Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Adormiții în Domnul

În serviciile religioase pentru cei răposați, liturgia orientală folosește deseori expresia adormitul(a), adormiții(ele) în Domnul. E sugestivă și încurajantă această expresie cu temei biblic.

În Evanghelia a patra, Ioan, ucenicul pe care îl iubea Isus, redă cuvintele dumnezeiescului Învățător în contextul morții lui Lazăr: "...prietenul nostru a adormit, mă duc să-l trezesc" (In 11,11). Cum ucenicii care îl însoțeau pe Isus în drumul spre Betania credeau că vorbește de somn ca odihnă, "Isus le-a spus-o pe față: Lazăr a murit" (In 11,14).

Tot capitolul al unsprezecelea al Evangheliei după Ioan care relatează învierea lui Lazăr este de o importanță covârșitoare pentru faptul că în această împrejurare Isus proclamă adevărul fundamental al religiei creștine, identificat în persoana sa: "Eu sunt învierea și viața, cine crede în mine nu va muri nicicând" (In 11,25).

Dramatismul episodului iese în evidență nu numai prin aceea că în drum spre mormânt "Isus suspină și se tulbură în sine" (versetul 33), iar când ajunge la mormântul lui Lazăr "lăcrimează" ceea ce-i face pe iudei să spună: "Iată cât de mult îl iubea", dar mai ales în cele ce au urmat. Fariseii, îngrijorați la culme pentru că "omul acesta face multe minuni" (versetul 47), și toți vor ajunge să creadă în el, pun la cale uciderea lui.

Caiafa, arhiereul anului acela, vorbește profetic: "...ne este mai de folos să moară un om pentru popor, decât să piară tot neamul" (versetul 50), și nu numai pentru iudei, "ci ca să adune laolaltă pe fiii lui Dumnezeu, cei împrăștiați" (versetul 52).

În cele din urmă, Fiul Omului, Isus Cristos, ascultător până la moartea pe cruce, cu moartea pe moarte călcând, avea să confirme din plin că este cu adevărat "înviere și viața", pentru ca toți care vor crede în el, adormiți în Domnul, să aibă parte de trezirea statornică în fericirea eternă a fiilor lui Dumnezeu.

Mons. Anton Despinescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat