Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

La început de an școlar și universitar

"Să mergem înainte cu speranță" (NMI 58)

Dragi seminariști, dragi elevi și eleve,

De câteva zile s-a deschis oficial un nou an de învățământ preuniversitar în întreaga țară. În numărul atâtor elevi și eleve vă numărați și voi, cei din Seminarul liceal "Sf. Iosif" Bacău și Liceul "Sf. Anton", alături de cei din alte seminarii și licee - Iași, Roman, Onești -, și de toți elevii din comunitățile catolice.

Suntem aici la Bacău pentru a binecuvânta acest început și a implora o specială ocrotire peste primii voștri pași și peste gândurile și planurile voastre la începutul acestui nou an de învățământ.

Cred că ați realizat deja că este primul vostru pas spre școală și carte din cel de-al treilea mileniu. Aș vrea să vă declar fericiți și privilegiați și să vă chem cu părintească dragoste, alături de părinții și dascălii voștri, să mergeți înainte cu speranță, cu entuziasm nou și cu mare bucurie. Este un drum spre noi cuceriri și spre noi limanuri în știință și cunoaștere, dar mai ales în iubire și dăruire, în descoperirea lui Dumnezeu și a mărețiilor sale.

Cuvintele de îndemn la această speranță și la acest nou entuziasm nu sunt numai ale mele și nici numai ale Sfântului Părinte din scrisoarea sa apostolică "La începutul unui nou mileniu", ci sunt cuvintele lui Cristos pe care le-a adresat odinioară lui Petru și celorlalți ucenici, când le-a spus: Duc in altum - Înaintează în larg (Lc 5,4) pentru a pescui și a aduna adevărați pești și adevărată hrană.

Petru și primii săi colaboratori au căpătat încredere în acest îndemn al lui Cristos și au aruncat mrejele lor. Au ascultat și au prins o mulțime de pești, încât li se rupeau mrejele (cf. Lc 5,6).

Aceleași cuvinte răsună și astăzi în urechile noastre, ale tuturor. Într-un chip special, vă îndemn să le ascultați voi, care sunteți aici în jurul acestui altar și al crucii, cu sufletul vostru generos și dornic de cunoaștere, la începutul acestui an nou și al noului mileniu să pășiți înainte cu speranță, contând pe ajutorul lui Cristos, Fiul lui Dumnezeu, care s-a întrupat acum două mii de ani din iubire pentru oameni și care împlinește și astăzi opera sa.

Dragi elevi și eleve,

Vă îmbrățișez cu părintească dragoste și vă chem să vă deschideți larg sufletul și inima în fața lui Cristos care vă cheamă să pășiți cu mult curaj, cu multă bucurie și cu mult entuziasm în noul an școlar.

Vă chem să priviți spre el care merge înaintea voastră și vă însoțește la școală, în societate și în cadrul Bisericii noastre locale.

Vă asigur că dascălii, educatorii și superiorii voștri vor să vă arate direcția spre el, care este calea, adevărul și viața.

Vă binecuvântez pe drumul noului an școlar și vă îndemn în numele lui Isus, înaintați în larg! Mergeți cu speranță și curaj înainte. Vă însoțește pe drumul vostru cea mai bună mamă și educatoare, Maria, mama lui Isus și a noastră.

Dragi studenți teologi, dragi tineri și tinere,

Spre voi, care sunteți "speranța lumii" și "străjerii dimineții", doresc să mă îndrept la începutul unui nou an universitar și să vă transmit un mesaj special chiar în cel dintâi an al noului mileniu.

În aceeași scrisoare apostolică Novo millennio ineunte, despre care le vorbeam elevilor, Sfântul Părinte are o pagină minunată prin care vă arată prețuirea și speranța sa în drumul vieții voastre de tineri în fața istoriei și a mileniului trei.

Acum, când vă îndreptați spre aulele unde veți studia, când vă apropiați de catedrele universitare sau de cabinetele de cercetare ori de locurile voastre de muncă, vreau să vă prezint acest portret pe care Sfântul Părinte vi-l schițează și să-i descoperiți chemarea spre viitor, chemare de suflet pe care vreau să o preiau și eu și să v-o adresez la începutul acestui nou an universitar.

"Nu este oare Cristos secretul adevăratei libertăți și al bucuriei profunde a inimii? Nu este Isus Cristos prietenul suprem și totodată educatorul unei prietenii cu adevărat autentice?

Dacă Isus Cristos este prezentat tinerilor cu adevăratul său chip, ei îl simt ca un răspuns convingător și sunt capabili să recepteze mesajul său, chiar dacă este exigent și marcat de cruce. De aceea, vibrând la entuziasmul lor, nu am ezitat să le cer o alegere radicală de credință și de viață, indicându-le o datorie minunată: aceea de a se face străjerii dimineții (cf. Is 21,11-12) în zorii noului mileniu" (NMI 9).

Dragii mei,

La începutul acestui nou an universitar, permiteți-mi să vă repet aceste considerații așa de promițătoare și să vă chem, mai ales pe voi, să vă deschideți cu adevărat chemării lui Cristos făcută lui Petru: Duc in altum! și veți avea și voi o pescuire minunată. Veți acumula atâta înțelepciune, atâta curaj, atâtea cunoștințe, atâta forță pentru a fi cu adevărat preoți, ingineri, dascăli, specialiști și lucrători - "străjeri ai dimineții" la începutul noului mileniu, aducând tuturor o rază de speranță și o chemare la o civilizație nouă, civilizația credinței și a iubirii.

Vă îmbrățișează și vă binecuvântează,

Petru Gherghel, episcopul vostru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat