Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Lumini de septembrie

Primatul Austriei în România

În perioada 2-8 septembrie, Eminența sa card. Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, a făcut o vizită în România. I-a vizitat pe credincioșii romano-catolici și greco-catolici din Oradea, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Târgu Mureș, Tg. Frumos, Podul Iloaiei, Cacica, Iași... În zilele de 5-7 septembrie a participat la simpozionul cu tema "Iluminism și isihasm" de la Durău. În anturajul cardinalului s-au aflat și profesorul Philipp Harnoncourt, de la Universitatea din Graz, precum și preoți români cu parohii în Austria: pr. Paul Balint, pr. Ioan Marin Mălinaș, pr. Nicolae Dură și pr. Vasile Luțai. Primatul Austriei a mai vizitat România în perioada 5-10 mai 2000. Atunci, în aula mare a Facultății de Drept din cadrul Universității din București, i s-a decernat titlul de doctor honoris causa. Lucian Teodosiu, redactor al emisiunii "Viața spirituală" de la Radio Iași, emisiune ce se transmite în fiecare sâmbătă la ora 8.30, a stat de vorbă cu Eminența sa.

Zile cu strălucire de miere și cu binecuvântare celestă au înflorit la început de septembrie în calendarul timpului și pe chipurile oamenilor din această țară.

La invitația Patriarhiei Române, a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și a Diecezei Romano-Catolice de Iași, Eminența sa Christoph Schönborn, cardinalul Austriei și arhiepiscop de Viena, a întreprins o vizită ecumenică în România. A vizitat Mănăstirea Durău-Neamț de la tâmpla Ceahlăului - muntele sfânt al românilor; apoi a participat la o sfântă Liturghie în catedrala romano-catolică din Iași, important moment istoric și centru de polarizare religioasă. Fiind o ființă cu totul carismatică și deosebit de caldă, oaspetele vienez a fost pretutindeni primit cu profundă prietenie, atât la simpozionul de la Mănăstirea Durău cu tema "Iluminism și isihasm", cât și cu prilejul celebrării Liturghiei solemne, al întâlnirii cu reprezentanți ai ordinelor și congregațiilor religioase din Iași sau cu simplii credincioși catolici.

Eminența sa Christoph Schönborn a pus accent pe unitatea Bisericii creștine de pretutindeni, pe unicitatea "solară" a Bisericii lui Isus Cristos.

Unitatea Bisericii creștine există și a devenit mai necesară ca oricând, pentru a face față amenințărilor care pândesc lumea liberă, civilizată, democratică. În fața terorismului care a însângerat și care a lovit atât de brutal și irațional America în aceste zile - provocând mii și mii de victime în spatele cărora se găsesc însă destine distruse, alte câteva zeci de mii de oameni nevinovați, familiile îndoliate ale acestora - lumea creștină nu-i poate răspunde decât printr-o exemplară unitate. În acest sens s-a celebrat și Liturghia solemnă de la Iași, de o frumusețe aparte, care a luminat chipurile credincioșilor catolici și ortodocși participanți. În cadrul sfintei Liturghii a luat cuvântul PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, rostind cuvântul de învățătură, plin de pilduitoare îndemnuri izvorâte din Cartea Cărților, care este Biblia.

Cu acest prilej, Eminența sa ne-a acordat un interviu, precizând care sunt impresiile lui despre țara noastră: "Mă aflu pentru a doua oară în România, la invitația patriarhului Teoctist și a mitropolitului Daniel. Am vizitat biserici romano-catolice la București și Iași, dar și la Oradea și Cluj. Am ajuns la o frumoasă impresie prin simpozionul de la Durău-Neamț, organizat de mitropolitul Daniel și colaboratorii săi împreună cu Fundația "Pro Oriente" din Viena, al cărei președinte sunt. În sfârșit, iată și încoronarea acestei vizite - sejurul la Iași - unde am revăzut Seminarul Teologic Romano-Catolic și unde am celebrat Euharistia cu credincioșii Diecezei de Iași. În legătură cu impresia mea despre România, ca urmare a acestor două vizite, aș spune două lucruri: aveți o țară foarte tânără; peste tot sunt tineri și aveți o țară minunată care are multă speranță. În al doilea rând, România este o țară care trebuie să înfrunte o tranziție dificilă și apăsătoare, pentru a face trecerea de la un regim totalitar la o societate deschisă, la forma nouă a unui regim politic și social și a unei democrații reale, în perspectiva unei "Europe unite", care se realizează acum; în același timp, sesizând multele dificultăți, am remarcat și multă speranță. Dar cred că această țară, țara dv., România, care are o profundă credință, unde oamenii sunt credincioși și cu dorința de a trăi în credință, va găsi puterea de a învinge dificultățile pentru că speranța românească este foarte puternică".

Lucian Teodosiu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat