Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Scrisoare pastorală -

Îndemn la bucurie și speranță

Octombrie misionar 2001

În lumina mesajului evanghelic: "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia la toată făptura", în conformitate cu documentele Conciliului Vatican II, "Lumen gentium" și "Ad gentes", și potrivit cu programul anunțat de magisteriul Sfântului Părinte Ioan Paul al II-lea prin atâtea documente și mesaje anuale, Biserica noastră locală dorește, cu un zel nou, să-și împlinească menirea sa voită de Întemeietor.

Dieceza noastră este conștientă de faptul că tot ceea ce are este rodul muncii misionarilor veniți din diferite țări, este darul atotputernicului Dumnezeu și că fără această muncă impresionantă noi n-am fi avut astăzi condiția spirituală pe care o trăim și n-am avea atâtea familii creștine și atâtea vocații la slujirea preoțească și la viața consacrată.

De mai mulți ani munca de conștientizare în acest domeniu misionar, ca o vocație a fiecărui creștin și a Bisericii, s-a desfășurat într-un ritm crescând și cu deosebite rezultate. Pe plan național s-a instituționalizat Oficiul "Operele Misionare Pontificale" pe lângă Conferința Episcopală Română, coordonat de pr. dr. Petru Mareș, director, iar pe plan diecezan am dispus deschiderea unui Centru Misionar Diecezan, coordonat în acest moment de pr. Pavel Chelaru. Aceste persoane și aceste oficii au muncit ajutând pe părinții parohi și pe cei care lucrează în seminarii sau în pastorație și diferite alte structuri să perceapă mai mult și mai bine chemarea misionară a Bisericii în vestirea și răspândirea împărăției lui Dumnezeu.

Cu același scop s-au organizat cursuri de pregătire misionară în casa Părinților Verbiți din Traian (Roman) și s-au organizat întâlniri speciale, privegheri și rugăciuni la care au participat grupuri de tineri și credincioși din diferite parohii.

Ca un efect al noilor inițiative și ca rod al colaborării Diecezei de Iași cu diferite centre misionare din alte țări, mai ales cu cele din Italia (Padova, Verona și Gorizia), s-au semnalat primele inițiative misionare la care au aderat diferiți preoți și diferite persoane laice. Încă din ajunul marelui jubileu al anului 2000, doi preoți au ales să facă o experiență misionară în colaborare cu Dieceza de Padova, la Nyahururu în Kenya: pr. Pavel Chelaru și pr. Eugen Blaj. Părintele misionar Blaj continuă munca începută, așteptând un nou colaborator.

Ceea ce ne îmbucură și ne îndeamnă la speranță este noul grup de tineri, preoți și laici, care așteaptă să primească crucea misionară. După o lungă pregătire în cadrul diecezei sub coordonarea Centrului Misionar Diecezan Iași, după o pregătire ce s-a desfășurat în Italia, în Centrul de Formare al Misionarilor, în ziua de 7 octombrie, în cadrul sfintei Liturghii de seară din catedrala din Iași, cei doi preoți Isidor Mârț, vicar parohial la Bacău, și Adrian Stoica, vicar parohial la Șcheia, vor primi în mod oficial crucea și mandatul misionar, primul plecând în Kenya să-l secondeze pe pr. Eugen Blaj, iar celălalt în Coasta de Fildeș pentru a munci alături de preoții misionari italieni din Dieceza de Gorizia, înscriindu-se în acest pionierat binecuvântat de vestitori ai evangheliei la toate popoarele, mai ales la acelea care n-au auzit încă de Cristos și de mesajul său.

La acest efort se vor adăuga cele patru tinere, care vor lucra ca voluntare în diferite case destinate educației și îngrijirii celor săraci și lipsiți: Mihaela Gherghelucă, Monica Bogdănel, Monica Benedic și Mihaela Gal. Aceste persoane vor primi și ele binecuvântarea noastră arhierească și crucea misionară care le va fi o continuă provocare și o vie chemare la vestirea împărăției iubirii și a evangheliei mântuirii, în cadrul aceleiași celebrări liturgice special voită și gândită pentru acest moment misionar.

Se împlinește astfel voința lui Cristos ca să vestim fără încetare și fără granițe împărăția cea nouă și se verifică cu adevărat vitalitatea iubirii creștine care nu vrea și nu trebuie să se limiteze doar la câțiva și nici nu trebuie să uite că toți sunt chemați la mântuire.

Avem motiv să-l lăudăm pe Dumnezeu și să-i mulțumim că s-a aplecat spre noi și spre Biserica noastră de Iași, care voiește astfel să ia parte activă la opera misionară.

Folosindu-mă de cuvintele Sfântului Părinte din mesajul pentru Ziua Mondială pentru Misiuni a anului 2001 - "Milostivirea Domnului în veci o voi cânta" (Ps 89,2) - vă invit să-l preamărim cu bucurie pe Dumnezeu la începutul acestui nou mileniu și să ne dispunem ca fiecare să aducem aportul nostru la măreața operă de vestire a evangheliei și a iubirii divine până la marginile pământului, până în inima continentului african, care așteaptă roua binecuvântată a solidarității creștine.

În final, preiau cuvintele părinților conciliari din documentul despre misiuni, "Ad gentes", și mă bucur să salut cu toată iubirea pe toți vestitorii evangheliei, mai ales pe cei care suferă prigoană pentru numele lui Cristos, asociindu-se la suferințele sale (cf. 2Cor 5,19). De asemenea, înalț împreună cu episcopul nostru auxiliar, cu toți preoții și cu toate sufletele consacrate, rugăciuni fierbinți către Dumnezeu, să facă în așa fel încât împărăția lui Cristos să vină pe acest pământ prin mijlocirea Fecioarei Maria, regina misiunilor, ca neamurile să ajungă la cunoașterea adevărului, iar gloria lui Dumnezeu care strălucește pe chipul lui Cristos să înceapă să lumineze tuturor prin Duhul Sfânt (cf. AG 42).

Vă mulțumesc tuturor celor ce vă deschideți pentru acest spirit misionar, vă îmbrățișez și vă binecuvântez, zicându-vă cu însuși Isus și cu Sfântul Părinte: "Nu vă temeți; înaintați cu bucurie în larg".

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat