Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

GREF 2000

Poarta misterioasă

A devenit deja o tradiție demnă de toată atenția, inițiativa Surorilor "Maria Bambina", care, la începutul vacanței de vară, cheamă copiii la diferite activități de Grupuri Recreative, Educative și Formative (GREF), care să contribuie la formarea lor pe tărâm religios, social și moral. Este o cointeresare plăcută și atractivă pentru copii, deoarece problemele sunt tratate după capacitatea fiecăruia, de la grădiniță până la clasa a opta. În acest an (în perioada 27 iunie-23 iulie) au fost angrenați peste două mii de copii din cele opt parohii din jurul Bacăului, unde s-au desfășurat aceste activități.

Un rol deosebit l-au avut animatorii, care au parcurs un curs mai lung de formare, propus cu multă competență de către surori, și care au devenit apoi promotorii temelor tratate în mijlocul copiilor.

Anul acesta s-a pornit de la cuvintele din Evanghelie, în care Isus declară: "Eu sunt poarta, dacă intră cineva prin mine, va fi mântuit!" (In 10,9). S-a accentuat și gestul simbolic prin care Sfântul Părinte a deschis poarta sfântă a mântuirii, cu ocazia începerii jubileului anului 2000. Astfel s-a cristalizat tema pentru acest an: Isus este poarta, poarta minunată. Imnul: "Caut o poartă, / poartă minunată, / să deschidă cerul / sufletului meu", răsuna din piepturile a sute și sute de copii, fiind în același timp o rugăciune, un îndemn și o speranță.

Ca orice "comoară" sau "mărgăritar de mare preț" și poarta minunată, ca să fie descoperită, impune căutare, interes și perseverență. Copiii au fost împărțiți pe grupe, având fiecare o deviză și o misiune. Călăuziți de sfaturile bătrânului înțelept, au pornit la drum să caute și să descopere această poartă. Călătoria a durat patru săptămâni (27 iunie-23 iulie).

La încheiere ei au prezentat un rezumat al acestei căutări, care s-a concretizat într-un spectacol deosebit de plăcut și atrăgător. Călătoria nu a fost ușoară: dificultăți, pericole și greutăți la tot pasul. Însă curajul, statornicia, veselia, cântecele și jocurile, unitatea și răbdarea copiilor, i-au ajutat ca în cele din urmă s-o întâlnească pe "Steaua dimineții", care să le arate locul unde este poarta minunată și să le dea "cheia" cu care s-o deschidă. O dată poarta deschisă, porumbeii au umplut văzduhul, iar bucuria se citea pe fețele tuturor: bucuria copiilor că au reușit, că au învins, că au găsit poarta minunată; bucuria părinților care au putut constata progresul pe care l-au realizat copiii lor față de anii precedenți.

Sentimentul general pe care l-am trăit a fost acesta: păcat că s-a terminat, a fost așa de frumos, dar rămâne speranța că anul viitor va fi și mai frumos.

Mesajul acestei călătorii, al acestui pelerinaj, era clar și se adresa tuturor: "Intrați pe poarta cea strâmtă, pentru că largă este poarta și lată este calea ce duce spre pieire și mulți sunt cei care merg pe ea. Dar cât de strâmtă este poarta și cât de îngustă calea care duce la viață! Și puțini sunt cei care o găsesc" (Mt 7,13-14).

Profitând de generozitatea nemărginită a lui Dumnezeu față de om, mai cu seamă în acest an de har, trebuie să căutăm și noi această poartă minunată. Steaua dimineții dorește atât de mult să ne arate unde este poarta minunată și să ne întindă cheia: "Faceți tot ce vă va spune" (In 2,6). Nu va fi ușor. Dar numai cei care o vor găsi și vor intra prin această poartă minunată se vor mântui.

Pr. Ștefan Vacaru



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat