Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Știri -

Evenimente externe

Apel la pace
Întrucât violențele fundamentaliștilor islamici împotriva creștinilor de pe insula Molucche din Indonezia continuă, lideri catolici și protestanți din Ambon au lansat un nou SOS către Organizația Națiunilor Unite în vederea închiderii liderilor islamici. Luptătorii mișcării Laskar Jihad au masacrat și au luat prizonieri aproape 75% dintre locuitorii insulei. Apelul lansat de creștini în anul 2000 urmează după alte semnale de alarmă lansate în anii precedenți către diferite organizații internaționale care ar putea restabili pacea în regiune.

Ziua Mondială a Bolnavului
"Noua evanghelizare și demnitatea omului suferind": aceasta este tema Celei de-a IX-a Zile Mondiale a Bolnavului, care se va celebra la 11 februarie 2001 la Sydney, în Australia. "În această Zi Mondială a Bolnavului, notează Sfântul Părinte în Mesajul dat cu această ocazie, Biserica intenționează să pună accentul pe necesitatea de a evangheliza în lumea reînnoită această sferă a experienței umane, pentru a-i favoriza orientarea spre bunăstarea integrală a persoanei și spre progresul tuturor persoanelor în orice parte a lumii". Papa a lansat un apel "pentru a se face eforturi în favoarea dezvoltărilor necesare în cadrul serviciilor de sănătate ale acelor țări - care sunt încă multe - care nu au posibilitatea de a oferi locuitorilor condițiile necesare pentru trai și pentru îngrijire medicală adecvată. Mai mult, cred că marele potențial al medicinei moderne va fi pus în slujba omului, respectând întru totul demnitatea sa".

Viața ca vocație
A fost dat publicității Mesajul Sfântului Părinte pentru Cea de-a XXXVIII-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații, care se va celebra la 6 mai 2001, a patra duminică a Paștelui. "Apropiata Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații, care se va desfășura în ziua de 6 mai 2001, la puține luni deci de la încheierea marelui jubileu, va avea ca temă "Viața ca vocație", scrie Ioan Paul al II-lea. Cu acest mesaj al meu doresc să reflectez împreună cu voi asupra unui argument care dobândește o neîndoielnică importanță în viața creștină".

"Mesageri" analfabeți
Mesajele scrise pe telefoanele mobile, atât de populare printre copii și tineri, riscă să creeze o generație de semianalfabeți. Această alarmă a fost lansată de profesorii britanici potrivit cărora lexicul folosit în comunicațiile telefonice create de tineri și formulat din abrevieri și simboluri, va duce la compromiterea capacității lor de a scrie corect. Acesta este un lexic greu de înțeles pentru neîncepători, care a fost dezvoltat de posesorii telefonului mobil și de internet atât pentru joc cât și pentru a verifica cheltuielile. De exemplu simbolul :-( reprezintă o față tristă și deci înseamnă știri rele, dar dacă paranteza este inversată:-) fața râde și deci știrile sunt bune. Cât privește prescurtările, cel puțin în engleză, sunt numeroase. "Do u wnt 2 go out 2nite?" înseamnă: "Do you want to go out tonight?", adică: "Vrei să ieșim în această seară?" "Brb" este pentru "I'll be right back" (Mă întorc imediat). Nu este vorba despre o modă trecătoare, ci despre o adevărată și proprie revoluție a limbajului, sunt de părere cercetătorii agenției publicitare britanice McCann-Erikson.

Teritoriu misionar
Papa Ioan Paul al II-lea a înființat un teritoriu misionar în Baku, Azerbaidjan, și a cerut călugărilor salezieni să se ocupe de pastorație. El l-a numit pe pr. salezian Jozef Daniel Pravda ca superior al noii misiuni din fosta Republică Sovietică. Azerbaidjanul se află pe malul Mării Caspice, între Rusia și Iran. Suprafața de 86.600 de kilometri pătrați este locuită de 7,7 milioane de oameni. Azerbaidjan are mari rezerve de petrol și, spre deosebire de vecinii săi, nu duce lipsă nici de energie hidroelectrică. Sistemele de sănătate și educație sunt cele mai bune în regiune. Deși nu este bogată, capitala Baku este în dezvoltare.

Cerere
În Vietnam călugării benedictini dintr-o mănăstire de pe colina Thien An, în apropiere de orașul Hue, au cerut guvernului permisiunea de a putea rămâne pe amplasamentul actual. Pe acel pământ guvernul intenționa să amplaseze un mare parc de joacă pentru copii. În acest sens mănăstirea benedictină urma să fie distrusă, iar călugării să se mute în alte locuri. În situații similare se găsesc și călugării budiști din Hanoi care au lansat un protest Guvernului Vietnamez.

Un nou arhiepiscop
Marți, 21 noiembrie, papa Ioan Paul al II-lea a numit un nou arhiepiscop pentru Washington DC, după ce a acceptat retragerea cardinalului James Hickey, care a împlinit în luna octombrie 80 de ani. Succesorul cardinalului Hickey va fi arhiepiscopul Theodore McCarrick din Newark, New Jersey, care are 70 de ani și a condus Arhidieceza de Newark din anul 1986. Hickey a fost ales în fruntea Arhidiecezei de Washington în 1980 și a fost numit cardinal în 1988. El și-a înaintat retragerea atunci când a împlinit 75 de ani, conform Codului de drept canonic, dar a continuat să slujească, la dispoziția Sfântului Părinte. Arhiepiscopul McCarrick ar putea fi numit cardinal în luna februarie, atunci când se așteaptă ca papa să întrunească un consistoriu al Colegiului Cardinalilor, descompletat acum prin decese sau retrageri. Se așteaptă ca și arhiepiscopul Edward Egan de New York, care a urmat fostului cardinal John O'Connor la începutul anului 2000, să fie numit cardinal.

Ecumenism
Viitoarea întâlnire ecumenică organizată de Conferința Bisericilor Europene și Consiliul Conferinței Episcopilor din Europa, care va avea loc în perioada 17-22 aprilie 2001 la Strasbourg, va avea tema "Ecumenism, cuvântul tinerilor". Pornind de la cuvintele Mântuitorului "Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul lumii", membrii acestor organizații vor avea în vedere elaborarea unui decret de stabilire a unei date comune a Paștelui, înlăturând astfel diferența dintre calendarul gregorian și cel iulian. Noutatea principală va consta în prezența a 100 de tineri de diverse confesiuni creștine. Astfel se va realiza dorința întâlnirii ecumenice care a avut loc în 1997 la Graz și se va semna "Carta ecumenică de colaborare a Bisericilor din Europa" respinsă în anul 1999.

Libertatea religioasă
Departamentul de Stat al SUA a publicat un al doilea raport privind libertatea religioasă în întreaga lume. Printre țările cu probleme în ceea ce privește libertatea religioasă se numără China, Sudanul și Afghanistanul, mustrate fiind de asemenea și Arabia Saudită, Germania și Franța. Cea mai aspră critică a primit-o atitudinea Chinei față de secta spiritualistă Falun Gong, în timp ce Sudanul a fost criticat pentru restricțiile dure impuse nemusulmanilor precum și pentru atacurile militare contra civililor creștini în căutarea rebelilor care întrețin războiul civil. Germania a fost adăugată pe listă datorită etichetării Bisericii Scientologice ca și cult periculos și datorită restricțiilor impuse acestei grupări. Franța apare pe listă datorită legii din 1996 care numea 173 de grupuri ca fiind oculte, inclusiv grupuri care erau "doar nefamiliare sau nepopulare", se spune în raport.

Deces
A murit la vârsta de 73 de ani pr. Jean-Marie Tillard, teolog dominican din Canada care a participat ca expert la Conciliul Vatican II. Tillard, figură de vârf a ecumenismului mondial a studiat la Ottawa, Montreal, Oxford, Salamanca, Barcellona și Freiburg exercitând o mare influență asupra teologiei datorită efortului său de a regândi temele unității și ale ierarhiei în Biserică. Preotul a fost și vicemoderator al Consiliului Ecumenic al Bisericilor și membru al diferitelor comisii pentru dialog.

Biblia în școli
În Honduras a avut loc o dezbatere privind posibilitatea ca lecțiile la școală să înceapă cu zece minute de lectură a Bibliei. Legea care stabilește aceasta a fost deja aprobată de Congres, dar nu este încă semnată de președintele Carlos Flores, care va trebui să decidă dacă va favoriza grupările religioase sau pe cele opuse lor.

Episcopi și religii
Episcopatul argentinian a promovat recent prima sa mare inițiativă ecumenică și interreligioasă, inserând-o într-una din pauzele de lucru ale adunării sale anuale, care s-a ținut la San Miguel (Buenos Aires) la începutul lunii noiembrie. Lideri spirituali de diferite confesiuni creștine, ebraice, musulmane și hinduse au fost invitați ca împreună cu episcopii să-l preamărească pe Dumnezeu; după o îmbrățișare de pace, cei prezenți au recitat împreună rugăciunea sfântului Francisc: "Unde există ură, eu să aduc iubire...". Președintele conferinței episcopale, Mons. Estanislao Karlic, arhiepiscop de Parana, a comentat: "Toți dorim drumul fraternității, al slujirii, al iertării, al carității". În aceeași perioadă, în Argentina au fost organizate și alte întâlniri de dialog.

Marș pentru libertate
Multe organizații protestante și catolice din Hong Kong au realizat un marș de protest împotriva repetatelor violări ale libertății de exprimare, consimțite prin introducerea unei legi în materie de ordine publică. Catolicii, în special, au condus o campanie de "nesupunere civilă" având drept scop schimbarea legislației, devenită mai restrictivă din anul 1997, an în care Hong Kong a devenit regiune administrativă specială a Chinei.

Elogiu
Partidul Comunist din Vietnam a lăudat Biserica Catolică pentru "contribuția semnificativă" adusă dezvoltării națiunii. "Exprimăm gratitudinea noastră pentru marele serviciu pe care ea l-a prestat, în acest deceniu, nu numai față de vietnamezii catolici, ci și față de întreaga țară", a spus secretarul partidului, Le Kha Phieu, vorbind celor aproximativ 150 de preoți, surori și laici participanți în ziua de 25 octombrie la Conferința Națională organizată cu scopul de a le mulțumi catolicilor pentru ajutorul oferit la bunăstarea populației.

Bilanț
În timpul jubileului anului 2000, Roma și provincia sa au fost vizitate de 25 de milioane de pelerini din lumea întreagă. "Eu nu-mi amintesc un alt eveniment din lume care să dureze atât de mult, care să fie atât de bogat în evenimente și în ceremonii, cu o fluctuație consistentă de vizitatori și care să se deruleze cu o asemenea regularitate..., într-o cetate de artă atât de vastă și complexă ca Roma", a spus la conferința de presă-bilanț Mons. Luigi Zanda, președintele Agenției Romane pentru Pregătirea Jubileului.

Profesiune perpetuă
Miercuri, 1 noiembrie 2000 a avut loc la Viterbo, Italia, în Congregația Benedictină "Surorile Reparatoare a Sfântului Chip al Domnului nostru Isus Cristos", o sfântă Liturghia în cadrul căreia s-a celebrat profesiunea perpetuă a 11 surori. Printre acestea se numără și sr. Maria Karina Cuba din Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat