Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Pușa M. (Baia Mare). "Sunt o tânără de 31 de ani și o cititoare fidelă a revistei "Lumina creștinului". O aștept cu bucurie în fiecare lună, astfel încât ea a devenit un prieten drag, fapt pentru care vă mulțumesc foarte mult. Lucrez într-un mediu unde prea puțin am tangență cu oamenii, dar aș dori să mă apropii cât mai mult de ei și poate aș putea realiza acest lucru prin corespondență cu persoane de vârstă apropiată".

Să sperăm că vă vor scrie foarte mulți. Pentru aceasta vă dăm adresa completă: Pușa M. O.P. 4, C.P. 1, 4800-Baia Mare.

* Simona Gherghel (Sărata). "Duminică, 16 iulie, a sosit în parohia noastră Preasfințitul Aurel Percă însoțit de părintele decan Ștefan Erdeș. Credincioșii din sat, împreună cu un grup de tineri îmbrăcați în costume naționale, însoțiți de pr. paroh, i-au salutat cu un bun venit, iar doi copii le-au oferit pâine și sare. Preasfințitul a încurajat foarte mult credincioșii prin predica sa".

Îți mulțumim pentru informația pe care ne-ai transmis-o. Ea a fost deja consemnată.

* Rozalia Cata (Nicolae Bălcescu). Pentru a rezolva problema dv. trebuie să luați legătura cu firma "Credo Turism": tel: 01/3142909; tel/fax 01/3102463. Apoi, în luna octombrie, va avea loc jubileul familiilor și vă recomandăm să luați legătura cu pr. decan și cu parohul dv.

* Cristina Koch (Piatra Neamț). "Deși ca număr de parohii suntem doar șase asociații în toată dieceza, totuși majoritatea au răspuns cu bucurie chemării de a participa la dezbateri și lucru în grup, având ca temă: "Spre Isus Cristos din sfânta Euharistie". Îmbucurător a fost și faptul că simpatizanții parohiilor Faraoani și Poiana (Negri) ni s-au alăturat la fel de dornici de a-l descoperi pe Isus Cristos, înconjurat de puterea sufletească a acestui sătuc Zăpodia, ce își confirmă binecuvântarea prin dealurile sale de grâu, ajunse la puritatea unei pâini a pământului, ferit de calamitățile timpului prezent pentru oamenii locului".

Informațiile detaliate despre campus au ajuns cu întârziere. Să sperăm că cele învățate la Zăpodia vor fi o încurajare pentru adulți de a lucra și de a se implica mai mult în viața parohiilor.

* Camelia Iacob (Slănic-Moldova). Poeziile sunt în studiu.

* Silvia Balint (Câmpulung Moldovenesc). Veți primi răspuns într-unul din numerele viitoare ale acestei publicații.

* Genoveva Farcaș (Somușca). "În sfârșit, m-am hotărât să vă scriu pentru a vă felicita pentru tot ce faceți și pentru felul în care îndepliniți calea de apostolat. Poezia "Pribegie" nu cer să fie publicată pentru că poate nu este într-adevăr o poezie, dar mi-ar face multă plă-cere să știu că cineva, undeva, a citit și a dat atenție versurilor care exprimă vârsta și trăirile mele de adolescent".

Noi am citit cu atenție versurile tale! Felicitări! Îți dorim să realizezi mereu în viață ceea ce ai notat în ultima strofă: "Mă întorc plin de speranță / Credința-n tine îmi dă viață / Și vreau mereu ca să rămân, / Eu, slujitor, iar tu stăpân!"

* Adriana Balint (Răducăneni). Articolul și poezia dv. au ajuns la redacție. Deși au un conținut bun, ele nu intră în spiritul revistei. Citind cu atenție mai multe numere din această revistă, suntem convinși că vă veți adapta poeziile și articolele astfel încât să le putem publica.

* Lucia (Gura-Humorului). "Disperarea este un păcat, dar ea poate fi justificată. Nu arareori semenii noștri ne aduc cu bună știință într-o stare de disperare pe care nu o poți înlătura orice ai face. Dragă redacție, sunt o persoană cu o sensibilitate mare, mă impresionează bătrânii, copiii oropsiți din diferite motive, îmi este milă de câini, pisici și le consider ființe create de Dumnezeu. Încerc după posibilitățile mele să ajut unde pot".

Trebuie să luați legătura cu părintele paroh pentru a vedea cum se poate rezolva problema dv. În rest, aveți grijă să nu pierdeți darurile pe care Dumnezeu le-a așezat în dv. Chiar dacă disperarea poate fi justificată, renunțarea la a lupta împotriva ei pentru un creștin nu se justifică niciodată.

* A. (Ștefan cel Mare). "Într-o lume a progresului, a evoluției științei și umanității, credința în Dumnezeu este într-o continuă decădere. Libertatea exprimării a fost înțeleasă greșit de către oameni și de aceea întâlnim la tot pasul articole, emisiuni etc. în mass-media care păstrează conștiința și buna evoluție a unui creștin adevărat. Ne întrebăm de ce se întâmplă atâtea lucruri urâte, de ce există atâta mizerie în lume, de ce a dispărut speranța din mijlocul oamenilor? Haideți, dragi tineri, ca o propunere pentru acest an jubiliar, să luptăm cu toții împotriva păcatului pentru a mai reface puțin lumea, pentru a o aduce mai aproape de Dumnezeu. Trebuie să începem a semăna semințele iubirii lui Cristos. Trebuie să le udăm și să le purtăm de grijă pentru a aduce roade bogate. Haideți să iubim așa cum ne iubește Isus, să dăruim dragostea noastră celor de lângă noi pentru că la rându-i ne-a fost oferită".

Să sperăm că invitația dv. pentru tineri de a lupta cu păcatul va fi luată în serios de cât mai mulți.

* Anton Cata (Nicolae Bălcescu). "Eu și înainte de 1948 am fost abonat la revista "Viața" de unde aflam toate informațiile religioase. În anul 1948 am primit ultima revistă unde era și un bilețel pe care scria: "Cu regret trebuie să întrerupem corespondența deoarece ni s-a ridicat mașina de tipărit". Dar cum am auzit că a apărut "Lumina creștinului" am și făcut abonament, consider că mi s-a deschis poarta adevărului de unde pot primi toate informațiile religioase. Acum doi ani a venit un rău făcător și mi-a furat păsările, iar anul trecut a venit și mi-a furat alte obiecte, nu știu dacă tot acela a fost. Mulți m-au sfătuit să merg să-l afurisesc că este un preot ortodox în Bacău care se ocupă de așa ceva. Trebuie să merg la el ca să-mi spună când trebuie să țin post sau să mă rog 40 de zile ca să se rezolve, ori moare ori se întâmplă o altă nenorocire. Eu vă întreb dacă este păcat făcând aceasta sau nu".

Am primit și a doua scrisoare de la dv. în care vă arătați indignarea că nu vi s-a răspuns. La redacție sosesc multe scrisori, noi încercăm să răspundem în această rubrică fiecăreia: le luăm pe rând în ordinea importanței. Mai întâi de toate trebuie să vă lămuriți: dacă dv. sunteți creștin, deja știți că a crede în superstiții și a vă ruga pentru răul altuia sunt lucruri care nu merg împreună cu mesajul lui Cristos. Până vă veți lămuri că deschisul cărții, afurisenia și părticelele nu au nimic de-a face cu Evanghelia, e bine să vă amintiți mai des de ceea ce vă spunea, așa cum ne-ați scris, pr. Costică Hausner: "Dacă ești supărat pe cineva nu te răzbuna, lasă pe mâine, și a doua zi o să ai alte gânduri". La a doua întrebare răspunsul este că devoțiunea în cinstea preasfintei Fecioare Maria din luna mai a înființat-o Biserica. Conciliul, și cu asta vă răspundem la a treia întrebare, este adunarea tuturor episcopilor în comuniune cu papa și dirijată de el sau de delegatul său, întrunită pentru a discuta și stabili orientări sau a lua hotărâri în probleme importante de credință și de viață a Bisericii. Mai cunoscute sunt primele șapte concilii, care au luat hotărâri pentru întreaga Biserică, pe atunci Biserica fiind nedespărțită. Hotărârile aduceau precizări în legătură cu unele adevăruri de credință negate de ereticii vremii și dădeau lămuriri într-o formă mai de înțeles pentru epoca respectivă. Viața conciliară a continuat și după separarea Bisericii, istoria înregistrând 21 de concilii ecumenice, în afară de cele locale sau regionale. Ultimul a fost Conciliul Vatican II (1962-1965) care a discutat situația Bisericii în lumea modernă, hotărându-se anumite reforme pentru ca mesajul evanghelic să fie mai bine înțeles de oamenii timpului nostru și astfel să fie primit ca normă de viață. Conciliile locale sau regionale pot fi convocate de mitropolit.

* Anton Lucaci (Bacău). "Vreau să arăt la toată lumea că m-am liniștit și că m-am întors la Dumnezeu și că îmi pare foarte rău că am păcătuit până acum, vreau să știe toată lumea că m-am schimbat și că l-am descoperit pe Domnul. Până la liberarea mea condiționată mai am încă 541 de zile, dar cu ajutorul lui Dumnezeu le voi ispăși cu bine și pe acestea. Cel mai mult îmi doresc să o mai găsesc pe mama în viață".

Adresa dv. a fost publicată în revista din luna mai. Să sperăm că o veți găsi pe mama în viață, dar mai ales ne place să credem că întoarcerea dv. la Dumnezeu e reală și pentru totdeauna. Trebuie să vă întrebați și să vă răspundeți: hotărârea pentru Dumnezeu va dura și după ce veți ieși din închisoare? Ce veți face când îi veți reîntâlni pe vechii prieteni de pahar? Hotărârea și apelul către tineri ne-au plăcut. Le redăm în continuare. "Subsemnatul Lucaci Anton din satul Adjudeni, județul Neamț, actualmente deținut în Penitenciarul din Bacău, nu am mai putut sta nepăsător față de îndemnurile Duhului Sfânt de a mă întoarce la Dumnezeu, de când sunt arestat de mai bine de 2 ani, citind mereu din cărțile de credință. În ziua de 5 ianuarie m-am hotărât să mă predau Domnului pentru totdeauna pentru că până acum prea mult l-am făcut să sufere din cauza păcatelor mele". "Dragii mei tineri, care aveți părinți credincioși, ascultați-i că ei vă voiesc numai binele! Nu vă jucați cu păcatul și nu vă faceți prietenii cu lumea rea, ca să nu ajungeți unde am ajuns eu. Iar pe toți cei care ați ajuns între aceste înfiorătoare ziduri vreau să vă îndemn din toată inima să lăsați păcatul la o parte! Haideți să trăim după voia lui Dumnezeu, căci el ne așteaptă să ne dea fericirea și darurile pe care nimeni nu ni le poate da".

* Florin Petraru (Franța). "În numărul 7(2000) al revistei "Lumina creștinului" a fost publicată o mică informație prin care o persoană pe nume Vasile I. Tudosă caută pe un anume Petraru. Se spune în acel pasaj că mi-a cunoscut familia în orașul Balan și că această familie are un băiat la seminar și că ar vrea să vorbească cu el. Țin să vă aduc la cunoștință că eu sunt acea persoană pe care el o caută. Nu știu cine este, dar m-ar bucura mult să iau legătura cu acea persoană. Acum sunt la Asumpționiști. De doi ani sunt în Franța la studii. Adresa mea este: Florin Petraru, 26, Bd de l'Orangerie, 67000 - Strasbourg".

Poate că persoana în cauză va citi cele spuse de dv. și vă va scrie. Actualmente adresa lui este: Penitenciarul Craiova, secția 7, cam. 124, str. Vasile Alecsandri, 75, jud. Dolj, 1100-Craiova.

* Mihai Dan Florea (Sibiu). "Am primit de la doi americani o carte despre mormoni scrisă de un profet Joseph Smith. Vă rog să-mi spuneți dacă este vreo legătură între mormoni și Biblie".

"Cartea lui Mormon" pe care ați primit-o este cartea de căpătâi a mormonilor (Biserica lui Isus Cristos a sfinților ultimelor zile) - o sectă milenaristă caracterizată printr-o revelație particulară, "instaurată" în 1830 în SUA de John Smith, tânăr adolescent metodist care "ar fi avut viziunea unui înger". Acesta îi descoperă o carte misterioasă care povestea istoria poporului lui Dumnezeu din America (unde ar fi venit Isus): Cartea lui Mormon. Mormon este, după ei, un profet biblic, așa cum a fost și Isus Cristos. Revelația nu s-a încheiat. La ei elementele biblice se amestecă cu altele fantastice (Isus Cristos ar fi predicat în America după Învierea sa; Smith ar fi avut însărcinarea de a restaura Biserica originară a lui Cristos; Cartea lui Mormon este cuvântul lui Dumnezeu; Sionul va fi reconstruit în America etc.). S-au dezvoltat rapid. În 1896 statul Utah, ai căror locuitori sunt mormoni în procent de 75%, a devenit unul din statele SUA. Stilul de viață este caracterizat prin politețe, respect față de valorile familiei, rigorism moral și alimentar și printr-un simț eficace de evanghelizare. Sunt 4 milioane de adepți în lume. Se pare că în România există 60 de misionari mormoni care au învățat limba română și le explică oamenilor că revelația nu s-a încheiat cu Isus Cristos. La cea de a doua scrisoare rămâne valabil răspunsul din numărul 6(114) 1999.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat