Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Jubileul tinerilor

Tinerii în pregătire

Întâlnirea din Roma este a XV-a Zi Mondială a Tineretului, prima fiind lansată în 1985 de către papa Ioan Paul al II-lea și organizată, de atunci, în diferite părți ale lumii. La fiecare doi ani este o celebrare internațională, în timp ce în ceilalți ani se celebrează la nivel diecezan. Întâlnirea din acest an este unul dintre principalele evenimente ale marelui jubileu al anului 2000. În timpul jubileului, tinerii vor participa la activități cum ar fi: Calea crucii, un pelerinaj la bazilica "Sfântul Petru", trecerea prin poarta sfântă, ca și sesiuni de cateheză, o priveghere de rugăciune și o Liturghie de încheiere cu Sfântul Părinte.

În diecezele catolice de ambele rituri din România se fac, în această perioadă, ultimele pregătiri pentru Cea de-a XV-a Zi Mondială a Tineretului.

În perioada 14-16 iulie a avut loc la Blaj celebrarea jubileului mitropolitan al tinerilor. Au participat peste 1.000 de tineri greco-catolici din întreaga mitropolie. Programul a fost deschis de către ÎPS Lucian Mureșan și PS Florentin Crihălmeanu, episcop auxiliar de Cluj-Gherla. În prima parte a celei de a doua zi episcopul Florentin a prezentat scrisoarea Sfântului Părinte către tineri, cu ocazia Celei de-a XV-a Zile Mondiale a Tineretului. Întâlniri cu preoți și profesori, adorație euharistică, spovadă și Liturghia de încheiere au marcat această întâlnire.

În Arhidieceza Romano-Catolică de București jubileul pe plan local s-a desfășurat în perioada de 20-23 iulie și s-a încheiat cu o procesiune (10 km) care a pornit din comuna Voluntari până la catedrala "Sfântul Iosif". Au participat aproape 800 de tineri din parohiile arhidiecezei precum și delegați din celelalte dieceze romano-catolice și greco-catolice din țară. Întâlnirea, având tema "Tineri, să aveți sfânta ambiție de a fi sfinți", a avut loc la Voluntari pe terenul din jurul așezământului pentru bătrâni ce aparține Congregației "Don Orione". Deschiderea a avut loc printr-o celebrare euharistică prezidată de nunțiul apostolic Jean-Claude Périsset. A doua zi, vineri, 21 iulie, a fost PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care a ținut dimineață o meditație despre sfințenie, iar seara a participat la sfânta Liturghie concelebrată. Sâmbătă, 22 iulie, a fost prezent ÎPS Ioan Robu, care, urmând programul stabilit, a ținut cateheze și a vorbit cu tinerii despre problemele lor, iar seara a participat la o celebrare euharistică.

Din România vor participa la jubileul tinerilor de la Roma aproape 2.500 de tineri și voluntari (catolici, ortodocși și protestanți). Plecarea va avea loc în zilele de 8 și 9 august. În fiecare autocar se va afla și câte un preot. Spre Roma vor pleca în acele zile și cinci episcopi catolici, și, de asemenea, un episcop ortodox. PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, va ține o cateheză în limba română vineri, 18 august, în biserica "Preasfânta Treime" (Villa Chigi, via Marchetti, 36), cu tema: "Sfinții din noul mileniu".

Din Dieceza de Iași vor fi prezenți la această sărbătoare 100 de tineri din 30 de parohii. În ziua de 22 iulie, participanții la jubileu s-au întâlnit la Roman pentru a stabili ultimele amănunte. Ei vor pleca din Iași spre Roma în două autocare marți, 8 august, la ora 8,30, după ce vor participa la Liturghia de la ora 7,30 din catedrală când vor primi binecuvântarea specială. Ei vor străbate traseul: Iași, Oradea, Budapesta, Györ, Klagenfurt, Ljubljana, Trieste, Veneția, Padova, Bologna, Firenze, Orvieto, Collevalenza.

Pelerinii Diecezei de Iași vor fi găzduiți în prima parte a pelerinajului (10-14 august) la sanctuarul Iubirii Milostive din Collevalenza, în Dieceza Orvieto-Todi. Aici se vor întâlni cu cca. 500 de tineri din diferite țări: Brazilia (22), Spania (58), Germania (40), Italia (150), Bolivia (4). Acestora li se vor alătura aproximativ 130 de invitați din partea Comitetului Central care provin din Emiratele Arabe și Australia. Îi vor cunoaște pe tinerii din Dieceza de Orvieto-Todi, care, la rândul lor, găzduiesc aproape 2.000 de tineri din Chile, Franța, Polonia, Emiratele Arabe, Liban, Anglia, Argentina. În această primă fază se vor accentua următoarele experiențe: întâlnirea cu Isus Iubire Milostivă (cateheză, mărturia Maicii Speranța, mesajul sanctuarului); pelerinajul în câteva dintre cele mai importante locuri din lume pentru fascinația spirituală și artistică: Todi, Orvieto, Bolsena, Assisi; celebrări euharistice, procesiuni, laude, adorații...

În partea a doua a pelerinajului (15-20 august), tinerii vor fi găzduiți la Roma la o parohie aparținând aceleiași congregații. Programul este acela relatat în numerele precedente ale acestei publicații. Momentele de vârf a Celei de a XV-a Zile Mondiale a Tineretului le vor constitui privegherea din seara zilei de 19 august și sfânta Liturghie din 20 august, care vor avea loc în Tor Vergata. La fiecare din cele două momente va fi prezent Sfântul Părinte.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat