Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Lumina păcii de la Betleem

Experiența trăită de scoutiștii din Dieceza de Iași este demnă de a fi luată în considerație. O experiență semnificativă și în același timp formativă în pragul noului mileniu. Lumina păcii de la Betleem a ajuns la Iași în ziua de 18 decembrie 2000 la

ora 23.15, unde 60 de tineri au aștepta-o cu nerăbdare în gară. De aici, ea a fost purtată și așezată la loc de cinste în capela Episcopiei Romano-Catolice în prezența Preasfințitului Aurel Percă. Este al cincilea an consecutiv de când "Lumina păcii de la Betleem" ajunge și la noi în țară.

Dar ce este această lumină? De ce este atât de importantă pentru noi? Inițiativa "Lumina păcii de la Betleem" s-a născut în 1986 din interesul scoutiștilor austrieci în colaborare cu Compania Aeriană (AUA) și Ministerul austriac ce se ocupă de familii și de tineri. Lumina provenită din Peștera Nașterii din Betleem a ajuns la Viena. De aici, prin colaborarea scoutiștilor din diferite țări, ea a fost trimisă în toată Austria și în întreaga Europă, ca semn plastic al speranței și al fraternității care caracterizează condiția originară a omului.

Joi, 21 decembrie, Lumina păcii a fost adusă în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași în vederea desfășurării sfintei Liturghii prezidate de Preasfințitul Petru Gherghel la care au participat: Mons. Grigore Duma, responsabil Scout, pr. Alois Hârja, asistent spiritual diecezan Scout și pr. Petru Beșleagă, paroh de Iași.

Peste 150 de scoutiști veniți din diferite locuri ale diecezei - unii cu o seară înainte - alții direct de acasă, alții de la colindat, au luat în mici felinare lumina. Îndemnul a fost ca Lumina păcii să ajungă mai departe, mai ales în casele unde se trăiește într-o situație de "întuneric": sărăcie, singurătate (bătrâni, văduve), lipsă de credință, probleme de sănătate etc.

Activitatea Scout a început cu o scurtă meditație pregătitoare - continuarea meditației Întrupării făcută la Bacău cu ocazia jubileului Scout. După un moment de liniște, în care fiecare a fost invitat să se reculeagă, a început sfânta Liturghie în cadrul căreia Preasfințitul Petru Gherghel ne-a povestit modul în care Lumina păcii a călătorit de la Betleem până la noi în acest an jubiliar.

Scoutiștii palestinieni și cei evrei, care lucrează pentru pace, și-au unit eforturile, și-au dat mâna și ne-au trimis lumina ce ne trezește, ne interpelează și ne conduce pe urmele fericirii.

După sfânta Liturghie scoutiștii, alături de nedespărțitul frate Jesus din Congregația "Frații Școlilor Creștine", au colindat și urat la episcopie. Ziua s-a terminat cu o mică agapă frățească și cu urările de mai bine.

"Lăsați această lume un pic mai bună decât ați găsit-o", spunea Baden-Powell, fondatorul nostru.

Fr. Călin Indrea SJ

* * *

Lumina păcii

"Lumina ne vorbește despre cunoaștere, adevăr, bine și iubire, despre lumea divină; pentru a înfrunta viitorul în acest nou mileniu, pentru a munci împreună la construirea unei civilizații cu adevărat luminoasă, așa cum o visăm, avem nevoie de lumină. Lumina nu este o mare teorie sau o ideologie, ce pretinde că are răspunsuri la toate; lumina este cineva, Isus, născut la Betleem. El este lumina lumii, adică, ghidul, capul nostru pe care trebuie să îl ascultăm, să-l primim asumându-ne datoriile angajării noastre de convertire personală, pentru a-l întâlni cu iubire.

Aceste reflecții, Preasfințite, ne cer să vă rugăm ca mereu să ne fiți aproape pentru a conduce la Cristos în sânul Bisericii, ne cer să vă mulțumim pentru că sunteți mereu alături de noi și ne exprimăm fidelitatea noastră de scoutiști catolici.

Îl parafrazez pe Don Mazzolari care spunea: ziua începe cu primele raze de lumină, ploaia cu primele picături, focul cu primele scântei, iubirea cu primele visuri. Isuse, fă să fim ca o primă rază de lumină, ca o picătură de binecuvântare, ca un prim vis frumos la început de mileniu." (Din cuvântul de la începutul sfintei Liturghii)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat