Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Despre impozitul pe venitul global

În numărul 4/2000, revista "Lumina creștinului" vă informa la rubrica juridică despre apariția unei ordonanțe guvernamentale cu privire la noua modalitate de impozitare a veniturilor. Trebuie specificat, în primul rând, că această ordonanță (Ordonanța Guvernului, nr. 73/1999) vine să înlocuiască o întreagă legislație cu privire la impozitarea veniturilor din salarii, a veniturilor realizate de persoanele fizice sau de contribuabilii care realizează activități independente, legislație care pe parcursul anilor 1990-1999 a suferit numeroase modificări și care de multe ori a generat controverse și interpretări eronate.

Despre această ordonanță și despre modificările ei prevăzute de O.G. nr. 89 din 3.07.2000 ne vom ocupa în acest număr, răspunzând la unele întrebări care, din punctul nostru de vedere, s-ar putea să vă intereseze:
1. Cine este obligat să plătească impozit pe venit?
2. Care sunt veniturile care se impozitează?

1. Conform art. 2 din O.G. nr. 73/1999, modificat prin O.G. nr. 87/2000 plătește impozit: a) orice persoană fizică cu domiciliul în România, pentru veniturile obținute atât din România cât și din străinătate într-un an fiscal; b) persoanele fizice române fără domiciliul în România, prin intermediul unei baze fixe situate pe teritoriul României sau într-o perioadă ce depășește în total 183 de zile în orice perioadă de 12 luni, începând sau sfârșind în anul calendaristic vizat; c) persoanele fizice străine, pentru veniturile obținute din România, prin intermediul unei baze fixe situate pe teritoriul României sau în orice perioadă ce depășește în total 183 de zile în orice perioadă de 12 luni, începând sau sfârșind în anul calendaristic vizat; d) persoanele fizice române fără domiciliul în România, precum și persoanele fizice străine care realizează venituri din România în alte condiții decât cele menționate la punctele b și c, potrivit convențiilor de evitare a dublei impuneri, după caz.

2. Sunt supuse impozitului pe venit următoarele categorii de venituri:

a) Veniturile din activități independente: veniturile comerciale; veniturile din profesii libere; veniturile obținute din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală.

b) Veniturile din salarii, adică toate veniturile în bani și/sau în natură obținute de o persoană fizică ce desfășoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor sau de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă, de maternitate și pentru concediul privind îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani.

Conform art. 23 din O.G. nr. 73/1999, în această categorie intră și următoarele venituri: indemnizațiile din activități desfășurate ca urmare a unei funcții de demnitate publică, stabilite potrivit legii; drepturile de soldă lunară, indemnizații, prime, premii, sporuri și alte drepturi ale cadrelor militare, acordate potrivit legii; indemnizația lunară brută, precum și suma din profitul net cuvenite administratorilor la companii, societăți naționale, societăți comerciale la care statul sau o autoritate a administrației publice locale este acționar majoritar, precum și la regiile autonome; sumele primite de membrii fondatori ai societăților comerciale constituite prin subscripție publică; veniturile realizate din încadrarea în muncă ca urmare a încheierii unei convenții civile de prestări de servicii; sumele primite de reprezentanții în adunarea generală a acționarilor în consiliul de administrație și în comisia de cenzori; sumele primite de reprezentanții în organisme tripartite, conform legii; alte drepturi și indemnizații de natură salarială.

c) Venituri din cedarea folosinței bunurilor, adică veniturile în bani și/sau în natură provenind din cedarea folosinței bunurilor mobile și imobile, obținute de către proprietar, uzufructuar sau alt deținător legal.

d) Venituri din dividente și dobânzi
d1) Venituri din pensii
pentru suma ce depășește 2 milioane lei pe lună.

e) Alte venituri, în această categorie fiind cuprinse: veniturile obținute din jocurile de noroc; veniturile obținute din transferul dreptului de proprietate asupra valorilor mobiliare; veniturile obținute din vânzarea părților sociale; veniturile obținute din premii și prime în bani și/sau în natură; diverse venituri.

Ordonanța prevede că "în categoriile de venituri se cuprind și orice avantaje în bani și/sau în natură primite de o persoană fizică, cu titlu gratuit sau cu plată parțială, precum și folosirea în scop personal a bunurilor și drepturilor aferente desfășurării activității."

Categoriile de venituri supuse impozitării sunt cele amintite mai sus, iar avantajele acordate includ: folosința în scop personal a vehiculelor de orice tip; hrana, cazarea, personalul pentru munci casnice; diferența dintre dobânda practicată de aceeași bancă la împrumuturi și dobânda preferențială; reduceri de prețuri sau tarife în cazul cumpărării unor bunuri sau prestări de servicii; gratuități de bunuri și servicii, inclusiv sume acordate pentru distracții sau recreere, precum și alte asemenea.

Mihaela Ceobanu, avocat



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat