Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Letiția Mugur (C.P. 6-54, sector 4, București). "Doresc să corespondez cu tineri din întreaga țară pe diferite subiecte, în special cele religioase. Îmi place foarte mult literatura, filozofia, psihologia, dar mai ales teologia spirituală (de altfel sunt absolventă a unei facultăți de teologie catolică, aici în București). Dacă aș avea prieteni cu care să discut diferite teme de teologie spirituală, mai ales mistică, poate mesaje pe care Isus și sfânta Fecioară le-au dat omenirii..., poate câte ceva despre sfântul Ioan al Crucii sau sfânta Tereza de Avila, poate despre stigmatizați, aș fi foarte fericită".

Vă publicăm adresa, recomandându-vă să vă apropiați mai mult de Sfânta Scriptură și de mesajul ei. Cu privire la ceea ce ne-ați cerut, există câteva cărți apărute la diverse edituri: Ed. Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (Viețile sfinților, 2 vol., Adevăratul chip al lui Padre Pio etc.); Ed. "Helicon" (Răstigniți cu Cristos); Ed. "Ars Longa" (Drumul perfecțiunii); Ed. "Mikel" srl (Sfânta Tereza de Avila. Viața, opera, doctrina) etc.

* Ana Buzdug (Bixad). "În primul rând vreau să vă mulțumesc pentru munca pe care o faceți fără de care viața noastră uneori ar fi mai grea. În special revista "De la răsărit până la apus" mă susține: atât lecturile și psalmii cât și meditațiile în care mă regăsesc. Am 35 de ani și am citit Biblia de când am învățat să citesc, dar abia anul trecut am înțeles aceste cuvinte: "Omul nu trăiește numai cu pâine, dar și cu tot cuvântul care vine din gura lui Dumnezeu". Această revistă mi-a venit în ajutor, este mai importantă chiar decât hrana trupului. Sunt abonată și la revista "Lumina creștinului" pe care o citesc cu mare plăcere. Citind-o, mă bucur cu cei ce se bucură și sufăr cu cei ce suferă. Prin această scrisoare aș dori să vin în ajutorul acelui tânăr care a scris: "De ce nu ni se acordă și nouă o șansă?"

Vă mulțumim pentru aprecieri și pentru că citiți aparițiile de la "Presa Bună". Gândurile dv. pentru a veni în sprijinul tânărului despre care s-a scris în revista din numărul trecut au fost reținute pentru a fi publicate la momentul potrivit. Astfel de mesaje am primit și de la Monica Ciobanu (Bacău) și Elena Olariu (Răducăneni).

* Genovica Ivan (Săbăoani). Răspundem la o scrisoare mai veche de-a dv. Credem că ați uitat un lucru esențial: critica, pentru a fi constructivă, trebuie să fie în primul rând obiectivă. "Comentariul" dv., departe de a fi obiectiv, e presărat cu prea multă patimă și cu prea mult subiectivism, pentru a putea fi considerat un "comentariu" critic. Referitor la cele câteva versuri care au fost publicate într-un număr al revistei, la poșta redacției, dv. vă opriți în mod superficial la aparențe, nereușind să treceți dincolo de ceea ce cuvintele par să exprime la prima vedere. Dacă veți citi Biblia cu atenție veți întâlni în ea multe fraze a căror semnificație poate scăpa celor care se opresc numai la cuvinte. Iată, de pildă, un citat din Evanghelia după Luca: "Dacă cineva vine la mine și nu-și urăște tatăl, mama, femeia, copiii, frații, surorile, (...) nu poate fi ucenicul meu". Credeți că Isus, care este iubire, ne îndeamnă să ne urâm propria familie? Sau, în aceeași Evanghelie citată, atunci când i se aduce la cunoștință lui Isus că este căutat de mama și de frații săi, el răspunde: "Mama mea și frații mei sunt aceia care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și îl îndeplinesc" (8,19-21). Credeți că Isus își reneagă mama, că nu o iubește? Exemplele pot continua. Sperăm însă că ele sunt suficiente și edificatoare pentru dv. În ceea ce ne privește, ne-am bucura nespus dacă ați înțelege că scopul revistei nu este acela de a crea polemici, ci, dimpotrivă, de a-l aduce în suflete pe cel care este pentru noi "cale, adevăr și viață". Dar pentru a-l putea primi, așa cum reiese și din citatul folosit de dv. la finalul scrisorii, noi înșine trebuie "să practicăm iubirea".

* Lucian Petrescu (Huși). Scrisoarea dv. a ajuns cu întârziere pentru a mai publica știrea. Vă amintim că articolele și informațiile au cea mai mare șansă de a fi publicate dacă sosesc până la data de 15 a lunii precedente apariției revistei.

*Adrian Ștefănescu (Mediaș). Poezia "Imn pentru românime" este de apreciat, dar nu îndeplinește regulile cerute; în primul rând este prea lungă și apoi seamănă mai mult cu o rugăciune decât cu o poezie. Faptul că mai sunt oameni care își amintesc de confrații lor români în rugăciune rămâne un element pozitiv. Ne-au plăcut și cele scrise de dv.: "Ori de câte ori Dumnezeu dă cuiva harul credinței, el cere acelui om să abandoneze orice formă de certitudine și să pornească în pelerinajul care-i poate garanta realizarea fericirii veșnice. Nu se poate vedea clar totdeauna scopul călătoriei: Dumnezeu însă rămâne întotdeauna un ghid credincios și sigur". Vă mulțumim și mai așteptăm și alte materiale! Același răspuns și cu privire la poeziile trimise de Gheorghe P. Vacaru (Tuta).

* Ioan Cojan (Traian, Roman). "Doresc ca prin intermediul redacției să mă adresez acelor persoane care se ocupă de redactarea calendarului din anul 2002 pentru a-i ruga ca luni și marți după Învierea lui Isus să se menționeze cu roșu, după vechea tradiție. În acest fel s-ar reveni la frumosul obicei din perioada interbelică; atunci în calendar se accentua importanța și marea valoare a sărbătorilor pascale. De asemenea, mi se pare ceva anormal privind unele sărbători ale preasfintei Fecioare Maria: Inima Neprihănită a Mariei și Sfânta Fecioară Maria, Regină. Ambele sunt de o valoare foarte mare și nu înțeleg de ce în calendar nu se face o deosebire față de celelalte zile obișnuite? Aș dori să mai fac o remarcă privind persoana preasfintei Fecioare Maria. Nu prea sună frumos când se spune la unele predici că Fecioara Maria nu a înțeles prea multe din planurile lui Dumnezeu cu privire la mântuirea oamenilor și totuși a voit să devină mama Fiului lui Dumnezeu. În novena de pregătire la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se spune clar că a fost înzestrată de către dumnezeiescul său Fiu cu înțelepciune cerească. În primii ani ai pontificatului său, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a emis o enciclică prin care a scos în evidență semnificația marelui mister al Bunei-Vestiri. Enciclica s-a citit în biserica noastră de mai multe duminici la rând și cred că acest lucru s-a făcut în toate bisericile catolice din întreaga lume. Dacă Sfântul Părinte acordă așa mare atenție marelui mister al Bunei-Vestiri, nu înțeleg ce condiții mai trebuie să îndeplinească acest mister ca să poată fi considerat sărbătoare de poruncă?"

Probabil, pentru ca să fiți sigur că a ajuns mesajul la noi, ne-ați trimis două scrisori cu aproape același conținut. Asta am înțeles. Ceea ce încă nu am reușit să descifrăm este faptul că astfel de întrebări am mai primit din partea dv. În revista din luna martie 1997 v-am răspuns la întrebările cu privire la a doua și a treia zi de Paști și la sărbătorile legate de sfânta Fecioară, iar în martie 1999 v-am răspuns la o scrisoare aproape identică. Dacă le-ați uitat, reveniți asupra lor, sau v-ați hotărât ca din doi în doi ani să ne trimiteți câte o astfel de scrisoare? Cu privire la întrebarea legată de înțelegerea planului lui Dumnezeu din partea sfintei Fecioare, credem că trebuie să urmăriți cu mai multă atenție textele care fac referință la ea. Mesajul de la predici, cu siguranță, transmite ideea că Maria nu le-a înțeles pe toate de la început. De altfel în Scriptură se spune și despre Isus că el "creștea și se întărea, înainta în înțelepciune și harul lui Dumnezeu era asupra lui" (Lc 2,40) sau: "Isus creștea în înțelepciune, în statură și în har în fața lui Dumnezeu și a oamenilor (Lc 2,52).

* Nichy (Năvodari). Vă mulțumim pentru aprecieri. Adresa care vă interesează este următoarea: Pitești "Sfinții Apostoli Petru și Paul" - Str. Victoriei, 11, jud. Argeș, 0300-Pitești; tel. 048/219933.

* A. (Bacău). Scrisori cu un conținut ca al dv. ne cutremură. Așa se întâmplă cu omul care-și pune încrederea în om. Oare nu ne spune Sfânta Scriptură să ne punem încrederea numai în Dumnezeu? Nimeni nu ne interzice să avem prieteni, dar atenție, la baza prieteniei sau a căsătoriei trebuie așezat Dumnezeu. Dv. ne scrieți: "Iubirea părintească nu o poate înlocui nimeni niciodată. Am fost și suntem o familie săracă. Nu le cer părinților mei nimic decât o vorbă bună, dar nu vrea nimeni să-mi răspundă. Strigătul meu este în zadar, nu aude nimeni". Se pare că spre Dumnezeu ați strigat mai puțin. Credeți că acela care a creat urechea nu aude? Ne place să înțelegem că între timp ați ajuns la concluzia noastră și că ați început să vă rugați. Și apoi, nu am înțeles de ce-i învinuiți numai pe ceilalți: părinți, socri, soț, prieteni, preot; dv. ce ați făcut ca lucrurile să nu fie așa? Vă mai recomandăm să luați legătura cu preotul care v-a cununat, cu nașii și imposibil să nu găsiți soluții pentru salvarea căsniciei dv. Vă dorim numai bine și nu uitați că vă susținem în rugăciune.

* G.H. (jud. Vaslui). În revista din numărul trecut am răspuns la o scrisoare trimisă de Jenica Pascal din aceeași localitate cu dv., care ridica aceleași întrebări. Dacă ați citit răspunsul sperăm că ați înțeles rolul preotului, dacă nu, vă rugăm să-l citiți.

* Carmen Bișoc (Pașcani). Apreciem grija pe care o aveți față de copii și preocuparea față de modul cum sunt educați în familie sau la ora de cateheză pentru a-l cunoaște cât mai bine pe Dumnezeu. Scrisoarea dv. ne-a fascinat; ne bucurăm că vă implicați în educarea copiilor și ne rugăm ca Domnul să vă binecuvânteze.

* Vasile-Iulian Alupei (Penitenciar, Iași). "Îmi vine greu să vă scriu în acest moment, dar vreau să mă ajutați dându-mi un anunț în revista dv. și poate cineva cu suflet nobil care cunoaște adevărata lumină îmi va scrie".

Vă mulțumim pentru aprecieri și vă admirăm cuvintele frumoase cu care mulțumiți celor care v-au ajutat. Același răspuns și pentru Dănuț Antălucă care mulțumește acelora care i-au scris: Elena Fechetă (Adjudeni), Mihaela Boeru (Slănic Moldova), Cristina Andrieș (Sagna), seminariștilor Ciprian și Cătălin Mitca și Ciprian Ban. În speranța că vă vor scrie mulți vă dăm adresa: Penitenciarul Iași, str. Doctor Vicol, 10, blocul vechi, sc. 2, ap. 4, 6600, Iași.

* Costică Axinte (Penitenciar, Iași). "Dacă aveți bunăvoință și puteți să mă ajutați măcar din când în când cu câte o scrisoare, tot ar trece timpul mai repede, nu am pe nimeni cu care să corespondez, nu-mi scriu nici măcar părinții".

Sperăm că vă vor scrie cât mai mulți la adresa de mai sus și vă recomandăm să luați legătura și cu părintele atunci când vizitează pe cei din penitenciar. Faptul că părinții nu vă scriu, nu trebuie să vă mire. Nu credem că locul în care vă aflați le aduce o mare bucurie. Fiindcă veni vorba, le-ați scris vreodată cerându-le iertare? Citindu-vă scrisoarea, mi-am amintit de o întâmplare care a făcut bine multora. O redăm în speranța că vă va fi de folos dv. și colegilor dv. Titlul întâmplării este "Iertarea cea mare" și se termină cu această concluzie: "Evreii nu au un cuvânt la singular pentru a exprima mila lui Dumnezeu, cuvântul lor este "rahamim", adică "milostiviri". Iată conținutul întâmplării: "Odată, un călător ședea într-un vagon de tren, alături de un tânăr ce părea deprimat și îngândurat. Încercă să lege un dialog cu acesta, dar totul fu zadarnic. În cele din urmă, tânărul a mărturisit că tocmai fusese eliberat din închisoare. A admis că un asemenea fapt, închisoarea, a adus multă rușine familiei sale, care nici nu l-a vizitat, nici nu i-a scris prea mult în acest timp de ispășire. Încerca să motiveze această atitudine a familiei doar prin sărăcia care-i împiedica să călătorească și îi considera prea lipsiți de maniere pentru a-i scrie. În pofida fărădelegilor făcute, spera totuși să primească iertare. Pentru a ușura lucrurile pentru familia lui, le sugerase într-o scrisoare să-i comunice într-un anumit fel dacă îl mai doresc acasă sau nu. În cazul în care l-au iertat, să atârne într-un măr din curtea casei părintești care era aproape de calea ferată o panglică albă, în caz contrar să nu pună nimic în pom, iar el va înțelege să rămână în tren și să călătorească mai departe. Când trenul se apropie de orașul său natal, emoția îi deveni atât de mare încât nu mai suportă să privească afară pe fereastră. Călătorul mai în vârstă decât el îi luă locul la fereastra vagonului, urmând să se uite el la mărul din curtea părintească. După câteva minute îl prinse pe tânăr de braț: «Iată-l, șopti el, tot pomul este alb de cearșafuri atârnate în el!»".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat