Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Celebrarea marelui jubileu -

Poarta sfântă se închide, anul de har continuă

Program pastoral 2001

Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, prin bula "Incarnationis mysterium", a hotărât ca încheierea anului jubiliar să aibă loc în ziua Epifaniei Domnului Nostru Isus Cristos, a anului 2001 (cf. IM 6). În Bisericile locale încheierea jubileului va avea loc în vigilia din 5 ianuarie. La Iași, încheierea jubileului va avea loc printr-o sfântă Liturghie la ora 18.00, cu participarea părinților decani, a preoților de la toate parohiile din Iași, de la Seminar, de la congregațiile prezente în Iași etc. Celebrarea Euharistiei va constitui cadrul ritual pentru încheierea anului jubiliar. Astfel, sfânta Liturghie din solemnitatea Epifaniei, pe lângă amintirea manifestării Domnului, eveniment plin de mistere mântuitoare, va fi expresia de mulțumire pentru darul anului jubiliar și de angajament de punere în practică a hotărârilor pastorale sedimentate în timpul anului jubiliar pentru o viață creștină și eclezială mai intensă.

Întăriți și înflăcărați de trăirea marelui jubileu al anului 2000, programul nostru pastoral continuă cu mai mult zel, în noul mileniu.

1. Anunțăm cu bucurie începerea pregătirilor pentru celebrarea Sinodului diecezan, care se va desfășura pe durata a trei ani, după cum va fi anunțat la timpul potrivit. Invităm toate structurile bisericești, pe toți cucernicii părinți parohi și vicari, pe toți preoții, toate institutele teologice și seminariile, toate sufletele consacrate, pe toți tinerii și credincioșii laici să se implice în această operă binecuvântată spre slava lui Dumnezeu și binele poporului creștin, al diecezei noastre. Dorim să întâmpinăm acest eveniment bisericesc ca pe un dar ceresc, un adevărat "kairos" sufletesc pentru tot parcursul nostru de credință.

2. În vederea aprofundării misterului Bisericii, catehezele destinate tuturor preoților, sufletelor consacrate, seminariștilor, tinerilor și credincioșilor laici vor continua să trateze teme adaptate pregătirii și desfășurării Sinodului diecezan. Recomandăm, în acest sens, catehezele pregătite de Oficiul Catehetic Diecezan și publicate de "Presa Bună" Iași.

3. Toți preoții angajați în pastorație și deci responsabili de binele sufletesc al creștinilor vor participa la exercițiile spirituale, programate de noi, cu subiecte ce vor viza responsabilitățile tuturor în cadrul Bisericii în vederea unei participări rodnice la lucrările Sinodului diecezan. În aceeași ordine de idei toate casele religioase, toate sufletele consacrate și toți seminariștii, novicii și novicele vor adapta programul lor în vederea unei contribuții personale la această lucrare din viața Bisericii locale.

4. Decanatele diecezane, singure sau împreună cu altele, vor stabili întâlniri speciale cu subiecte legate de lucrările Sinodului în curs de pregătire.

5. Laicii chemați să îndeplinească în Biserică funcții educative, formative, socio-caritative și să participe la acțiunile pastorale din parohii vor beneficia pe tot parcursul lunii martie de cursuri (sfârșit de săptămână) coordonate și asigurate de către Academia "Sfântul Augustin" Iași, cu aportul profesorilor de la institutele și școlile teologice, în vederea angajării lor depline în viața Bisericii, conform învățăturii Bisericii.

6. Programarea și desfășurarea celebrării tainei sfântului Mir va avea pe lângă rolul profund sacramental și o notă specială de pregătire a celor confirmați și a întregii comunități la participarea efectivă la viața Bisericii de la începutul mileniului trei: creștini conștienți pentru timpuri noi.

7. Cerem tuturor preoților, caselor religioase, tinerilor din diferite asociații, tuturor credincioșilor să înalțe rugăciuni zilnice, dar mai ales să participe la momentele celebrărilor liturgice comunitare prin intenții speciale pentru reușita Sinodului diecezan și binecuvântarea poporului creștin.

Marele jubileu se încheie, programul nostru pastoral continuă ca un imn neîncetat îndreptat spre ceruri.

Ție, care ne iubești, Părinte sfânt
Ție, Cristoase, care ești lumina lumii
Ție, care mângâi, Duhule Sfinte, apă vie
Ție să-ți fie slavă în veci de veci.

Cu binecuvântarea noastră arhierească,

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat