Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pelerini la Roma

Jubileul tinerilor

Peste două milioane de tineri au participat la privegherea de rugăciune cu Sfântul Părinte sâmbătă, 19 august, la Tor Vergata, lângă Roma. "Voi sunteți inima tânără a Bisericii, mergeți în lume ducând pacea", le-a cerut papa tinerilor care au participat la Liturghia de încheiere a acestei istorice Zile Mondiale a Tineretului, cea mai mare adunare întâlnită vreodată în istoria Cetății Eterne. Urmează Toronto, în Canada, în 2002. Din România au participat 2.500 de tineri.

Jubileul tinerilor a fost o ocazie privilegiată de evanghelizare, de comuniune eclezială și de înnoire interioară, permițând o întâlnire personală cu Cristos pentru mii de tineri.

Peste 200.000 au fost prezenți în diecezele italiene între 1 și 14 august și s-au pregătit împreună cu tinerii italieni pentru jubileu.

Papa Ioan Paul al II-lea a urat marți, 15 august, bun venit tinerilor din întreaga lume, participanți la cea de a 15-a Zi Mondială a Tineretului, pe care i-a primit, la sfârșitul după-amiezii, în Piața "Sfântul Ioan" de Lateran și în Piața "Sfântul Petru".

Zeci de mii de tineri, din cei două milioane care au ajuns în capitala Italiei pentru sărbătoarea lor din 20 august, au asistat la cele 160 de cateheze făcute de peste 323 de cardinali și episcopi, în 32 de limbi. În prima zi, 16 august, reflecțiile s-au concentrat pe Întrupare, misterul Dumnezeului făcut om în Isus Cristos. A doua zi, 17 august, s-a meditat pe tema misterului mântuirii, iar în a treia zi, 18 august, pe tema chemării la sfințenie: consecința firească a celor două mistere creștine meditate anterior.

În după-amiezile acestor trei zile, tinerii s-au întâlnit unii cu alții: 280 de întâlniri și activități în aer liber, care s-au desfășurat în 260 de locuri diferite, cu participarea tinerilor din 30 de țări. Printre aceste evenimente au fost concerte de muzică, rugăciuni, lecturi continue din Sfânta Scriptură, reuniuni ecumenice, spectacole teatrale, concerte corale, expoziții de artă, proiecții de cinema, dezbateri culturale, spectacole multimedia...

În seara de 18 august, tinerii s-au strâns în jurul crucii lui Cristos. Au asistat la o Via crucis care a fost condusă de cardinalul Camillo Ruini. S-a pornit de la biserica "Ara coeli", de-a lungul Via dei Fori Imperiali, până la Colosseum, simbol al suferințelor primilor creștini.

În cele trei zile, 16, 17 și 18 august, diferitele grupuri de tineri au trăit experiența tradițională a anului sfânt: ei au făcut pelerinajul spre bazilica "Sfântul Petru", și, înainte sau după, la Circo Massimo, unde s-au putut spovedi și împărtăși. Au fost la dispoziție 312 confesionale instalate în Circo Massimo. Locul în care vechii romani asistau la cursele de cai s-a transformat în cel mai mare confesional din lume. Spovezile s-au făcut în 35 de limbi, cu ajutorul a 2.000 de preoți.

Pe durata jubileului aproape 500.000 de tineri au fost cazați în clădiri publice, cum ar fi școli și săli de sport, 150.000 în clădiri ale Bisericii (parohii, case ale congregațiilor religioase etc.), 45.000 în hoteluri și pensiuni, 15.000 în corturi, 11.000 în cămine studențești, și în jur de 30.000 în familii. Hrana a fost distribuită cu ajutorul a 350 de restaurante mobile, care s-au aflat lângă locurile de cateheză și de celebrări. Aproape 25.000 de voluntari din 40 de țări au răspuns de primirea tinerilor și de organizarea logistică a activităților participanților la jubileu. Ei au celebrat jubileul lor special în ziua de 12 august.

Evenimentul central al Zilei Mondiale a Tineretului a început în noaptea de sâmbătă, 19 august, pe marea câmpie de la Tor Vergata, aflată la periferia Romei (12 km sud). Papa a fost alături de tineri pe timpul privegherii de rugăciune care s-a axat pe temele centrale ale jubileului 2000: iertarea și împăcarea, libertatea, dreptatea și sfințenia. Cei peste două milioane de tineri din 160 de țări, printre care și 5.000 de persoane cu handicap, au petrecut noaptea sub cerul liber. Duminică dimineața Sfântul Părinte a celebrat Liturghia de încheiere și le-a dat întâlnire tinerilor în 2002 la Toronto.

* * *

Din România au participat 2.500 de tineri, în principal din diecezele romano-catolice și greco-catolice; a zecea parte dintre aceștia au fost ortodocși. Lor li s-au alăturat și tineri protestanți. Au participat alături de ei cinci episcopi catolici și un episcop ortodox. Tinerii români au plecat spre Italia în zilele de 8 și 9 august. Din Dieceza de Iași au fost prezenți la această sărbătoare 97 de tineri din 32 de parohii, însoțiți de pr. Cornel Cadar, pr. Alois Moraru, pr. Felician Tiba și de persoane consacrate. Ei au plecat din Iași spre Roma în două autocare marți, 8 august, după ce au participat la Liturghia de la ora 7.30 din catedrală după ce au primit binecuvântarea specială și "Ghidul pelerinului" din partea PS Aurel Percă.

Au fost găzduiți în prima parte a pelerinajului (10-14 august) la sanctuarul Iubirii Milostive din Collevalenza, în Dieceza Orvieto-Todi împreună cu aproape 400 de tineri veniți din Brazilia, Spania, Germania, Italia, Bolivia, Franța, India și Emiratele Arabe. Aici au experimentat întâlnirea cu Isus-iubire milostivă prin cateheze, mărturia Maicii Speranța, mesajul sanctuarului; au mers în pelerinaj în câteva dintre cele mai importante orașe din lume pentru fascinația artistico-spirituală: Todi, Orvieto, Assisi; au participat la celebrări euharistice, procesiuni, Laude, adorații; s-au întâlnit cu aproape 2.000 de tineri găzduiți de Dieceza de Orvieto-Todi din Chile, Franța, Polonia, Emiratele Arabe, Liban, Anglia, Argentina și apoi la Assisi au participat la o celebrare euharistică în piața bisericii "S. Maria degli Angeli", împreună cu tinerii prezenți în diecezele Umbriei (cca. 15.000).

În partea a doua a pelerinajului (15-20 august), au fost găzduiți la Ostia, aproape de Roma, în Parohia "Regina Păcii".

Marți, 15 august, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost sfânta Liturghie de primire. Alături de tinerii din Dieceza de Iași erau prezenți tineri din Mozambic, Albania, Polonia și din Dieceza de Oradea. Ospitalitatea față de tinerii veniți din diferite părți a fost arătată printr-un gest specific: spălarea picioarelor. Un gest care se bazează nu numai pe faptul din Evanghelie; sfântul Filip Neri făcea același lucru cu pelerinii care veneau la Roma în timpul anului sfânt.

În Piața "Sfântul Petru", la primirea din partea Sfântului Părinte tinerii au participat la prezentarea fiecărui continent, întâmpinarea icoanei sfintei Maria, citirea prologului Evangheliei după sfântul Ioan.

Miercuri, 16 august, pelerinii din Iași au trecut prin poarta sfântă și s-au rugat în bazilica "Sfântul Petru". În următoarele două zile PS Anton Coșa și PS Aurel Percă au ținut catehezele programate în biserica "Regina Păcii" din Ostia. În fiecare zi au fost pelerinaje pe urmele sfinților în locuri semnificative ale orașului.

Momentele de vârf ale Celei de a XV-a Zile Mondiale a Tineretului le-a constituit privegherea din seara zilei de 19 august și sfânta Liturghie din 20 august de la Tor Vergata. Privegherea a început cu o amintire a apostolilor și a martirilor. Au fost citite scurte biografii ale diferitelor grupuri. Un grup mare de tineri din diferite țări au dus lumânări aprinse la picioarele crucii pentru a invoca memoria acestor mărturisitori ai credinței. Crucea a devenit martorul simbolic al mărturiilor a patru tineri. Prima persoană care a luat cuvântul a fost Domingos, un tânăr din Angola, care a vorbit despre faptul că i-a iertat pe cei care i-au ucis fratele în timpul războiului care durează în țara sa de 25 de ani. Maria Aurora din România, din Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică) a descris dificultățile pe care le-a întâmpinat în participarea la întâlnirile clandestine de rugăciune și în urmarea universității. Ea a descris o hirotonire de preot făcută în clandestinitate - au fost prezenți doar episcopul, preotul care urma să fie hirotonit, și alte două persoane. Stefania din Italia a vorbit despre prietenia și ajutorul spiritual pentru cei care își așteaptă execuția în închisorile din SUA. Ea a descris întâlnirea sa personală, emoționantă, cu unul dintre prizonieri, care i-a spus că nimeni nu a mai stat vreodată atât de mult timp de vorbă cu el. În final, Massimiliano din Roma a spus că el s-a născut într-o societate "în care totul se putea cumpăra", "în care aveam totul". Totuși, în poziția sa foarte opulentă, el a auzit chemarea de a da totul săracilor și de a-l urma pe Cristos. Massimiliano năzuiește spre sfințenie prin munca sa cu săracii Romei.

În cuvântarea sa, papa Ioan Paul al II-lea a pus o întrebare care i-a mișcat pe mulți tineri: "Este greu să credem, în acest al treilea mileniu?" Răspunsul papei a fost clar: "Da! Este greu. Nu trebuie să ascundem acest lucru". "Dragi prieteni: a crede astăzi în Isus, a-l urma pe Isus așa cum au făcut-o Petru, Toma, și primii apostoli și mărturisitori, cere de la noi, la fel ca și în trecut, să dăm mărturie despre el, uneori până la un nou martiriu: martiriul acelora care, astăzi și ieri, sunt chemați să meargă împotriva curentului pentru a-l urma pe Învățătorul divin". Apoi Sfântul Părinte a încredințat Evanghelia tuturor tinerilor și i-a îndemnat să-și mărturisească credința oriunde. A urmat mărturisirea credinței cu lumânările aprinse. Tor Vergata s-a transformat într-un ocean de lumină și fiecare flacără vorbea parcă de dorința fiecărui tânăr ca viața lui să înceapă sau să continue să ardă de dragoste față de Dumnezeu și față de ceilalți, mai ales după ce aveau să se întoarcă acasă de la acest eveniment.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat