Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Jubileul Scout

Anul jubiliar 2000 a cuprins până acum diferite și numeroase jubilee: cel al copiilor, al tinerilor, al familiilor, al persoanelor consacrate, al misionarilor etc. În ziua de 4 noiembrie 2000 a avut loc la Bacău "Sf. Nicolae" jubileul diecezan Scout.

Fondatorul Mișcării Internaționale Scout, Robert Baden-Powell, spunea: "Pentru a sluji, fiți gata!"; de fapt, acesta este și motoul nostru, al scoutiștilor: "Fiți gata!". Pentru ca mesajul să prindă ecou în întreaga Moldovă, am organizat o primă întâlnire între toate grupurile Scout care aparțin Diecezei de Iași (Bacău "Sf. Nicolae", Bacău "Fer. Ieremia", Bacău "Sf. Cruce", Iași, Nicolae Bălcescu, Pildești, Bălțați, Focșani, Piatra Neamț, Ciucani, Adjudeni, Hălăucești, Berindești și Sprânceana).

"La festa" a început cu sfânta Liturghie, unde 850 de scoutiști din parohiile mai sus amintite, foști scoutiști și alți invitați, s-au adunat pentru a se uni în rugăciune și cântec cu Cristos alături de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, Mons. Ștefan Erdeș, paroh la Bacău, pr. Robert Mățău, asistentul nostru spiritual și de ceilalți asistenți spirituali ai grupurilor Scout, prezenți la Bacău. După sfânta Liturghie, roverii din toate comunitățile participante au realizat un program specific lor, care a cuprins câteva cântece și jocuri, după care "alaiul scoutiștilor", întinzându-se pe o lungime de 1 km, a plecat spre Casa Tineretului din Izvoare, unde fiecare grup a prezentat un miniprogram artistic. Ziua aceasta va rămâne, sperăm, în inimile tuturor.

În ultimul său mesaj către scoutiști, Robert Baden-Powell spunea: "Cred că Domnul ne-a așezat în această lume minunată pentru a fi fericiți și pentru a ne bucura de viață". Drumul nostru Scout este greu, dar frumos, deoarece Cristos ne este ghidul. Îndemnul aceluiași Baden-Powell, cuprinzând "cuvinte de aur" pentru noi, este și va rămâne: "Lăsați această lume un pic mai bună decât ați găsit-o!" Vom face tot posibilul...

Monica Petrea și Mihaela Farcaș

* * *

Impresii de la Pildești

Ziua de 4 noiembrie a fost pentru toți scoutiștii din Dieceza de Iași o zi deosebită, de care ne vom aminti toată viața. A meritat să adunăm eforturile noastre pentru a sărbători, cum se cuvenea, marele eveniment al anului 2000: al doilea mileniu de la nașterea lui Isus: fratele fiecărui om, și al oricărui adevărat scoutist.

După ce am fost informați de capi și îngrijiți spiritual de preoții noștri, am pornit pentru a pregăti totul, deoarece știm că, după metoda noastră, orice proiect are trei momente: pregătire, realizare și bilanț.

La 7.30 dimineața, autocarele erau la loc. În total 126 de scoutiști, plini de bucurie, au pornit spre Bacău pentru a trăi o mare aventură într-o "pădure" imensă de case; acolo era "cortul", de data aceasta din beton. Pentru un timp a fost casa noastră, "cortul întâlnirii". Acolo ne-am întâlnit cu Dumnezeu, 1.000 de scoutiști, și i-am cerut iertare pentru greșeli, am ascultat cuvântul lui Dumnezeu și am cântat: "La nostra festa non deve finire e non finira", acolo l-am ascultat pe episcopul auxiliar, Aurel Percă. Tot acolo, atenție! am reînnoit făgăduințele noastre de la Botez și promisiunea noastră Scout. Acolo am oferit darurile noastre (grupul nostru a prezentat la altar "Legea Scout") și am participat la masa euharistică. Trebuia să ne hrănim pentru a continua aventura Scout, fiindcă mai erau încă multe drumuri, păduri și stânci de străbătut, foarte multă frumusețe care ne-a descoperit și ne-a ajutat să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru toate.

Când am ieșit din "cortul întâlnirii", au luat inițiativa roverii și novicii, care au făcut niște jocuri: Suntem poporul care îl laudă pe Domnul, Tatăl Abraham, Tra-la-la, Fly și Bim-bum-cra.

În jurul orei 12.00 am pornit spre localitatea Izvoare. A fost un drum lung, dar care a trecut mai ușor cu cântecele, strigătele și jocurile de drumeție. Fiecare grup era identificat cu pancarte și stegulețe. Este pentru prima dată când noi am folosit steagul nou al grupului.

Fr. Jesus Sagredo



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat