Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Inaugurarea Centrului Catolic pentru Viață

În seara zilei de 17 iulie, a avut loc inaugurarea Centrului Catolic pentru Viață, cu sediul în Iași, strada Șoseaua Națională, nr. 182, în prezența Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, de față fiind mai mulți preoți, profesori, medici și asistenți, un grup de tineri și reprezentanți necatolici ai câtorva centre similare din oraș.

Centrul, care își propune să promoveze dreptul la viață al copilului și demnitatea femeii însărcinate, este un răspuns din partea Bisericii Catolice la înrăutățirea dramatică a condițiilor de viață cu care se confruntă populația din această zonă a țării. Considerăm că deschiderea acestui Centru pentru Viață este un adevărat eveniment dacă ne gândim la faptul că ne aflăm în anul jubiliar 2000, când Biserica celebrează Întruparea lui Cristos subliniind măreția și prețul vieții umane, chiar și în faza ei temporară, pe de o parte, iar pe de alta, că orașul Iași a fost considerat în 1992 capitala mondială a avorturilor, iar în 1996 a deținut primul loc pe țară în privința aceluiași record tragic.

Referitor la acest ultim aspect, ne-am adresat unui consilier al Primăriei municipiului Iași care ne-a furnizat următoarele date. Orașul Iași are o populație de 348.070 de locuitori din care 49,6% sunt bărbați iar 50,4% sunt femei. Problema principală cu care se confruntă populația de aici este lipsa locurilor de muncă și deci sărăcia materială. De exemplu, în cartierul "Alexandru cel Bun" trăiesc 61.258 de locuitori: 31.295 sunt femei, iar 29.963 sunt bărbați. Tot aici, 29.413 de bărbați și femei nu au un loc de muncă și, dintre cei care lucrează, 60% au salarii foarte mici, mai exact sub 50 de dolari pe lună.

Pe fondul sărăciei, avortul este o practică frecventă. Statisticile ne prezintă date cu adevărat alarmante: între 1998 și 1999, s-au înregistrat circa 300.000 de avorturi. Dar, de fapt cei care nu declară avortul sunt mult mai mulți, și după aprecierile unor medici catolici, numărul acestora depășește 600.000.

Din 1971 până astăzi, în județul Iași nașterile au scăzut mereu: de la 101% în 1971, nașterile au scăzut până la 46% în 1998. În schimb, numărul avorturilor a crescut din an în an: în 1970 se înregistrau 11.310 de avorturi, iar în 1997 numărul lor a crescut la 177.555.

Cauzele acestei situații nu sunt doar cele de natură economică; lipsesc, de asemenea, centrele de formare sau educație în privința demnității vieții, deși, în ultima vreme, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în comunitățile neoprotestante, se semnalează câteva inițiative în această direcție. Un alt factor ce exercită o influență negativă în mod indirect, cu un impact destructiv asupra mentalității tinerelor generații, îl reprezintă mass media în general, care propun o concepție indiferentă, dacă nu chiar aberantă, despre viață.

Cât privește programul de activitate al centrului să spunem că el este deschis zilnic, deocamdată 5 ore în cursul dimineții, mai puțin sâmbăta și duminica, și cu mijloacele pe care le are la dispoziție oferă consiliere în problemele de sarcină și natural family planning. De asemenea, cu ajutorul unor voluntari - medici, asistenți, preoți - centrul oferă gratis asistență medicală, spirituală tuturor femeilor însărcinate sau care doresc un copil, iar celor care se află în dificultăți materiale, și un ajutor economic.

Toate aceste activități sunt sprijinite de Academia Catolică "Sfântul Augustin", care a avut inițiativa organizării unui astfel de centru, și, în continuare, face lobby pentru găsirea de fonduri în vederea eficientizării serviciilor oferite, apoi un sprijin important vine din partea Caritasului diecezan de Iași, și, nu în ultimul rând, din partea Asociației Medicilor Catolici din localitate.

În privința fondurilor bănești, trebuie spus că o astfel de inițiativă nu s-ar fi putut concretiza fără sprijinul consistent obținut din partea unor binefăcători italieni, între care trebuie să-i menționez pe părintele Francesco Molinari, un mare prieten al poporului catolic din Moldova, și pe călugării Congregației Mariane "La Salette" cu sediul la Nocera Umbra (Perugia).

Să mai adăugăm un amănunt: în cadrul ceremoniei de inaugurare, Preasfințitul Aurel Percă, care de la bun început a susținut în diferite moduri ideea unui astfel de centru, și-a exprimat dorința ca acest prim pas să fie un început de drum pentru toată dieceza noastră. "În măsura posibilităților și a rezultatelor, a mai spus Mons. Percă, dorim ca această inițiativă să aibă ecou și în alte comunități din Moldova, pentru că evanghelia, pe care ne străduim să o trăim, este deopotrivă evanghelia iubirii lui Dumnezeu față de om, evanghelia demnității persoanei și evanghelia vieții". În final, ierarhul catolic a invocat asupra centrului și a tuturor celor prezenți la deschidere ocrotirea preasfintei Fecioare Maria, Maica Cuvântului întrupat, ca să trezească în toți un adevărat sentiment de sfințenie și respect față de viață.

Pr. Wilhelm Dancă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat