Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Un pas înainte

Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot

În perioada 3-6 septembrie, la Centrul Diecezan de Spiritualitate "Don Bosco" din Pralea, au avut loc exercițiile spirituale pentru surorile din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot". Exercițiile spirituale au fost ținute de pr. Aurel Iștoc, spiritual la Institutul Teologic Romano-Catolic, Iași. În ziua de 7 septembrie s-a ales prima superioară generală și consilierele institutului.

În cadrul exercițiilor spirituale s-a vorbit despre carisma și spiritualitatea institutului și despre urmarea celor trei sfaturi evanghelice la care sunt chemate toate persoanele consacrate.

Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot, o au pe Fecioara Maria ca mamă și model. Ele își propun s-o urmeze pe aceea care a fost prima slujitoare a lui Cristos, răspunzând la chemarea Domnului: Iată, sunt slujitoarea Domnului. Slujirea este efectivă dacă în viață sunt îmbinate două atitudini biblice prezente în Marta și Maria, știind că este nevoie de o spiritualitate intensă (Maria) pentru o împlinire cât mai perfectă a slujirii apostolice (Marta).

Spiritualitatea institutului este euharistică (pornind de la centralitatea Euharistiei în viața Bisericii), sacerdotală (printr-un mod special de trăire a propriei preoții baptismale și prin participarea la opera răscumpărătoare, însușind aceleași sentimente ale lui Cristos și ale Bisericii prin rugăciunea și munca oferită pentru preoți) și mariană (având aceeași atitudine ca sfânta Fecioară Maria care l-a însoțit pe Mântuitorul în viața particulară și publică): "Zămislindu-l pe Cristos, hrănindu-l, înfățișându-l Tatălui în templu, suferind împreună cu Fiul său răstignit pe cruce, ea a cooperat într-un mod cu totul deosebit la opera Mântuitorului" (LG 61).

Zilele de exerciții au fost o pregătire spirituală și momente de rugăciune intensă pentru evenimentul ce a avut loc în ziua de 7 septembrie, când prin vot secret fiecare soră a participat la alegerea primei superioare generale și a consilierelor institutului.

În ziua de 7 septembrie, după conferința care a fost ținută de către Preasfințitul Petru Gherghel, fondatorul institutului, în cadrul căreia a subliniat valoarea vieții consacrate, locul ei în viața Bisericii și însemnătatea istorică a acestui pas în viața institutului, Preasfințitul Aurel Percă a prezentat normele prevăzute în constituții cu privire la alegerea conducerii. Pentru a fi în conformitate cu normele generale ale Bisericii privind viața consacrată s-a precizat că în funcțiile de conducere pot fi alese numai surorile care împlinesc condițiile cerute: să aibă noviciatul canonic și voturile perpetue.

După o pauză de reflecție, în capela Centrului de spiritualitate s-a procedat la alegerea consilierelor. Au fost alese: sr. Ana Budău (Noviciat, Barați), sr. Dionisia Șandru (Parohia "Sf. Cruce", Bacău), sr. Lenuța Băcăoanu (Redacția "Lumina creștinului", Iași), sr. Regina Horvat (Parohia Pildești) și sr. Regina Patrașcu (Israel). Sr. Valeria Doboș, de la Colegiul "Santa Maria dell'Anima" din Roma, a fost aleasă superioară generală.

Întâlnirea la care au participat 135 de surori s-a încheiat prin cântarea de mulțumire: "Magnificat".

Sr. Claudia Dămoc

* * *

Voturi simple

Sâmbătă, 6 octombrie, la ora 10.00, în cadrul unei sfinte Liturghii pontificale din catedrala "Adormirii Maicii Domnului" din Iași, un număr de 12 novice care s-au pregătit la Casa de noviciat "Buna-Vestire" a Institutului "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" vor face prima profesiune religioasă angajându-se ca împreună cu celelalte surori să trăiască cele trei sfaturi evanghelice: de curăție, ascultare și sărăcie. Novicele care vor depune primele voturi sunt: Cristina Antal (Tămășeni), Olga Bartic (Oțeleni), Ana Frona (Adjudeni), Monica Fabian (Ciugheș), Alina Ignat și Maria Laslău (Pustiana), Irina Farțade (Cleja), Emilia și Irina Lazăr (Frumoasa), Veronica Olaru (Berzunți), Cecilia Pușcașu (Vladnic), Iuliana Sulteș (Săbăoani).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat