Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Martirii secolului XX

"Sunt atât de mulți!"

În cei 2000 de ani de istorie a Bisericii, două treimi dintre martiri au murit în secolul XX (aproape 27 de milioane dintr-un total de 40 milioane). Secolul drepturilor omului a cauzat moartea multor discipoli ai lui Cristos. Duminică, 7 mai, a fost ziua de comemorare sugerată de papa Ioan Paul al II-lea în scrisoarea apostolică "Tertio millennio adveniente", un omagiu adus martirilor secolului XX, la modul general.

Începând cu 1995 a fost înființată o comisie specială însărcinată cu colectarea fișelor martirilor secolului XX; această comisie a strâns până acum 12.692 de nume. Lista este încă în creștere, iar definitivarea ei spre a fi dată papei nu se va întâmpla mai rapid de toamna acestui an.

În acest moment, lista include 1.111 martiri care au murit în fosta Uniune Sovietică și 8.670 care au murit în alte țări est-europene, majoritatea ca victime ale regimurilor totalitare. În listă se mai regăsesc 1.706 martiri din Asia, 746 din Africa, 333 din cele două Americi și 126 din Oceania. Produsul final al comisiei va fi o serie de 15-20 volume, în care fiecărui creștin care "și-a dat sângele pentru Cristos sau pentru o cauză evanghelică", îi vor fi dedicate una-două pagini.

Comemorarea ecumenică a mărturisitorilor credinței care au trăit în secolul XX a fost unul din cele mai importante și așteptate evenimente ale marelui jubileu. În contextul plin de semnificații al Colosseumului, însoțit de diferiți reprezentanți ai diferitelor culte creștine, papa Ioan Paul al II-lea a amintit exemplul tuturor acelor bărbați și femei care și-au dat viața pentru Cristos. Papa a spus că acesta este poate secolul cu cel mai mare număr de martiri din cei 2000 de ani ai istoriei creștine.

Memoria acestor mărturisitori ai credinței din toate cultele creștine a transformat ceremonia într-unul din cele mai importante momente ecumenice din toate timpurile. Semnificativă a fost și prezența reprezentanților Patriarhiei Ruse Ortodoxe de la Moscova, care datorită unor divergențe mai recente, este destul de reticentă în participarea la orice ceremonii alături de Sfântul Părinte. Au participat și reprezentanți ai Patriarhiilor din România (ÎPS Iosif Pop, arhiepiscopul Parisului și al Europei Occidentale), Alexandria, Armenia și Cilicia, precum și protestanți din Bisericile Luterană, Anglicană, Metodistă, Adventistă, Reformată și Penticostală.

"Sunt atât de mulți!" a exclamat papa, explicând apoi scopul acestei întâlniri ecumenice fără precedent. "Nu trebuie să îi uităm; mai mult, trebuie să ne amintim de ei, iar viețile lor trebuie fixate în scris pentru posteritate. Numele multora este necunoscut; unele nume au fost denigrate de către persecutori, care au încercat să discrediteze martirajul lor; numele altora a fost făcut secret pe veci chiar de către călăii lor. Creștinii păstrează însă memoria numărului lor mare". Sfântul Părinte a vrut să îi amintească în mod special pe doi, nici unul catolic: pe mitropolitul ortodox Beniamin de Saint Petersburg, martirizat în 1922, și pastorul luteran Paul Schneider, care a spus odată în fața gardienilor lui: "Așa spune Domnul: "Eu sunt învierea și viața!""

După recitarea împreună a Crezului apostolic în greacă, latină și engleză, creștinii de toate cultele au ascultat texte scrise de mărturisitorii credinței amintiți aici.

Martirii secolului XX au fost comemorați în grupuri de opt categorii. Lista include catolici, ortodocși și protestanți: creștini care au mărturisit credința sub totalitarismul sovietic; mărturisitori ai credinței care au fost victimele comunismului în alte țări europene; mărturisitori ai credinței care au fost victime ale nazismului și fascismului; discipoli ai lui Cristos care și-au dat viața proclamând Evanghelia în Asia și Oceania; credincioși creștini persecutați din ură față de credința catolică; evanghelizatori în Africa și Madagascar; creștini care și-au dat viața din iubire pentru Cristos și frații lor în America; mărturisitori ai credinței din diferite părți ale lumii.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat