Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sfințiri de preoți și de diaconi

Iată vin, Doamne, ca să fac voința ta

Sâmbătă, 24 iunie, sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, în catedrala "Sfântul Iosif" din București și joi, 29 iunie, solemnitatea Sfinților Petru și Paul, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași au avut loc hirotoniri de preoți. Prin impunerea mâinilor arhiepiscopului de București, Ioan Robu, și respectiv a episcopului de Iași, Petru Gherghel, cu participarea nunțiului apostolic Jean-Claude Périsset, încă 33 de preoți (6 pentru Arhidieceza de București, 11 pentru Dieceza de Iași și 15 pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, 1 pentru Congregația "Don Orione") vor lucra în via Domnului. În perioada 15-21 iunie, candidații la preoție care au absolvit Seminarul din Iași au urmat o săptămână de exerciții spirituale la Miroslava sub îndrumarea pr. Cristinel Fodor. Pr. Alberto Marson a ținut exerciții spirituale în perioada 13-18 iunie la casa părinților verbiți din Traian pentru candidații care au absolvit Seminarul din Roman. Joi, 15 iulie, la Hălăucești, vor fi sfințiți diaconi șase frați franciscani.

Drumul parcurs în cei zece ani de pregătire a fost un drum anevoios, presărat cu greutăți, cu renunțări, însă a fost și un timp bogat în haruri, timp în care toți cei chemați au încercat să-și descopere vocația, să și-o cultive și să și-o perfecționeze pentru a putea răspunde cât mai bine cerințelor secolului XXI, secol în care vom intra în curând.

La sfârșitul acestui drum, am încercat să aflu și părerea câtorva colegi cu privire la vocația lor, la timpul de pregătire și la ce se așteaptă în viitor.

"Vă voi da păstori după inima mea" (Ier 3,15). Aceasta este o făgăduință a lui Dumnezeu și mă încred că este și va fi îndeplinită. Această făgăduință trebuie să ne determine să ne rugăm mereu, să implorăm iubirea lui Dumnezeu care, așa cum l-a trimis pe Isus, păstorul cel bun, pe apostoli, pe urmașii lor, precum și o mulțime mare de preoți, tot așa să continue să arate oamenilor de azi fidelitatea și bunătatea sa.

- Ce este preoția?
În fiecare zi am încercat să răspund

Îmi vine în minte de multe ori, seara, unul dintre momentele de dinaintea intrării în seminar. Părintele paroh anunță că se dau examene la Institutul Teologic Romano-Catolic. Acest lucru este clar și acum, dar din tot iureșul, entuziasmul și bucuria de atunci nu rețin decât că voiam nespus de mult să ajung preot. Dacă m-ar fi întrebat cineva atunci ce înseamnă acest lucru, ce vreau de fapt să devin, nu știam ce să-I răspund, fie pentru că eram prea tânăr și cuvintele nu puteau să descrie ceea ce simțeam, fie pentru că nici eu nu știam cu adevărat ceea ce simțeam. Am parcurs, pas cu pas, anii de seminar, încercând cu fiecare zi să răspund la întrebare. Nu era un spin, ci o bucurie, pentru că în fiecare moment mai important subiectul se lumina și îmi dădea puteri noi. Iată că, ajuns preot, întrebarea se transformă în bucurie și totodată în exigență: bucuria de a ști despre ce este vorba și exigența de a te ridica la înălțimea darului. Da, preoția este un dar din partea lui Dumnezeu, un dar făcut nu unui singur om, ci tuturor oamenilor. Dar cine este preotul și ce este Preoția? Sfântul Ioan Gură de Aur spune: "Preotul este trup, este sânge, carne și oase. De fiecare dată când se săvârșește sfânta Liturghie, preotul coboară cerul pe pământ. Cu mâinile lui de tină și cu glasul lui de om aduce pe Dumnezeu pe sfânta masă de pe tronul slavei sale din ceruri". Preotul este cel care stă față în față cu Dumnezeu la sfânta Liturghie. (Pr. Robert Balan)

- Cum vezi acum viața de seminar privind retrospectiv acești ani de formare?
Am avut parte de a doua familie

În mod sigur, cei zece ani de pregătire și formare seminarială au avut o importanță deosebită pentru mine, pentru noi cei care în toamna anului 1990 ne-am prezentat aducând cu noi "da"-ul la chemarea lui Dumnezeu pentru a deveni slujitorii săi. Ținând cont de cei zece ani care reprezintă aproape jumătate din viața noastră de până în acest moment pot spune că am avut parte de a doua familie, o familie de data aceasta spirituală în care am crescut zi de zi și care ne-a lansat în marea familie a poporului lui Dumnezeu. În definitiv, cred că în acești ani am putut cunoaște și învăța mai bine faptul că numai citind și meditând Sfânta Scriptură, însușindu-ne apoi patrimoniul tradiției Bisericii vom putea fi adevărați apostoli în noul mileniu. (Pr. Iosif Lucaci)

- Suntem în anul marelui jubileu. Are vreo importanță pentru tine că ai fost hirotonit tocmai în acest an?
Mă gândesc la demnitatea și misiunea mea

Importanță are faptul că am fost hirotonit, pentru că lumea are mereu nevoie de preoți. Că acest eveniment a avut loc chiar în anul 2000, aceasta este ca un stimul pe care-l primesc de a reflecta și mai adânc asupra demnității și misiunii mele sacerdotale în Biserica și în lumea concretă în care trăim. Dacă este an jubiliar, în care sărbătorim 2000 de ani de istorie creștină, atunci gândul mă poartă în mod aproape spontan către Biserică, către luminile și umbrele pe care Biserica le traversează. "Preotul mileniului al treilea" are datoria de a conștientiza locul și rolul său propriu în Biserică. Din impactul cu secolele, cu diversele etape ale istoriei omenirii, din confruntarea și cu nevoile diferite ale generațiilor umane, Biserica trebuie să iasă învingătoare și reînnoită. Îl implor pe Cristos ca pe viitor, pe măsura Duhului și a harului revărsat în mine, să mă ajute să fiu un membru viu al Bisericii sale, să arăt că Biserica este vie și actuală și că lumea are nevoie de ea. (Pr. Gabriel Budulai)

Ocazie pentru o relansare spirituală
Acest an de confluență între milenii reprezintă pentru mine ocazia propice pentru o curajoasă relansare spirituală și pentru celebrarea iubirii lui Dumnezeu față de omenire. Suntem îndemnați să deschidem larg porțile lui Cristos care "tuturor celor care l-au primit, le-a dat puterea să devină fii ai lui Dumnezeu" (In 1,12). Mă bucur că în acest an de haruri, Cristos, marele preot, m-a ales să particip la Preoția sa și la opera de răscumpărare a omenirii. (Pr. Cristian Ciobancă)

Idealul sfântului Francisc are rezonanță
A fi hirotonit preot în acest an jubiliar are pentru mine o importanță deosebită: anul jubiliar este anul iertării și îndurării lui Dumnezeu, iar preotul este un mijlocitor între Dumnezeu și oameni. De aceea semnificația misiunii preotului este accentuată de această atmosferă jubiliară ce subliniază rolul său în Biserica lui Cristos. Îmi place foarte mult expresia sfântului Francisc "Doamne, fă din mine un instrument al împăcării între oameni!", frază care îmi va folosi ca moto la hirotonirea preoțească. Cred că idealul sfântului Francisc de a fi "cel mai mic dintre cei mai mici" și de a fi "un instrument al împăcării între oameni" are o rezonanță deosebită în acest an și în ceea ce privește dialogul ecumenic. (Pr. Mihai Dămoc OFMConv.)

- Cunoscutul scriitor André Malraux spunea că "secolul XX ori va fi religios, ori nu va fi deloc". Cum privești activitatea ta de păstor ținând cont și de faptul că vei întâmpina și multe greutăți?
Trebuie spirit de dăruire și sacrificiu

A fi preot într-un timp în care indiferența religioasă se cultivă la scară largă, recere din partea mea un spirit de dăruire și sacrificiu în slujirea lui Dumnezeu și a fraților într-o formă mai angajantă. Atât pentru mine cât și pentru toți cei care au primit această demnitate, cuvintele sfântului Petru din prima sa scrisoare sunt mai actuale ca oricând: "Păstoriți turma lui Dumnezeu cu bucurie și nu în silă; nu pentru un câștig josnic, ci cu tragere de inimă; nu ca stăpâni ai celor încredințați vouă, ci fiți un model pentru turmă". Îndeplinindu-mi întocmai slujirea de preot sper că harul lui Dumnezeu nu va întârzia să vină în ajutor în ciuda tuturor greutăților inerente din viața unui preot. (Pr. Andrei Cocianga)

Un continuu effort de a arăta oamenilor adevărul
Ca preot, ca unul dintre cei chemați și trimiși spre a fi aducători de "veste bună", va trebui să înțeleg Preoția mea ca un continuu effort de a arăta oamenilor adevărul pe care îl caută, de a-I conduce la cunoașterea propriei lor identități. Și odată realizat acest lucru, este clar că omul, regăsindu-se pe sine, îl va găsi pe Dumnezeu în inima sa, dar și în cei din jurul său care sunt asemenea lui. Ori aceasta nu se poate realiza decât veghind la propria identitate ca acela care trăiește din adevăr și vestește adevărul, iar adevărul este în Dumnezeu. (Pr. Bernard Noghiu)

- Ce mesaj transmiți celor care vin din urmă?
Curaj și încredere în Dumnezeu

Mult curaj și încredere în ajutorul lui Dumnezeu. Acest răspuns l-am primit și eu acum zece ani când am intrat în seminar, din partea unui student din anul VI. Într-adevăr, viața de seminar este grea, dar în același timp este și frumoasă. Este cert faptul că pe acest drum se ivesc multe dificultăți și că pe umeri trebuie să porți permanent evanghelia "greutate a zilei". Important este să-ți ancorezi viața în Dumnezeu ca să nu naufragiezi când vine furtuna. Trebuie să speri, deoarece Dumnezeu te însoțește în fiecare moment al vieții, mai ales în momentele cele mai dificile. (Pr. Ioan Blaj)

Oglindirea vieții în Evanghelie
A fi preot înseamnă a răspunde zilnic vocației pe care am primit-o de la Dumnezeu. Această vocație se concretizează în a ne însuși aceleași sentimente pe care le-a avut Isus Cristos. Întrucât carisma ordinului nostru este de a fi Frați Minori Conventuali îmi doresc, așa cum este și normal, ca opera de evanghelizare să înceapă mai întâi prin modul nostru de a fi și de a trăi în sânul familiei franciscane. Celor care vin în urma noastră le propun să-și oglindească viața la lumina evangheliei lui Cristos. (Pr. Anton Mărăndescu OFMConv.)

A consemnat pr. Francisc Fărcășel

* * *

Preoții nou sfințiți

Pentru Dieceza de Iași: Benoni Ambăruș (26.09.1974 - Somușca); Silvestru-Robert Balan (31.12.1975 - Bacău "Sf. Nicolae"); Daniel Bișoc (20.09.1975 - Șcheia); Ioan Blaj (12.08.1975 - Barticești); Cristian Ciobancă (26.04.1976 - Săbăoani); Andrei Cocianga (2.03.1975 - Luizi-Călugăra); Celestin Dâscă-Lucaci (9.04.1976 - Gherăești); Cristinel Doboș (15.09.1975 - Lilieci); Francisc Fărcășel (8.02.1975 - Iugani); Iosif Lucaci (16.11.1974 - Sagna); Marcel Moraru (2.11.1975 - Tămășeni). Pentru Arhidieceza de București: Ciprian Bejan (9.11.1974 - Pildești); Gabriel Budulai (27.02.1976 - Iugani); Gabriel Cata (14.03.1976 - Nicolae Bălcescu); Eduard Giurgi (5.12.1975 - Sagna); Eduard Lucaci (23.10.1975 - Răchiteni); Bernard Noghiu (20.08.1974 - Valea-Seacă). Pentru Provincia Franciscană: Ioachim Blaj (11.09.1975 - Buruienești), Cristinel-Adrian Bulai (29.06.1973 - Tămășeni), Ioan Butacu (13.09.1975 - Luizi-Călugăra), Mihai Dămoc (25.04.1973 - Traian-NȚ), Ioan Dămoc (01.07.1965 - Pildești) Ionel-Cristian Diac (09.03.1975 - Bijghir), Flavian Enășcuț (13.05.1975 - Săbăoani), Gheorghe Eva (08.04.1968 - Săbăoani), Lucian Goșman (07.10.1974 - Buruienești), Anton Herciu (17.05.1971 - M. Kogălniceanu-CT), Fabian Iacob (20.08.1970 - Brăila), Daniel-Anton Lucaci (12.06.1975 - Sagna), Anton Mărăndescu (14.04.1975 - Huși "Sfântul Anton"), Daniel Pal (09.04.1973 - Săbăoani), Marcel Roșu (06.11.1973 - Bijghir). Pentru Congregația "Don Orione": Dumitru Podac (Satu-Mare)

Diaconii
Mihai Afrențoae
(10.05.1970 - Prăjești), Damian Alucăcesei (21.11.1965 - Bijghir), Cristinel Augustin (10.09.1975 - Răducăneni), Marius-Petru Bâlha (28.01.1975 - Hălăucești), Daniel-Felix Moraru (01.04.1972 - Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"), Cristian Pal (15.03.1975 - Nisiporești).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat