Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Marșul mărturisirii credinței

În perioada 23-26 august a fost organizat de către "Surorile lui Isus Răscumpărătorul", în cadrul întâlnirii "Liturghia și tânăra", un pelerinaj numit "Marșul mărturisirii credinței" care s-a desfășurat de la Onești la Slănic Moldova. Acest marș nocturn a fost o experiență unică atât pentru congregația "Surorile lui Isus Răscumpărătorul", cât și pentru toți participanții.

Credința ne-a însoțit pe tot parcursul acestui pelerinaj care a unit creștini catolici și ortodocși. Într-o lume sfâșiată de violență, ateism, desacralizare, marginalizare..., în care puterea răului pare să întunece lumina valorilor umane și, mai presus de toate, valorile morale, iubirea pentru Dumnezeu ne-a dat curajul să dăm o altă semnificație nopții.

Valurile de tineri care au inundat biserica catolică din Onești, la ora când discotecile începeau să-și deschidă ușile pentru a le oferi distracție din plin, ora 21.00, ne-au dovedit că ei pot fi "speranța de mâine" a unei Românii mai prospere și mai credincioase! Nici norii care s-au adunat într-un negru descurajant pe cerul care urma să ne fie acoperământ timp de 12 ore nu i-au reținut de la acest marș! Și bine au făcut că nu s-au temut de ei, căci Dumnezeu, după ce i-a pus să ude puțin natura, pentru a o mai răcori, i-a risipit și i-a înlocuit cu mii de stele, care să ne fie făclii în noapte.

Marșul a început cu o celebrare penitențială prezidată de părintele decan Iosif Păuleț, părintele vicar Iacob Stolnicu, preoții capucini Leonardo și Ubaldo, împreună cu doi preoți ortodocși, Nicolae Pașcu și Florin Smaranda, care s-au îndreptat spre biserica ortodoxă "Sfinții Constantin și Elena", unde au fost rostite ectenii.

În oraș s-au alăturat pelerinilor părintele protopop Constantin Alupei și protopopul misionar Ștefan Curcuță. Până la ieșirea din oraș am fost însoțiți de preoți catolici, rămânând ca reprezentant al decanului, până la încheiere, părintele capucin Leonardo Izzo, iar până la Târgu Ocna preoții ortodocși Ștefan Curcuță și Florin Smaranda.

Marșul a continuat cu scurte opriri pentru rugăciune și odihnă la biserica catolică și cea ortodoxă din Târgu Trotuș. Comunitatea din Târgu Trotuș împreună cu părintele Petru Cervencu a participat activ, așteptându-ne de-a lungul traseului și la biserică. Un grup mare de credincioși ni s-au alăturat cu bucurie. La Târgu Ocna, în incinta bisericii ortodoxe au fost rostite ectenii, iar la bisericuța ortodoxă din Gura Slănicului, parohul, părintele Adrian, a rostit o rugăciune de mijlocire. Credincioșii catolici din Cireșoaia au primit coloana cu flori și lumânări aprinse. În biserică s-au continuat rugăciunile, iar între timp părintele paroh Anton Pârțac a stat la dispoziție pentru spovezi.

Momentul spiritual culminant al încheierii acestui marș l-a reprezentat rostirea ecteniilor din partea părintelui ortodox Mircea Ilie și celebrarea sfintei Liturghii catolice, prezidată de părintele Claudiu Dumea și de preoții capucini, în parcul din Slănic Moldova, la ora 8.00.

Pe tot traseul s-au făcut citiri din cărțile sfinte și s-au intonat cântece religioase, între care imnul marșului, compus cu prilejul acestui eveniment de către "Surorile lui Isus Răscumpărătorul". Temele propuse spre meditare au fost: "Pelerinajul: călătorie spre patria cerească", "La școala lui Isus", "Figura Mariei, născătoare de Dumnezeu", "Pacea" și "Martirii credinței".

Îndrăzneam să ne gândim la un număr de 200 de participanți, cu tot cu preoți, călugări și călugărițe. Dar Dumnezeu a dublat așteptările! Forță de a ajunge până la Slănic au avut 350 de persoane care au pornit de la Onești, la care pe parcurs li s-au mai alăturat alte persoane, numărul total oscilând între 400 și 500 cu vârsta cuprinsă între 12-70 de ani. Majoritatea au fost însă între 16 și 30 de ani, creștini catolici și un grup de ortodocși.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru reușita acestui marș care pentru noi dorim să devină tradiție. Suntem recunoscătoare preoților catolici și ortodocși, domnilor primari din Onești, Târgu Trotuș, Târgu Ocna și Slănic Moldova, precum și forțelor de ordine care au contribuit la buna desfășurare a marșului. Ne rugăm lui Dumnezeu să-i binecuvânteze pe primarii Emil Lemnaru și Anton Ioan (Târgu Trotuș), precum și pe toți ceilalți care au sprijinit material această manifestare de credință.

Surorile lui Isus Răscumpărătorul

* * *

"Am participat cu dorința de a mă apropia mai mult de Dumnezeu. Căutam un răspuns cu privire la drumul vieții mele și cred că l-am găsit. M-a impresionat faptul că a participat multă lume și că s-a participat cu bucurie; nimeni nu s-a plâns de oboseală". (Simona - Onești).

"Am fost invitat din partea surorii mele și apoi am fost și curios, așa ca pentru prima oară. Mi-a plăcut drumul lung, modul de organizare, totul". (Felix - Galbeni)

"Am participat pentru ca să mă ajute Dumnezeu. Îmi ardea sufletul ca să particip și să vin și eu. Mi-au plăcut cântecele, fragmentele biblice și celebrarea sfintei Liturghii din parc". (Marius - Onești)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat