Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Evenimente externe

O oroare incalificabilă
Acestea sunt cuvintele prin care papa Paul al II-lea s-a exprimat cu privire la noile atentate lansate marți, 11 septembrie, împotriva Statelor Unite ale Americii. "Îngrozit în fața acestor atacuri teroriste inumane împotriva persoanelor nevinovate", Sfântul Părinte a adresat o telegramă prin care, condamnând violențele, transmite condoleanțe președintelui Georges W. Buchs și își exprimă profunda tristețe și apropierea sa în rugăciune pentru poporul american în aceste momente tragice. Papa speră ca acest act incredibil și disperat să conducă pe fiecare să reflecteze asupra naturii antiumane și anticreștine a oricărei forme de violențe.

A murit la datorie
Pr. Michael F. Judge OFMConv. a murit în timp ce administra sfintele sacramente răniților și muribunzilor din atacul asupra World Trade Center, din New York. Franciscanul irlandez de 68 de ani a fost capelan la Departamentul Pompieri din New York. De-a lungul vieții el s-a confruntat cu multe situații tragice. Pr. Judge a trăit într-o mănăstire din Manhattan, ocupându-se în special de spitale și unități de pompieri. După atacul primului dintre cele două turnuri gemene ale Manhattanului, pr. Judge a sosit la scena dezastrului cu primul grup de pompieri. El a început de urgență să spovedească răniții. Câteva minute mai târziu însă, turnul a căzut, strivind multe victime, printre care și pe preotul franciscan. Conform unei declarații a Provinciei Franciscane "Sfântul Nume" din New York, de care ținea, "pr. Michael a murit făcând ceea ce îi plăcea mai mult, alături de cei pe care îi iubea cel mai mult, oamenii în nevoi. Trupul pr. Michael a fost dus în biserica "Sfântul Petru" de pe strada Barclay, pus alături de trupurile prietenilor lui, pompierii.

Raport ONU
Un copil din 12 moare înainte de împlinirea vârstei de 5 ani, se spune într-un raport al UNICEF. Raportul privind situația copiilor în lume, publicat joi, 13 septembrie, constituie subiectul principal al unui summit special al Adunării Generale a ONU, programat inițial pentru jumătatea lunii septembrie. Întâlnirea a fost însă amânată datorită atacurilor din New York. Ea va avea loc probabil în prima parte a anului 2002. Un copil din 4 trăiește în sărăcie, 149 de milioane de copii fiind subnutriți. Raportul face un apel către guvernele și instituțiile internaționale pentru a pune "drepturile și bunăstarea copiilor deasupra celorlalte interese".

Călătorie apostolică
Cea de-a 95-a călătorie apostolică internațională din pontificatul său la dus pe papa Ioan Paul al II-lea în perioada 22-27 septembrie în Kazahstan și Armenia. Spre deosebire de ultima sa vizită pastorală din Ucraina, în Kazahstan papa a fost bine primit atât de musulmani cât și de ortodocși. 90% dintre cei care au cerut bilete pentru Liturghia publică a papei din Astana, capitala țării, sunt musulmani, informează agenția de știri FIDES. Armenia, a spus Sfântul Părinte, "este patria unuia dintre cele mai vechi popoare din Orientul apropiat, care a îmbrățișat oficial creștinismul în urmă cu 17 secole, și este depozitara unei moșteniri religioase și culturale de o deosebită bogăție". Vizita a contribuit la cauza noii evanghelizări și a dialogului ecumenic.

Sinodul episcopilor
După Sinoadele despre rolul laicilor (1987), formarea preoților (1990) și viața consacrată (1994), în perioada 30 septembrie - 27 octombrie, se va desfășura în Vatican Cea de-a 10-a Adunare Ordinară Generală a Sinodului Episcopilor, pentru a reflecta asupra ministerului episcopal de astăzi din Biserică și lume. "Episcopul, slujitor al evangheliei lui Isus Cristos pentru speranța lumii" este tema aleasă pentru această întâlnire, de mare importanță pentru Biserica întreagă, pentru care vor veni în Roma episcopi de pe toate continentele. Sinodul se va concentra în special asupra necesității ca episcopii să fie experți în teologie, să aibă abilitatea de a comunica și schimba idei, și, mai presus de toate, să fie sfinți. De asemenea, include și "subiecte foarte actuale, precum relația episcopilor cu ministerul petrin (cu papa), rolul și importanța conferințelor episcopale, rolul Sinodului în guvernarea Bisericii". Din partea Conferinței Episcopale Române participă PS Martin Roos, episcop de Timișoara și ÎPS Lucian Mureșan, arhiepiscop mitropolit de Făgăraș și Alba-Iulia, iar din partea Bisericii Ortodoxe Române PS Sofronie Drincec, episcop de Gyula (Ungaria).

Surorile Pauline
Întâlnindu-se cu conducerea Surorilor Pauline, venită la Roma pentru capitulul general, papa Ioan Paul al II-lea a apreciat acest ordin religios pentru devotamentul față de evanghelizarea prin intermediul mass-mediei. Ordinul Surorilor Pauline a fost fondat în 1915 de către pr. Giacomo Alberione, devotat el însuși evanghelizării prin mass-media, prin editarea de cărți, reviste, casete audio și video, internet. Astăzi ordinul are 2.580 de surori, care activează în 50 de țări. Sfântul Părinte le-a îndemnat pe surori să își ia din Euharistie energia pentru misiunea lor de evanghelizare. "Din acest sublim mister, voi puteți obține ardoarea și entuziasmul necesar pentru a anunța oamenilor timpului nostru, chiar mai rapid și în moduri mai eficiente, speranța care nu dezamăgește", a mai spus papa.

Asasinați în biserică
În noaptea dintre 27 și 28 august trei persoane, dintre care doi tineri de 11 și respectiv 16 ani, care se refugiaseră într-o biserică din Nkondo, Burundi, au fost asasinați cu cruzime de către un grup de rebeli hutu. Acordul de pace semnat acum un an între reprezentanții celor două etnii tutsi și hutu, care sunt într-un continuu conflict sângeros începând din 1993, nu a reușit încă să facă să tacă armele.

Români voluntari
În perioada 31 august - 20 septembrie un grup de 18 voluntari români au participat la desfășurarea activităților necesare primirii pelerinilor din toată lumea, veniți să se roage preasfintei Fecioare de la Lourdes. Studenți, elevi ori salariați, toți au plecat cu inima deschisă pentru a susține ori ce fel de tip de ajutorare psihică, fizică, medicală, pentru pregătirea zilnică a hranei, a primirii și cazării tuturor persoanelor sosite să caute iertare, integrare și alinare în acest loc binecuvântat de Dumnezeu.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat