Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Globalizarea: o provocare?!

Eveniment jurnalistic

În perioada 17-23 septembrie a avut loc la Fribourg, în Elveția, Cel de-al XIX-lea Congres al Uniunii Catolice Internaționale a Presei (UCIP) ce a avut ca temă o realitate mondială evidentă și actuală: "Mass-media și provocarea globalizării". La acest eveniment mondial al formării ziariștilor catolici au participat 431 de jurnaliști și experți în mijloacele de comunicație socială din 83 de țări ale lumii.

Deși organizatorii congresului sperau să se întrunească aproximativ 1000 de persoane din peste 100 de țări, datorită tragediei ce a avut loc la 11 septembrie în Statele Unite ale Americii, la Universitatea de Științe Umane Misericordia din Fribourg - un oraș frumos și deschis culturii -, 431 de jurnaliști din lumea întreagă, de diferite limbi și culturi, au avut posibilitatea de a se întâlni și a discuta pe baza unor teme de o importanță fundamentală pentru omenirea de astăzi: globalizarea și terorismul.

Acest congres, care reprezintă întâlnirea majoră ce are loc o dată la trei ani a membrilor și simpatizanților UCIP, uniune fondată la 15 decembrie 1927 ce își are sediul la Geneva (Elveția), a debutat cu două zile rezervate Celei de-a V-a Întâlniri Mondiale a Tinerilor Jurnaliști. În mesajele introductive, rostite de doamna Theresa Ee-Chooi (președinta UCIP), Mons. John P. Foley (președintele Consiliului Pontifical al Comunicațiilor Sociale), prof. Paul-Henri Steinauer, prof. Albert Noth etc. (din partea Comisiei de Organizare a Congresului), s-a subliniat importanța evenimentului și s-a evocat deseori catastrofa ce a avut loc în America. Conferințele, ce au fost ținute de cunoscuți experți în mass-media, editori și jurnaliști din Germania, Franța, Italia, Elveția, Liban, Australia etc., dezbaterile din cadrul grupurilor de lucru (noile mijloace tehnologice, dreptul la informație al minorităților, mișcările sociale, educarea mijloacelor de informare) și lingvistice (engleză, franceză, spaniolă și germană), mesele rotunde și celelalte momente inserate într-un program foarte încărcat, au încercat să evidențieze aspectele pozitive și negative ale globalizării.

În partea a doua a congresului s-a abordat aceeași temă și s-a accentuat rolul jurnalistului în stăvilirea impactelor nefaste pe care globalizarea le-a impus unor segmente economice, sociale și culturale din unele colțuri ale lumii. Tot în aceste zile au avut loc reuniunile celor opt federații (a ziariștilor catolici, a cotidienelor, a periodicelor, a agențiilor de presă, a cercetătorilor în domeniul tehnicii informaționale, a asociațiilor de presă bisericească, a editorilor de cărți și a foto-jurnaliștilor) și ale celor opt regiuni (Europa, America Latină, America de Nord, Asia de Est, Asia de Sud-Est, Asia de Sud, Africa și Orientul Mijlociu), în care s-au analizat situațiile actuale ale asociațiilor și s-au elaborat proiectele ulterioare.

În ultima parte a întrunirii mondiale a ziariștilor catolici s-au făcut publice dările de seamă ale sectoarelor administrative ale UCIP-ului, s-a dezbătut Statutul și Regulamentul Uniunii Catolice Internaționale a Presei, s-au acordat diplome și premii jurnaliștilor care s-au evidențiat într-un mod deosebit în ultimii trei ani etc. Tot acum, după diverse expuneri și analize ale strategiilor viitoare ale UCIP-ului, a fost ales noul președinte al uniunii, în persoana profesorului brazilian Ismar de Oliveira Soares.

Congresul s-a încheiat, după o vizită la cunoscutele lacuri Morat, Neuchâtel și Bienne, cu o Liturghie solemnă prezidată de episcopul catedralei din Fribourg, Bernard Genoud. Deciși să transpună în practică rezoluția congresului și să depună mai mult efort pentru a transmite prin mesajul lor valorile și deficiențele globalizării, jurnaliștii s-au îndreptat spre țările lor hotărâți fiind să pună în comun roadele muncii lor în întrunirile particulare și în noul congres preconizat a avea loc peste trei ani în Zimbabwe. Vom reveni cu amănunte într-un jurnal al congresului ce va fi publicat în Almanahul Presa Bună 2002.

Pr. Alois Moraru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat