secours Catholique (Caritas Franța), Deutscher Caritasverband (Germania), Caritas Austria etc.

- În urma acestei vizite ce puteți să ne spuneți despre Caritasurile romano-catolice și cele greco-catolice din România?
După aceste două-trei zile petrecute la Caritasurile Diecezane Romano-Catolice Iași și Alba-Iulia și la Caritasul Diecezan Greco-Catolic Blaj, pot să vă spun că există relații de cooperare și dezvoltare între Caritasurile diecezane prin programele naționale SID (Servicii de Îngrijire la Domiciliu) și BACH (Birou de Asistență și Consultanță pentru Persoane cu Handicap), prin ajutoarele în caz de calamitate (inundații, secetă).

- După părerea dv., contextul internațional prezent va pune Caritasul Europa într-o nouă perspectivă?
Caritas Internaționalis are împreună cu Caritas Europa programe pentru refugiații din Afghanistan. În funcție de posibilități, suntem pregătiți să acționăm prin programele noastre de urgențe. Pe de altă parte, Caritasurile din Europa de Vest au legături directe cu Caritasurile din țările arabe.

A consemnat Ana-Maria Balaș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat