Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Eliberare
Ali Agça, omul care a tras în Sfântul Părinte în ziua de 13 mai 1981, a primit eliberarea din detenție semnată de președintele Republicii Italiene, M. Ciampi. Survenind în timpul marelui jubileu, această eliberare "dă satisfacția jubiliară personală Sfântului Părinte", a declarat purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun. Papa Ioan Paul al II-lea acordase deja iertarea sa publică acestui deținut în anul 1983, când îl vizitase în închisoare. Eliberatul va fi extrădat în Turcia, unde poate primi o altă pedeapsă din partea autorităților statale.

Jubileul în cifre
În prima jumătate a acestui an au vizitat Roma peste 10,6 milioane de persoane, cu aproape 3 milioane mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Dintre aceștia, 6,8 milioane au fost italieni. Evocând sosirea masivă a tinerilor din luna august cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului, primarul Romei, Francesco Rutelli, a prevăzut că pelerinii vor reprezenta "echivalentul orașului Milano, dar vor fi primiți cu bucurie".

Aniversări
- Catolicii din Islanda au sărbătorit, în zilele de 1 și 2 iulie, 1000 de ani de la încreștinarea acestei țări. Trecând la luteranism în 1550, care grupează astăzi 93% din populația insulei, Islanda cuprinde astăzi doar câteva mii de catolici. La acest jubileu a participat din partea Sfântului Scaun cardinalul Cassidy, președintele Consiliului pentru Unitatea Creștinilor, expert în relațiile ecumenice.
- Familia Franciscană din Brazilia s-a reunit în perioada 22-26 iulie la Caninde, în N-V statului Ceara, pentru a celebra 500 de ani de prezență a acestui ordin pe acele meleaguri. Cu această ocazie a avut loc un pelerinaj la principalele centre evanghelizate de franciscani, făcându-se meditații inspirate din Cântarea creaturilor.

Întâlnire
"Emigranții în 2000" a fost tema unei întâlniri care a avut loc la Roma în perioada 12-14 iulie și a vizat problema emigranților din ziua de astăzi. Constatându-se o creștere a emigrării, Agenția Romană pentru Pregătirea Jubileului a căutat câteva rezolvări a fenomenului migrației la sfârșitul acestui secol și începutul celui de-al treilea mileniu. "Realitatea migrației internaționale este o problemă care trebuie să-i preocupe pe toți oamenii din lume întrucât peste 130 de milioane de oameni trăiesc într-o țară care nu este aceea în care s-au născut", a fost concluzia la care au ajuns invitații acestui simpozion și pe care au transmis-o autorităților statale.

Masacru
Mons. Tomas Balduino, președintele Comisiei Pastorale a Bisericii din Brazilia, a denunțat moartea subită a pr. dominican Henri Burin din Roziers și a celor trei confrați colaboratori, acuzându-i pe simpatizanții mișcării din nordul Braziliei intitulați Sem Terra, care luptă pentru redistribuirea pământului. Această afirmație a Mons. Balduino este veridică întrucât cei patru misionari au criticat de mai mult timp sclavagismul și violența poliției din Brazilia împotriva săracilor. Evenimente similare au avut loc în anul 1996 când în Eldorado dos Carajas mai mulți polițiști au ucis cu sânge rece 29 de țărani.

Congres internațional
În perioada 3-7 iulie a avut loc la Roma Congresul Internațional al Medicilor Catolici. În cuvântul pe care Sfântul Părinte l-a transmis acestei adunări a subliniat necesitatea reîntoarcerii la o conștiință dreaptă a tuturor medicilor și o analiză creștină asupra consecințelor avortului și eutanasiei în lumea de astăzi. Printre altele suveranul pontif spunea: "Astăzi, noi trăim într-o societate în care domină mai mult ca oricând fie "cultura avortului", fapt ce contravine dreptului fundamental la viață, fie o concepție a autonomiei umane care se exprimă în revendicarea eutanasiei ca autoeliberare".

Ștergerea menționării religiei
Biserica Ortodoxă Greacă a reacționat cu putere la decizia guvernului de a elimina menționarea obligatorie a religiei de pe actele de identitate, fără succes însă. Măsura a fost luată în urma denunțurilor făcute de organizații de apărare a drepturilor omului, care au observat că notarea religiei pe documente oficiale a devenit sursă pentru discriminări între cetățeni, suferind în special minoritățile religioase, ne-ortodoxe. Arhiepiscopul Christodulos de Atena a luat parte la marșul de protest desfășurat în Salonic, care a strâns câteva mii de credincioși. Afirmând că vorbește "în numele poporului", el a atacat guvernul pentru ștergerea menționării religiei "deși promisese exact contrariul". "Cerem menționarea opțională a religiei, un drept constituțional al fiecăruia. Biserica își cere dreptul de a discuta această problemă cu guvernul înainte de a se lua orice decizie", a spus arhiepiscopul.

În 2.300 de limbi
În anul 1804, Biblia era tradusă în 67 de limbi. În anul 1850, cifra ajunsese la 200, pentru ca la sfârșitul secolului al XIX-lea să ajungă la 500. În următorii 50 de ani, numărul limbilor în care a fost tradusă Biblia, s-a dublat. Conform Societății Biblice, în aprilie 2000, numărul acestor limbi ajunsese deja la 2.300. Mai sunt însă multe limbi în care Sfânta Scriptură nu este tradusă, ținând cont că pe glob se vorbesc nu mai puțin de 6.500 de limbi.

Preot misionar ucis
Isidoro Uzcudum, un preot spaniol în vârstă de 69 de ani, a fost ucis sâmbătă, 10 iunie, în parohia Mugina (Dieceza de Kabgayi, Rwanda). Preotul, care aparținea Diecezei spaniole de San Sebastian, s-a născut în anul 1931 și a fost hirotonit în anul 1957. El a activat în Dieceza de Kabgayi timp de mulți ani.

Martiri în India
Forumul Creștin pentru Drepturile Umane și arhiepiscopul Vincent Concessao de Agra, India, au acuzat, la jumătatea lunii iunie, poliția indiană de moartea unui martor ocular al morții pr. George Kuzhikandam, survenite pe 7 iunie. În timpul unei conferințe de presă, arhiepiscopul Concessao a spus că el a prezentat o denunțare publică adresată curții privind moartea lui Vijay Ekka, de 23 de ani, bucătar al centrului de spiritualitate Assisi Ashram, care a asistat la uciderea pr. Kuzhikandam. Arhiepiscopul a declarat că Ekka a fost luat ulterior la secția de poliție, unde, fără a fi acuzat oficial de ceva, a fost torturat în mod repetat, până la moarte. Tânăra victimă, care a lăsat în urma lui o soție însărcinată cu primul copil, își exprimase anterior teama de a nu fi ucis de poliție în timpul zilelor de arest. Din păcate, situația creștinilor din India se înrăutățește în continuare. De la începutul acestui an au fost înregistrate 35 de atacuri contra preoților sau credincioșilor creștini.

Jubileu
În perioada 29 iunie - 11 iulie, la Ierusalim a fost celebrat jubileul Bisericilor greco-catolice. Gazda evenimentului a fost Biserica Greco-Catolică Melchită, reprezentată printr-o delegație condusă de vicarul Patriarhiei de Ierusalim, arhiepiscopul Lutfi Laham. Au mai participat delegații din partea Bisericilor din Ucraina, România, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Grecia și Bielorusia. Au lipsit patriarhul Maximos al V-lea Hakin, bolnav, și episcopii de Liban și Siria - țări care, considerându-se încă în război cu Israelul, nu permit vizitarea nici unei localități evreiești. Înainte de Ierusalim, Bisericile greco-catolice s-au mai întâlnit la Veneția (Italia, septembrie 1994) și la Nyiregyhaza (Ungaria, iulie 1997). Biserica Greco-Catolică din România a fost reprezentată de ÎPS George Guțiu, arhiepiscop ad personam de Cluj-Gherla, și de PS Florentin Crihălmeanu, episcop auxiliar al aceleiași eparhii. Din delegație au mai făcut parte maica Ioana Paula, sora Crucița și sora Leonia din Congregația Maicii Domnului, precum și Florin Guțiu, reprezentând tipografia episcopiei.

Ziua Mondială pentru Pace
"Dialogul dintre culturi pentru o civilizație a iubirii și a păcii" este tema aleasă de papa Ioan Paul al II-lea pentru următoarea Zi Mondială pentru Pace, din 1 ianuarie 2001. Papa a ales această temă în contextul Anului Internațional de Dialog între Civilizații, proclamat de Națiunile Unite pentru anul 2001. Aceasta este o ocazie de a vorbi despre fundamentele acestui dialog și despre consecințele și beneficiile sale pentru omenire.

Vizită probabilă
Coreea de Nord și-a exprimat dorința de a-l invita pe Sfântul Părinte pentru a vizita această țară comunistă. Știrea a fost dezvăluită de președintele sud-coreean Kim Dae-jung, după summit-ul istoric care s-a desfășurat de curând cu prezența liderilor celor două țări. Purtătorul de cuvânt al președintelui Coreei de Sud a explicat că în cea de-a treia zi a întâlnirii, încheiată pe 15 iunie, Kim Dae-jung i-a cerut președintelui nord-coreean să îl invite pe papa Ioan Paul al II-lea. Președintele catolic KimDae-jung, care l-a vizitat pe Sfântul Părinte la Vatican în luna martie a acestui an, i-a sugerat suveranului pontif să viziteze Coreea de Nord, spunând că un astfel de gest ar putea ajuta la pacea și reconcilierea din peninsula coreeană. Kim a spus că papa s-a arătat interesat. Pentru moment Vaticanul nu are o invitație oficială din partea guvernului nord-coreean, dar unii experți coreeni spun că ea ar putea veni în orice moment.

Candidați la preoție
În timpul unei întâlniri desfășurate la Secretariatul Internațional al Asociației "Aid to the Church in Need", pr. Anatoliy Gey și-a exprimat bucuria relativ la creșterea constantă a vocațiilor la preoție din cadrul Bisericii Catolice Ruse. În 1995, când Seminarul s-a mutat de la Moscova la St. Petersburg pentru a avea mai mult spațiu, erau doar 30 de seminariști. În prezent sunt 75 de seminariști, care provin din patru administrații apostolice stabilite după destrămarea Uniunii Sovietice (Moscova, Saratov, Novosibirsk și Irkutsk). Pe lângă aceștia mai sunt 25 de seminariști care aparțin unor institute de viață consacrată.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat