Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Misiuni -

Misionari pentru Africa

În ziua de 7 octombrie, la ora 18.00, în catedrala din Iași va avea loc o Liturghie cu caracter misionar, în timpul căreia doi preoți diecezani: pr. Isidor Mârț (pentru Kenya) și pr. Adrian Stoica (pentru Coasta de Fildeș, precum și patru tinere: Mihaela Gherghelucă și Monica Bogdănel (educatoare pentru Togo), Mihaela Gal și Monica Benedic (asistente medicale pentru Coasta de Fildeș) vor primi în mod oficial mandatul de misionari. Ca semn al trimiterii misionare, episcopul va încredința fiecăruia crucea și Evanghelia care îi va însoți pe tot parcursul activității misionare, amintindu-le de datoria pe care o au de a vesti evanghelia lui Cristos și biruința crucii Celui înviat. Toți șase au participat la Verona (Italia) în perioada 25 iunie-28 iulie la un curs special de formare a misionarilor. După întoarcerea în țară tinerele sus-numite și-au petrecut ultimele două luni în compania grupului misionar din Iași, fiind susținute și ajutate în pregătirea lor pentru plecarea în misiuni. Înainte de a se despărți, tinerele misionare au binevoit să răspundă la câteva întrebări.

- Când ți s-a propus să mergi în Africa, te-ai documentat asupra locului unde vei pleca?
Întâi de toate trebuie să mărturisesc faptul că dorința mea de a pleca în misiuni a fost exprimată cu mult timp în urmă, astfel încât am primit cu mare bucurie și emoție vestea că în sfârșit voi putea pleca. Aflând destinația - Togo - m-am repezit să caut această țărișoară pe hartă. Mi-am spus: "Nu pot merge cu ochii închiși, fără să cunosc nimic despre locul în care va trebui să mă integrez și să-mi desfășor activitatea". Ulterior am aflat mai multe date despre ea și locuitorii ei (M. Bogdănel).

- Ce anume te-a determinat să pleci?
E un vis mai vechi care cred că a fost în planul Domnului de vreme ce acum e pe cale să se împlinească, deși a trebuit să mă înarmez cu multă răbdare în așteptarea împlinirii lui (M. Benedic).
Pentru mine a fost o hotărâre bruscă care mi-a schimbat viața cu 180 de grade și chiar dacă atunci nu știam prea multe despre misiuni, simțeam că asta trebuie să fac, iar acum pot spune că aceasta este voința lui Dumnezeu (M. Gal).

- Cum au reacționat cei din familie la vestea că vei merge în misiuni?
Printre primele persoane care au aflat despre plecare a fost sora mea, căreia, deși i-a venit foarte greu, m-a susținut încă de la început, încercând să le explice și părinților, care acum mă înțeleg (M. Gal).
Având în vedere riscurile pe care le prezintă Africa (climă, boli etc.) părinților le-a venit destul de greu să accepte decizia mea. Dându-și seama că nu e cazul să se opună voinței lui Dumnezeu, acum mă susțin pe deplin (M. Benedic).

- Nu ți se pare greu? Cum vei proceda pentru a merge înainte?
Desigur că momentele grele nu vor lipsi. Probabil nu o dată voi spune: "Nu mai rezist", însă atunci voi încerca să apelez la "rezervele" adunate acum cu trudă ca să găsesc sprijin și alinare la Isus, care este prezent pretutindeni, inclusiv în Africa. Un aspect demn de luat în seamă este și faptul că nu plecăm singure, ci două câte două și, în plus, vom avea un preot în apropiere și vom trăi într-o comunitate de surori care cu siguranță deja s-au confruntat cu momente de criză și ne vor putea susține. Pe de altă parte, nu trebuie să-i uităm pe atâția credincioși care, rămânând acasă, ne-au asigurat de rugăciunile lor. Cât ne privește îi vom ține la curent atât cu succesele cât și insuccesele noastre (M. Benedic).

- Cum te-ai pregătit și cât timp crezi că vei rămâne?
Un rol deosebit de însemnat în pregătirea noastră l-au avut cursurile de la Traian, completate de cursurile de la Verona (Italia) care ne-au introdus în realitatea africană, însă nu mai puțin însemnat este studiul limbii franceze și engleze fără de care nu vom putea comunica acolo. Pregătirea a inclus și anumite vaccinări pentru prevenirea unor boli tropicale, dar în tot acest timp rolul cel mai important l-a avut îndrumarea spirituală care ne-a ajutat să maturizăm alegerea făcută. Deocamdată voi merge pentru doi ani, rămâne de văzut dacă ulterior voi decide să mai rămân sau mă voi întoarce pentru a-mi relua viața aici, împărtășind și celorlalți din bogăția experiențelor trăite (M. Gal).

Au consemnat Elena și Marian Cîrticioiu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat