Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Inaugurare Caritas

Miercuri, 17 octombrie 2001, a fost inaugurat un nou sediu pentru două din proiectele Centrului Diecezan Caritas Iași: CID - Centrul de Îngrijire la Domiciliu și BACH - Biroul de Asistență și Consiliere pentru Persoanele cu Handicap. Clădirea unde își vor desfășura activitatea cele două proiecte a fost sfințită de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă în cadrul unei festivități unde au participat toți membrii consiliului director al Confederației Caritas România, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași, reprezentanți ai unor instituții și organizații care oferă servicii persoanelor în dificultate, precum și alți distinși invitați.

Cele două proiecte urmăresc realizarea unor activități care se înscriu în misiunea umanitară a Caritasului urmând exemplul evanghelic al samariteanului milostiv, aplecându-se asupra persoanelor care devin prea curând o povară, celor care-și pierd prea curând bucuria și chiar motivația de a trăi și celor pe care în furtuna problemelor noastre zilnice îi uităm prea ușor.

Centrul de Îngrijire la Domiciliu, inaugurat cu această ocazie, este cel de-al 47-lea în țară. Organizația Caritas Freiburg este cea care a inițiat și finanțat acest proiect în România, proiect care vizează acordarea de asistență medicală și socială la domiciliu. Aceste servicii se adresează următoarelor categorii de persoane: bolnavi cronici, vârstnici, persoane cu handicap neuro-psiho-motor, persoane defavorizate social, pacienți care nu au aparținători, pacienți instituționalizați în aziluri de bătrâni.

Selectarea beneficiarilor se va face doar pe baza unor criterii medicale și sociale argumentate prin documente fără a practica nici o discriminare etnică, de vârstă, de sex, de apartenență politică, socială sau religioasă.

Echipa de lucru constituită din asistente medicale, infirmiere și asistenți sociali asigură următoarele servicii: injecții, toaleta plăgilor, pansamente, măsurarea tensiunii arteriale și glicemiei, termometrizare, tratamente inhalatorii, sondaj vezical, schimbarea pungilor de urină și colestomă, clisme, masaje, sfaturi de îngrijire, precum și ajutor în gospodărie, îngrijire și consiliere la centru, închiriere articole de îngrijire, vizite la domiciliu și pregătirea voluntarilor.

Programul de lucru cu publicul al CID-ului este de luni până vineri între orele 12.00-15.00. Adresa: Str. Palade, nr. 4, 6600, Iași; tel.: 032/410075.

Biroul de Asistență și Consiliere pentru Persoanele cu Handicap funcționează ca parte a programului la nivelul Confederației Caritas România denumit: "Structura de bază pentru asistența persoanei cu handicap", sprijinit prin Deutscher Caritasverband Freiburg (DCV). Scopul Biroului de Asistență și Consiliere se înscrie în cadrul mai larg al misiunii Caritas și constă în îmbunătățirea condițiilor de trai și a posibilităților terapeutice de tratament a persoanelor cu handicap prin luarea în considerare a existenței lor în diferite medii: casa părintească, școala, căminul, mediul de lucru, timpul liber.

BACH Iași funcționează în rețea alături de alte 10 birouri BACH localizate la nivelul diecezelor catolice din toată țara și este coordonat la nivel național de biroul din Satu Mare.

Servicii oferite:
- asistență socială și consiliere pentru persoanele cu handicap și familiile lor;
- sprijinirea persoanelor cu handicap în identificarea resurselor pentru a depăși situațiile problematice;
- informații asupra legislației, drepturilor și modului de aplicare a legislației pentru persoanele cu handicap;
- asistență în obținerea materialelor ajutătoare și compensatorii (proteze, orteze, cărucioare, cârje etc.);
- promovarea intereselor persoanelor cu handicap în fața diferitelor autorități locale;
- organizarea și sprijinirea grupelor de părinți cu scop de autosprijinire și susținere;
- dezvoltarea de relații de colaborare cu alte instituții și organizații din domeniu în vederea îndeplinirii scopurilor comune.

Programul de lucru cu publicul al BACH-ului este: marți: 8.00-13.00; joi: 12.00-17.00. Adresa: Str. Palade, nr. 4, 6600, Iași; tel.: 032/410076.

Cei care lucrează în aceste centre vor să ofere serviciile în lumina credinței în Domnul, deoarece lucrările făcute cu credință sunt totul, iar credința fără lucrări este nimic.

Maria-Izabela Belovici și Mirela Frunză



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat