Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

O zi neagră în istoria umanității

Apel la rugăciune

Marți, 11 septembrie, două avioane au lovit separat cele două turnuri gemene de la World Trade Center din New York, un al treilea căzând peste Pentagon, lângă Washington DC. Cele două turnuri de 110 etaje au căzut mai târziu. Un al patrulea avion, despre care oficialii afirmă că intenționa să lovească reședința prezidențială de la Camp David, Maryland, s-a prăbușit în vestul statului Pennsylvania. Atacurile au provocat mii de morți și răniți.

Vineri, 14 septembrie, papa Ioan Paul al II-lea și-a întrerupt la amiază activitatea pentru a se retrage în capelă. El s-a rugat pentru victimele atacurilor teroriste din SUA. Sfântul Părinte s-a alăturat inițiativei luate de cele 43 de țări ale Consiliului Europei, ca în birourile publice, în sediile instituțiilor, în școli, universități și cazărmi, toate activitățile să fie suspendate pentru trei minute de reculegere în semn de durere și de solidaritate cu SUA. Aceste momente de reculegere au fost ținute de 800 de milioane de oameni. Marți, 11 septembrie, când a auzit de atacurile teroriste, papa s-a rugat lui Dumnezeu pentru încetarea atacului și pentru răniți și decedați, precum și pentru cei care i-au iubit.

În ziua următoare, Sfântul Părinte a prezidat audiența generală. El a dedicat întâlnirea rugăciunii pentru cei care au murit sau au fost răniți. "Ieri a fost o zi neagră pentru istoria omenirii, un afront teribil adus demnității omului", a spus el cu o voce tremurândă celor 15.000 de pelerini strânși în Piața "Sfântul Petru". Sfântul Părinte a cerut celor prezenți să nu aplaude în timpul audienței. Era în mod vizibil tulburat. "Cum este posibilă comiterea unor acte de o astfel de cruzime?", a spus papa.

Toți cei prezenți s-au alăturat papei rugându-se "pentru cei care sunt înlăcrimați și îndurerați de pierderea violentă a unor rude și prieteni, pentru ca în acest ceas de suferință să nu se lase copleșiți de durere, de disperare și de răzbunare, ci să continue să creadă în victoria binelui asupra răului, a vieții asupra morții, și să se angajeze la construirea unei lumi mai bune."

Audiența s-a încheiat cu intonarea psalmului "De profundis" și cu o altă rugăciune rostită pentru victime: "O Dumnezeule atotputernic și îndurător, nu te pot înțelege cei care seamănă învrăjbirea, și nu te pot primi cei cărora le place violența: privește la dureroasa noastră condiție umană, încercată de acte crude de teroare și de moarte, întărește-i pe fiii tăi și deschide inimile noastre către speranță, pentru ca timpurile noastre să cunoască din nou zile de liniște și pace. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin".

Joi, cu ocazia primirii lui James Nicholson, noul ambasador al Statelor Unite pe lângă Vatican, papa a lansat propunerea pentru o nouă eră de cooperare internațională.

* * *

Către
Ambasada Statelor Unite ale Americii la București

Credincioșii catolici din România au urmărit cu profundă îngrijorare evenimentele puse recent la cale de teroriști împotriva unor obiective - simbol ale țării dumneavoastră, cauzând moartea atâtor persoane nevinovate.

În toate bisericile noastre s-au făcut rugăciuni pentru alinarea rănilor și a durerii poporului american.

În ziua de 14 septembrie, la ora 10.30, am celebrat în catedrala Sfântul Iosif din București un Requiem solemn pentru odihna veșnică a celor care au părăsit această viață în aceste condiții îngrozitoare, rugându-ne pentru poporul american și pentru toate familiile îndurerate, ca, prin credința în Dumnezeu și puterea mântuitoare a crucii lui Cristos, să reușească să depășească aceste momente de suferință, având speranță în triumful final al binelui și al dreptății.

București, 15 septembrie 2001

Din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România,
arhiepiscop mitropolit,
Ioan Robu, președinte



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat