Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Ziua Mondială a Tineretului

Eveniment cheie

Ziua Mondială a Tineretului este un eveniment cheie al marelui jubileu al anului 2000; o ocazie excepțională plină de semnificații religioase și spirituale. Pentru a afla progresul făcut până acum în pregătirea Zilei Mondiale a Tineretului, ZENIT l-a intervievat pe profesorul Guzmán Carriquiry, subsecretar al Consiliului Pontifical pentru Laici, care este responsabil cu acest eveniment.

G. Carriquiry: Este foarte important să subliniem faptul că această Zi Mondială a Tineretului se desfășoară la Roma. Astfel, mărturia lui Petru și Paul, tradiția apostolică, magisteriul Bisericii, și prezența vicarului lui Cristos vor fi vizibile. Nu este întâmplător faptul că una dintre acțiunile fundamentale ale tinerilor va fi mărturisirea credinței prin Crezul apostolilor. În vreme ce la Paris punctul de referință a fost Botezul, aici în Roma răspunsul tinerilor va fi reflectat în proclamarea Crezului. Pentru a crea o atmosferă potrivită, vom revedea întreaga tradiție creștină, care este exprimată într-un mod superb prin mărturia martirilor romani, Petru și Paul, Ștefan și Laurențiu, Agneza și Cecilia, Sebastian și Clement, Calixt și cei mai recenți martiri din întreaga lume. În acest cadru este plasată mărturia tinerilor. Ei, împreună cu Sfântul Părinte, vor proclama Crezul și vor reînnoi actul lor de credință.

- Ce pregătiri sunt în curs pentru această zi?
G. Carriquiry: Sunt multe noutăți. Prima este deschiderea tuturor diecezelor italiene pentru a-i primi pe tineri. Ziua de la Paris a fost precedată de pelerinajul tinerilor în diecezele care i-au găzduit. Dată fiind această experiență, toate diecezele din Italia plănuiesc să găzduiască mii de tineri din alte țări în perioada 12-15 august. Această inițiativă implică nu numai structurile ecleziastice ca și instituții, ci și familiile și parohiile. Fiecare trebuie să facă ceva pentru a-i primi bine pe acești tineri și pentru a celebra astfel universalitatea credinței în fiecare dieceză. Italia va fi implicată în sprijinirea desfășurării acestor zile, cu prezența tinerilor venind din diferite părți ale lumii. Ziua Mondială a Tineretului va începe în ziua de 15 august după-amiază, cu primirea de către Sfântul Părinte în Piața "Sfântul Petru". Estimăm că vor participa aici în jur de 250.000 de persoane. Ne gândim ce ar trebui să facem dacă numărul va fi mai mare. După această primire, vor începe trei zile de cateheză, în fiecare dimineață, în toate bisericile din Roma și din diecezele din jur, conduse de 250 de episcopi. În fiecare dimineață, o treime din tineri vor face un pelerinaj jubiliar de la Castelul "Sant'Angelo", pe Via della Conciliazione până la bazilica "Sfântul Petru" și înapoi. Se vor face rugăciuni, momente de tăcere, invocații și reflecții, începând de dimineața devreme și până seara. Simultan, celelalte două treimi vor participa la cateheză în biserici. Vineri, 18 august, se va face Calea crucii, în timp ce în după-amiezile zilelor de 16, 17 și 18, vor fi ceea ce am numit noi "întâlniri ale tinerilor". Acestea vor include mese rotunde, concerte, mărturii, întâlniri de rugăciune, pelerinaje la 7 biserici, spectacole de teatru etc. Toate aceste evenimente variate sunt organizate de dieceză prin mișcările și organizațiile ei. Marele pelerinaj va începe sâmbătă, 19 august. Tinerii vor merge de la locurile unde stau până la Tor Vergata, unde se vor pregăti pentru o priveghere de rugăciune împreună cu Sfântul Părinte, care va începe la orele 20. După priveghere, tinerii vor dormi aici, pregătindu-se pentru Liturghia de încheiere din ziua următoare.

- Câte persoane vor veni în Roma în timpul acelor zile? În mass-media se vorbește despre o mega adunare.
G. Carriquiry: Va fi fără îndoială cea mai mare adunare a jubileului, care înseamnă mari eforturi organizative, dar pentru noi este și o mare angajare spirituală și misionară. Intenția nu este de a face un spectacol triumfalist. Obiectivul nostru real este de a lansa inițiativa tinerilor în Biserică, adunați în jurul sediului papei, pentru a mărturisi credința lor la mormintele apostolilor și pentru a și-o reînnoi pentru a fi misionari în cel de-al treilea mileniu. Nu dorim doar să aducem la un loc grupuri mari de tineri. Nu dorim să le oferim distracție sau relaxare. Sperăm să îl punem pe fiecare tânăr în prezența lui Cristos. O prezență care este reală și convingătoare, ca aceea care le-a apărut apostolilor acum 2000 de ani. În persoana papei, tinerii îl vor regăsi pe primul martor al lui Cristos.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat