Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem...

* Ne-au scris de sărbători: Ecaterina Tereza Achim (Bistrița); Lenuța Lungu (Vulcan); Tereza Sociu (Luizi Călugăra); Gheorghe Condor (Satu Mare); Ramona Bradaci (Eibenthal, jud. Mehedinți); Viorica Făgărășanu (București); Carmen Andrei (Brașov); Gheorghe Augustinov (Timișoara); Olivia Moldovanu (Piatra Neamț); Eugenia Donea (Adjudeni); Pius Szabo (Estelnic, jud. Covasna); Sr. M. Emanuela Simon (Italia). Vă mulțumim pentru frumoasele urări pe care ni le-ați adresat cu prilejul Crăciunului. Fie ca Isus, lumina lumii, să vă fie farul care să vă călăuzească pașii pe cărările vieții, să vă apropie mai mult de Tatăl ceresc și să reverse asupra dv., prin Duhul Sfânt, belșug de haruri și binecuvântări.

*Virginia I. (Nicorești). Vă mulțumim pentru cuvintele frumoase pe care le-ați scris despre parohia dv. și despre cei care o conduc. Rugați-vă pentru ei.

*Natalia Cantemir (Iași). Începând cu numărul viitor al revistei vor fi publicate o parte din articolele dv.

* Maria M. (Oituz). Gândurile și frământările dv. referitoare la lipsa de credință a familiei dovedesc că nu sunteți indiferentă față de problemele ei. Și aceasta este bine. Dar nu trebuie să vă lăsați copleșită de sentimente de "ură și dușmănie" față de aproapele. Încercați cu răbdare și iubire să-i modelați, fiind dv. înșivă pentru ei un exemplu de bunătate și iubire. Dumnezeu este iubire și iertare. Poate că înainte de a-i judeca și de a fi necruțători cu semenii noștri, trebuie să fim necruțători cu noi înșine. Să facem ceva concret pentru ei, să ne rugăm mai mult, să fim pentru ei, așa cum bine spunea Maica Tereza de Calcutta, "acea picătură care să se reverse în oceanul iubirii" pentru ca lumea aceasta, din care noi înșine facem parte, să fie mai bună și cu frică de Dumnezeu.

*Jeanine Clain (Alba-Iulia); Anton Ghercă (Franța). Răspunsurile le veți primi în unul din numerele viitoare.

* Marius Macri (Galați). Vă mulțumim pentru tot ce ne-ați trimis. Ne-a impresionat ceea ce ne-ați scris despre dv. Nu ne rămâne decât să ne rugăm să deveniți un preot bun și să-l slujiți pe Domnul cu toată viața dv. Poezia pe care ne-ați trimis-o arată că începutul este bun. Trebuie continuat, având în vedere că poezia nu înseamnă numai rimă, ci și figuri de stil: metafore, comparații etc. Succes!

* Marius Antică (Barticești). "Am primit de atâtea ori lumină în casele noastre în fiecare lună; în anul jubiliar am găsit pe mesele noastre revista "Lumina creștinului", am răsfoit-o, am asistat o parte dintre noi la evenimente religioase cu dragă inimă, vom pătrunde în lumină... În anul 2000 l-am cunoscut mai mult pe Dumnezeu, pe Isus și Maria, prin evanghelie, prin lecturile care s-au citit în biserică. Am asistat la trei evenimente și la exerciții spirituale la Casa "Maica Speranța" din localitatea mea. Am plecat cu inima deschisă deoarece m-am simțit bine acolo, am trăit emoții și bucurii vorbind cu tinerii despre viața cotidiană. A urmat apoi marea zi a tineretului de la Gherăești, acolo (...) am simțit cum Duhul Sfânt a coborât parcă din cer peste noi, (...) o dată cu binecuvântarea episcopului... A urmat un moment mai plăcut, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Cacica. Am văzut acolo multe persoane consacrate, călugări, adulți, copii, preoți, episcopi. Ultimul eveniment a fost la Iași, la sărbătoarea sfintei cuvioase Parascheva, unde m-am rugat și eu acolo cu oameni de altă religie, nu m-am recomandat că sunt catolic decât unui preot care m-a cunoscut și mi-a spus: "Tu ești catolic și mă bucur că ești împreună cu noi la această sărbătoare". Aș dori să vă transmit putere de muncă vouă, dragi preoți, ce lucrați la această revistă; îmi place foarte mult și o primesc cu mare bucurie".

Am spicuit din scrisoarea dv. evenimentele religioase la care ați participat în anul sfânt 2000, bucurându-ne să constatăm că această participare a fost făcută cu sufletul și că ea v-a adus multe bucurii spirituale. Mai mult decât atât, această dorință a dv. de cunoaștere și de comunicare cu ceilalți frați vine în întâmpinarea dorinței Mântuitorului nostru "Ca toți să fie una", deoarece, prin Cristos, toți suntem frați. Încercăm, de asemenea, să răspundem la întrebările puse în aceeași scrisoare. Data la care s-a stabilit anul jubiliar a cunoscut, de-a lungul secolelor, perioade diferite: 50 de ani, 33 (vârsta Mântuitorului) și 25 de ani. Această ultimă perioadă a fost stabilită de papa Paul al II-lea în anul 1475 și de atunci ea a fost respectată cu regularitate. Așadar, următorul jubileu va avea loc în anul 2025 al celui de-al treilea mileniu. În ceea ce privește rebusurile, vom lua în considerare dorința dv. Almanahul Presa Bună 2001 va costa 25.000 lei. Vă reamintim că reducerea de prețuri este de 10% până la 31 ianuarie 2001. Congregațiile de călugări le puteți găsi notate în Almanahul Presa Bună 2000 de la pagina 203 la 206. Vă mulțumim pentru urările transmise, dorindu-vă și noi numai împliniri spirituale, har și binecuvântare de la Dumnezeu!

* Ecaterina Căpraru (Huși). "Dacă acum 2-3 ani mi-ar fi vorbit cineva de Acțiunea Catolică, probabil l-aș fi privit curioasă și l-aș fi întrebat ce mișcare o mai fi și asta. Că făcea parte din cadrul Bisericii, nici nu mi-ar fi trecut prin minte. Acum problemele stau altfel. Mai întâi curiozitatea m-a adus la Biserică, acolo unde nu mai fusesem de mult, apoi tot curiozitatea m-a apropiat și de Acțiunea Catolică, despre care acum știu că este în Biserică și că are un scop cu totul și cu totul nobil. Treptat am fost admisă și eu să fac adeziunea după ce un timp destul de lung am așteptat spunându-mi-se că mai întâi trebuie să o simpatizez, apoi să fiu acceptată ca membră cu drepturi depline. Cu răbdare am făcut și acest pas. Este pentru a doua oară când reînnoiesc adeziunea și nu voi regreta niciodată că am descoperit această asociație a Bisericii ca pe o a doua familie. Mă bucur că prin această a doua familie l-am descoperit din nou pe Cristos, pe care voi încerca să nu-l mai pierd niciodată. E minunat să știi că acolo sus cineva te iubește, dar e și mai minunat să știi că până a ajunge acolo sus, cineva aici pe pământ te înțelege și te acceptă așa cum ești".

Felicitări pentru alegere! Mai bine mai târziu decât niciodată. Sperăm ca scrisoarea dv., pe care am redat-o integral, să trezească și în rândul altor tineri acea curiozitate benefică de a se apropia mai mult de Dumnezeu și de asociațiile tinerilor, pentru a-l redescoperi pe Cristos și pentru a face parte din marea familie a lui Dumnezeu, care este Biserica.

* pr. Lucian Hava (Nojorid, jud. Bihor). "Sunt preot în parohia Nojorid. Parohia Nojorid a fost până în 1948 greco-catolică în proporție de 90%. În prezent, serviciile religioase le facem într-o sală mare, pusă la dispoziție de primărie. Casa parohială e ocupată de preotul ortodox. Biserica nu ni s-a dat. Am încercat să servim alternativ. Am fost refuzați. (...) Materialele publicate în revistă ne sunt de un real folos în pastorația credincioșilor și a copiilor. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru munca depusă la revista "Lumina creștinului". Vă dorim în anul 2001 multe satisfacții sufletești. An nou fericit!"

Situația semnalată de dv. nu este singulară. Să ne rugăm lui Dumnezeu ca prin Isus Cristos, care ne unește, să dărâmăm, în acest început de secol și mileniu, zidurile care s-au ridicat și în ceea ce privește comunicarea. Vă mulțumim, de asemenea, pentru urări și aprecieri, dorindu-vă, la rândul nostru numai împliniri spirituale, pace și binecuvântare de la Domnul.

*Iohannes și Maria Baetz (Germania). Vă mulțumim pentru gânduri și urări. Ne bucurăm că revista ajunge și în Germania.

* Gheorghe Rancov (Dudeștii-Vechi, jud. Timiș). "În primul rând țin să vă mulțumesc că și în anul 2000 ați adus bucuria cu publicația dv. (...) La fiecare început de lună așteptăm "Lumina creștinului" deoarece o definesc ca acea lumină care arde în întuneric, iar întunericul n-o poate cuprinde fiind însuși cuvântul viu al lui Dumnezeu".

Frumoasele aprecieri privind revista ne dau curaj. Vă mulțumim.

*Romeo Kulhanek (Iași). "Vă scriu din nou deoarece am citit în revista "Lumina creștinului" din luna noiembrie răspunsul la doleanța mea în legătură cu cărțile pe care vi le-am solicitat căci sunt în detenție și nu am posibilitatea de a le primi decât prin ajutorul și bunăvoința dv. Înainte de Crăciun am fost vizitați (suntem 40 de deținuți), de șase preoți din cadrul Bisericii Romano-Catolice și am avut și noi șansa de a participa la o slujbă religioasă, de a ne spovedi și de a primi sfânta Împărtășanie... V-aș ruga, dacă aveți posibilitatea, de a transmite prin intermediul revistei dv. mulțumiri și sănătate celor șase preoți care au avut bunătatea și bunăvoința de a ține cont că și noi suntem oameni (chiar de suntem hoți) și avem nevoie de ajutor spiritual, ceea ce ne ajută să depășim mai ușor această perioadă grea și neagră din viața noastră".

Era important să vă adresați, atunci când a fost la dv., părintelui Marcel Blaj. Oricum i-am dat scrisoarea și va rezolva problema dv. Apreciem urările și poeziile. Continuați să scrieți, să citiți Sfânta Scriptură și să vă rugați!

*Antonia Ștefania Gheorghiu (Moinești). Urările și gândurile dv. sincere referitoare la activitatea noastră sunt pentru noi un imbold de a merge mai departe pe această cale, pentru a aduce în casele și în sufletele dv., ale tuturor celor care sunteți cititorii fideli ai revistei, surâsul speranței și lumina credinței.

*Gabriela Boroș (Sascut, jud. Bacău). Vă mulțumim pentru urările de Crăciun și pentru gândurile bune. Vă dorim și noi multă sănătate și binecuvântate de Dumnezeu cu bucurii și haruri. În ceea ce privește poeziile, mai trebuie să perseverați.

*Gidimac Danari (Italia). "M-am gândit să vă scriu o poezie despre nașterea Domnului nostru Isus Cristos... deoarece aceste simple versuri exprimau, în momentul în care le-am așternut pe hârtie, o stare de spirit de nedescris, un sentiment de duioșie în fața lui Dumnezeu care vine aproape de mine, aproape de toți. Acest Dumnezeu care este iubire, dorește iubire, iubirea mea concretă, iubirea concretă a tuturor, pentru că el s-a făcut asemenea nouă în mod concret. Acest copil, chiar Dumnezeu fiind, dorește să fie strâns în brațe, să fie ocrotit... pentru a putea dărui și a primi iubirea".

Nașterea lui Isus trezește în sufletele noastre emoții profunde și "sentimente de duioșie" așa cum bine ați remarcat și dv. Recunoștința față de cel care a devenit asemenea nouă (deși fără păcat), pentru a ne dărui viața veșnică, noi o concretizăm prin dăruirea de noi înșine lui. Din poezia dv. redăm următoarele versuri: Plângea sărmana mamă / Căci nu avea să-i dea / Acelui Rege veșnic / Podoabe spre mărire. / Dar pruncu nu lua-n seamă / Nici sărăcia grea, / Nici fumegândul sfeșnic, / El îi cerea iubire.

*T. V. (Bacău). Apreciem sentimentele dv. de solidaritate "cu tinerii care se simt marginalizați" precum și îndemnul adresat lor de a se ruga permanent și de a avea răbdare în fața încercărilor vieții. Oricât de multe și grele sunt aceste încercări, nu trebuie să uităm nici o clipă că lui Dumnezeu, care ne-a creat după chipul și asemănarea sa, nu-i suntem indiferenți și că fiecare creatură este importantă. V-ați gândit vreodată că tocmai aceste încercări și suferințe ne apropie mai mult de Dumnezeu?

*Adrian Vântur (Huși). Vă mulțumim pentru aprecierile în proză și în versuri la adresa editurii noastre. Ne bucură să știm că vă numărați printre cititorii fideli ai revistei și că o parte dintre cărțile apărute la Editura "Presa Bună" sunt citite și de dv. Apreciem, de asemenea, efortul dv. de a scrie versuri, mai trebuie însă să vă perfecționați stilul. Fie ca Dumnezeu să vă îndeplinească dorința și să deveniți un umil slujitor, pentru că e nevoie, astăzi mai mult ca oricând, de noi "secerători" în via Domnului.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat