Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Fiecare diferență a fost un dar și o îmbogățire

Interviu cu Andrei Stefancic (Redi), responsabilul ramurii masculine a focolarinilor

- Cine sunt focolarinii?
Focolarinii sunt membrii comunităților numite focolare care sunt inima Mișcării Focolarelor. Chiara Lubich în anii '40, simțind că Dumnezeu o cheamă să-l urmeze în mod total, a găsit inspirație în familia din Nazaret, unde Iosif și Maria au trăit cu Isus în mijloc. Așa s-a născut focolarul: o comunitate de laici consacrați, care trăiesc în mijlocul lumii exercitând și o profesie, precum o aveau și Isus și Iosif. Și acesta e scopul principal al focolarului: aceia care fac parte din el să trăiască cu Isus în mijloc. Acest mod de a trăi își are modelul în viața Sfintei Treimi. Când reușesc viața lor se umple de Dumnezeu. Focolarinii trăiesc în case asemănătoare caselor altor oameni. Se îmbracă la fel ca oamenii din jurul lor. Ceea ce ei vor să îi deosebească este să lase ca Isus să trăiască în fiecare. Astfel toată viața are un caracter sacru. Pe acest Isus din mijlocul lor ei doresc să-l dăruiască lumii. În acest sens toată mișcarea dorește s-o imite pe Maria - cea care l-a dăruit lumii pe Isus. Scopul specific mișcării e lumea unită, pentru care Isus s-a rugat: "Ca toți să fie una". Între focolarini sunt catolici, ortodocși, luterani, precum și musulmani, budiști... care împărtășesc același "stil de viață", bazat pe iubire și unitate.

- Ce înseamnă Mariapolis?
Mariapolis este Orașul Mariei și s-ar putea defini ca un mare focolar temporar (3-4 zile), sau ca o bucățică de societate nouă care vrea să experimenteze cum ar fi lumea dacă toți ar trăi Evanghelia, iubirea... Aici vin cele mai diferite persoane: bărbați, femei, tineri, copii, preoți, călugări, familii, profesori, muncitori... pentru a trăi iubirea reciprocă, pentru a-l experimenta pe Cristos și a-l duce după aceea în societatea unde trăiesc: acasă, la școală, la fabrică...

- Ce a adus nou întâlnirea de la Pralea?
În mod deosebit la Pralea am simțit că suntem o singură familie. Pentru aceasta, desigur, ne-a ajutat și ambientul: o casă în natura frumoasă, departe de zgomotul orașului. Am fost 380 de persoane din toate colțurile țării și din Republica Moldova. În prima zi au fost prezenți Preasfințitul Gherghel și Preasfințitul Anton Coșa din Chișinău. Tema principală a fost: "Dumnezeu există, l-am întâlnit". Prin mărturiile diferitelor persoane, prin întâlnirile în grupuri și prin contactele personale spontane am experimentat prezența lui Isus. În acest climat fiecare diferență a fost un dar și o îmbogățire reciprocă, de exemplu cântecele și Liturghiile în limba română și maghiară. Am participat toți la o minunată Liturghie greco-catolică la care un preot ortodox a contribuit cu un cântec liturgic ortodox.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat