Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Celebrarea marelui jubileu -

Jubilee

Jubileul Fraților Școlilor Creștine
Luna mai, din acest an jubiliar a avut o însemnătate deosebită pentru Congregația "Frații Școlilor Creștine". Începând de luni, 1 mai, la casa generală a congregației din Roma s-a ținut cel de-al 43-lea capitol general. Scopul acestei întâlniri, care se va încheia la jumătatea lunii iunie și în care se întâlnesc frații și colaboratorii lor din toate colțurile lumii este, în afară de a alege un nou superior general, și acela de a gândi strategiile și dinamismele generale pentru următoarea perioadă, precum și un mod de a aduce omagiu fondatorului congregației, sfântul Ioan de Salle, un mare pedagog și un mare sfânt. De asemenea, un moment important pentru această congregație a fost și ziua de 15 mai când s-au împlinit 50 de ani de când Sfântul Ioan de la Salle a fost declarat, de către papa Pius al XII-lea "patron special al tuturor educatorilor creștini", iar la 24 mai s-au împlinit 100 de ani de când acest sfânt a fost ridicat la cinstea altarelor de către papa Leon al XIII-lea. Pe lângă cei peste 6.500 de frați, care activează în 82 de țări, colaborează în 900 de centre educative ca profesori peste 64.000 de educatori din toate nivelurile, de la grădiniță până la universitate. Frații sunt prezenți în România din secolul trecut, după 1989 cei 13 frați activează la Iași, Pildești și Oradea.

Jubileul migranților
Punându-i în temă pe reporterii din Roma cu planurile pentru jubileul migranților și persoanelor în deplasare, episcopul Stephen Fumio Hamao a arătat că Biserica Catolică a fost întotdeauna preocupată de bunăstarea migranților. "Pentru Biserică, nimeni nu este străin", a spus președintele născut în Japonia al Consiliului Pontifical pentru Migranți. Mons. Francesco Gioia, secretarul consiliului, a declarat că "aproape o persoană din 120 din lume este un refugiat sau o persoană fără patrie". Acest număr ar trebui dublat pentru a avea o estimare a numărului de persoane fără adăpost care trăiesc în interiorul granițelor propriilor lor țări, a adăugat el. Episcopul Hamao a spus că ostilitatea față de străini rămâne o problemă importantă. "Ne îngrijorează mișcările care se opun migranților", a spus el. "Sperăm că jubileul va fi o ocazie pentru depășirea rasismului și a naționalismului exagerat". Jubileul migranților va culmina cu o Liturghie specială celebrată de papa Ioan Paul al II-lea în Piața "Sfântul Petru" în ziua de 2 iunie. Consiliul anticipă că vor participa la această Liturghie 40.000 de persoane - inclusiv 8.000 de filipinezi care acum trăiesc în Europa.

Jubileul preoților
Joi, 18 mai, celebrarea celei de-a 80-a zi de naștere a papei Ioan Paul al II-lea s-a constituit într-un eveniment fără precedent. Anul acesta ziua de naștere a coincis cu jubileul preoților, astfel încât el a prezidat Liturghia cu cei mai mulți concelebranți din istorie, aproape 8.000. Cu patru zile înaintea jubileului, preoții au făcut rugăciuni speciale în comun: adorație euharistică, celebrarea Laudelor și a Vesperelor, concelebrare euharistică. Marți seara s-a celebrat Calea crucii, iar Mons. Alois Fechet a purtat crucea. Miercuri, Sfântul Părinte a salutat în limba română cei 10 preoți din România participanți la jubileu, precum și grupul de români care lucrează în Italia.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat