Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Sfințiri de biserici: Ciugheș și Tămășeni

Ciugheș

În ziua de 5 august Parohia Ciugheș a trăit o mare bucurie: sfințirea noii biserici închinate sfintei Fecioare Maria a zăpezii. În ziua de 23 august, a doua zi de hram a comunității din Tămășeni, a fost consacrat altarul și sfințită biserica în cinstea sfintei Fecioare Maria, Regină.

Ciugheșul este așezat pe râul cu același nume în Munții Ciucului. Satul aparține comunei Palanca, jud. Bacău. Este ultima parohie din partea de vest a Diecezei de Iași. Creștinii catolici de aici sunt în parte emigranți transilvăneni din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, în perioada formării regimentelor grănicerești.

În statisticile catolice localitatea Ciugheș este semnalată pentru prima dată de Status animarum în 1840, a Parohiei Pustiana, sub forma "Csüges", sat la hotarul Transilvaniei pe moșia lui Ghika, la 12 ceasuri depărtare de la Pustiana, având capelă închinată preasfintei Fecioare Maria "ad nives" și un total de 32 familii cu 144 credincioși.

Înmulțindu-se populația s-a impus construirea unei biserici mai încăpătoare, de aceea în 1880 se construiește o biserică din bârne pe temelii de piatră. Cu unele modificări în decursul vremii ea stă și astăzi în picioare, dar este foarte mică și șubredă și de aceea se impunea construirea unei biserici mai mari, mai trainice și mai frumoase.

Parohia Ciugheș a luat ființă în anul 1941, prin dezmembrare de la Parohia Dărmănești.

Construirea noii biserici a început în toamna lui 1996 și s-a terminat anul acesta.

Lungimea bisericii, incluzând și sacristia, este de 33 m, lățimea de 12 m, înălțimea interioară din noua centrală de 10 m iar înălțimea turnului 33 m.

Biserica este în stil modern, cu elemente tradițional românești. Proiectul a fost realizat de arhitectul Gheorghe Hereș din Iași.

Sfințirea bisericii a fost făcută de către episcopul Petru Gherghel, cu participarea a 25 de preoți și a numeroși credincioși.

În statistica din 1999 Parohia Ciugheș figurează cu 554 familii, 1.564 credincioși; s-au oficiat 18 botezuri, 12 cununii, 15 înmormântări iar un grup de 29 de copii au primit prima sfântă Împărtășanie.

Pr. Ieronim Budulai

* * *

Tămășeni

Satul Tămășeni din județul Neamț este situat pe malul drept al râului Siret, la circa 8 km N-E de orașul Roman. Prima mențiune a satului se face cu ocazia luptei ce s-a dat aici la 12 octombrie 1449 între urmașii lui Alexandru cel Bun.

Primii germeni ai credinței catolice pe aceste meleaguri pot fi întâlniți încă din anul 1599.

Se presupune că au existat trei biserici de-a lungul acestor ani, istoriografii bazându-se pe cele trei hramuri despre care se vorbește "din bătrâni".

Construcțiile la actuala biserică au început în anul 1956, sub îndrumarea părintelui Vilhelm Clain. În locul bisericii vechi s-a ridicat una din beton armat și cărămidă. Finalizarea lucrărilor a avut loc în anul 1960. O renovare generală a bisericii și o modernizare a acesteia a avut loc între anii 1986-1987 și a fost condusă de către părintele Simon Ioan.

În anul 1998, prin contribuția sătenilor și coordonarea părintelui paroh Iosif Enășoaie, au început lucrările de înnoire a acoperișului și de renovare a exteriorului, iar de la începutul acestui an s-au realizat lucrările de înfrumusețare interioară, ceea ce a permis ca la data de 23 august, a doua zi de hram a comunității, altarul să fie consacrat și biserica sfințită în cinstea sfintei Fecioare Maria, Regină.

Pr. Iosif Enășoae



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat