Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Al XV-lea Capitul Provincial

Provincia "Sfântul Iosif"

În perioada 17-21 iulie, în Provincia "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali din Moldova, a avut loc prima parte a Celui de-al XV-lea Capitul Provincial Ordinar - autoritate principală în provincie. La capitul au luat parte 40 de delegați; 116 delegați cu voturi solemne au participat la alegerea provincialului joi, 20 iulie. Vineri, 21 iulie, s-a ales definitoriul de către cei 40 de delegați. Au fost prezenți frați din România, SUA, Germania, Italia, Turcia și Austria. A doua parte a lucrărilor capitulare a început la 31 iulie. În Provincia "Sfântul Iosif" sunt 125 de frați cu profesiune solemnă; 113 cu voturi simple, 15 novici, 50 de postulanți, 120 de elevi.

Având loc o dată la patru ani, capitulul provincial este în primul rând un moment de comuniune frățească, având drept scop verificarea vieții evanghelice și franciscane a provinciei. În urma acestei verificări ia naștere și un proiect de viitor. De fapt, acestea au fost și cuvintele ministrului general pr. Agostino Gardin: "O bună verificare este baza unei bune proiectări".

Climatul în care s-au desfășurat lucrările capitulare poate fi ilustrat atât prin cuvintele asistentului general, Vicenzo Coli, adresate fraților la începutul capitulului, cât și prin cele ale Excelenței sale Petru Gherghel, episcop de Iași, care a prezidat Liturghia de încheiere și au făcut referință la un text din apostolul Paul: "Să aveți în voi aceleași sentimente care au fost și în Cristos Isus" (Fil 2,5).

Liniile tematice care au condus dezbaterile capitulare au fost: viața de comuniune cu Dumnezeu; formarea fraților; viața fraternă; apostolatul; sfaturile evanghelice (ascultare, sărăcie și curăție); activitatea franciscană în cadrul Bisericii Greco-Catolice.

Cu aceiași ocazie a capitulului provincial, toți frații provinciei din toate misiunile s-au întrunit pentru a-și alege superiorii. Aceștia sunt chemați la păstrarea și promovarea evangheliei Domnului nostru Isus Cristos și a regulii franciscane.

În urma voturilor exprimate de către toți frații provinciei prezenți la acest eveniment a fost ales și numit ca ministru provincial pr. Ioan Ciuraru. În celelalte oficii au fost aleși și numiți următorii frați: pr. Ștefan Acatrinei - vicar provincial, pr. Victor-Emilian Dumitrescu - secretar provincial, pr. Adrian Herciu, pr. Iosif Bișoc, pr. Adrian-Sorin Giurgi și pr. Eusebiu Matei - asistenți provinciali, pr. Eusebiu Pișta - custode capitualar și pr. Mihai Dămoc - delegat la capitulul general.

A doua parte a lucrărilor capitulare a început la 31 iulie, vizând proiecte de viitor și probleme de organizare în provincie.

Pr. Adrian-Sorin Giurgi



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat