Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Ziua Tineretului

Crucea a fost preluată

Duminică, 7 mai 2000, s-a sărbătorit Cea de-a XV-a Zi a Tineretului la nivelul diecezei noastre. La Gherăești în prezența Excelențelor lor PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și PS Anton Coșa s-a celebrat Liturghia solemnă a acestei zile, la care au participat aproximativ 11.000 de persoane. Cinci mii de tineri din 91 de parohii au sosit în mod organizat, fiind înscriși pe liste la centrul de primire. "Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi" (In 1,14) a fost tema Zilei Tineretului de la Gherăești, în cadrul ei urmărindu-se aprofundarea mesajului Sfântului Părinte. În vederea pregătirii întâlnirii s-au organizat cateheze speciale prin care s-a aprofundat mesajul papei și s-au formulat răspunsuri la întrebările menționate în broșură. Următoarea întâlnire diecezană de tineret se va desfășura duminică, 6 mai 2001, la Hălăucești.

În acest mare pelerinaj care este viața pe pământ, tinerii din Dieceza de Iași au făcut un pas mai departe. După Adjudeni (1992), Pildești (1993), Nicolae Bălcescu (1994), Săbăoani (1995), Onești (1996), Tămășeni (1997) și Luizi-Călugăra (1998), itinerarul credinței noastre ne-a adus în anul marelui jubileu la Gherăești.

De dimineață satul a început să freamăte. Din zare, răsunau la început încet, ca un ecou, iar apoi din ce în ce mai clar, cântece de înviere, cântece tinerești care anunțau sosirea grupurilor. Cu toții au făcut un mic popas la centrul de primire unde reprezentanții fiecărui grup au adus răspunsurile la întrebările propuse spre dezbatere în vederea aprofundării mesajului Sfântului Părinte adresat cu ocazia acestei zile. Următoarea oprire a grupurilor a fost în fața tabernacolului unde tinerii l-au salutat pe fratele lor mai mare, pe Isus. În sfârșit, tinerii au ieșit afară, în jurul altarului de vară unde avea să se celebreze sfânta Liturghie.

Gherăeștenii, organizați de păstorul lor, pr. Isidor Mocanu, au făcut la rândul lor o primire entuziastă grupurilor de tineri. Bătrânii satului aplaudau pelerinii veniți din toată dieceza, iar grupuri de copii strigau în cor: "Bine ați venit!" atunci când tinerii treceau prin fața lor. Entuziasmul general a atins cote maxime la sosirea celor trei episcopi, emoția momentului fiind împlinită și de faptul că unul din fii satului, PS Petru Gherghel, revenea pe plaiurile natale.

În timp ce reprezentanții parohiilor, călugării și călugărițele din diferite congregații, preoții și episcopii porneau solemn în procesiune cântând un cântec marian, în fața altarului, ceilalți tineri cântau psalmii de mărire lui Dumnezeu din rugăciunea Laudelor. Totul se împletea armonios într-o simfonie glorioasă închinată cerului.

La umbra acelei cruci mari de lemn pe care tinerii o poartă de câțiva ani la zilele diecezane ale tineretului a început Liturghia. Tot ea, crucea, avea să fie și în centrul omiliei PS Petru Gherghel. Cu toții am vibrat atunci când Preasfințitul ne-a sugerat să ne imaginăm cu ochii minții că pe acea cruce stau scrise cuvintele: "Pentru tine!" E un mesaj adresat lumii întregi și personal fiecăruia dintre noi, un mesaj care ne cheamă la recunoștință și ne trimite la acțiune. Făcând referire și la mesajul Sfântului Părinte, episcopul ne-a îndemnat să aprofundăm în reflecțiile noastre cele două mari mistere ale întrupării și mântuirii care încadrează viața lui Isus pe pământ, iar roadele acestor reflecții să devină jaloane ale drumului nostru spre sfințenie.

După masa cuvântului a urmat masa euharistică la care mulți tineri au participat cu bucurie. În finalul Liturghiei reprezentanții asociațiilor de tineri: Acțiunea Catolică, Asociația Scout și Serviciul de Ajutor Maltez, au prezentat pe scurt cele trei asociații și un scurt bilanț al activităților acestora. S-a prezentat apoi o sinteză a răspunsurilor la cele trei întrebări legate de mesajul Sfântului Părinte. Momentul culminant al predării crucii, în ritmurile imnului jubileului cântat de corul dirijat de pr. Florin Spătariu, a încheiat Sfânta Liturghie. Tinerii din Hălăucești, locul unde se va desfășura următoarea zi a tineretului, au preluat crucea și au purtat-o în procesiune spre casă.

După-amiază a fost ora medie când tinerii s-au strâns din nou în rugăciune în fața altarului. Într-un cadru festiv au fost premiate apoi primele trei catrene: Adjudeni, Bacău "Sfântul Nicolae", Somușca. În final, "Festivalul tinereții" a venit să împlinească bucuria acestei zile speciale din viața tinerilor catolici ai diecezei noastre. Finalul a aparținut fanfarei din Gherăești.

Dacă cineva ar fi privit Gherăeștiul de sus în acea zi de 7 mai (și cu siguranță cineva a privit spre Gherăești) ar fi avut în față imaginea unei inimi care a primit în ea șuvoaie de tineri pentru ca apoi, în pulsația iubirii, să le trimită înapoi în dieceză îmbogățite de oxigenul bucuriei.

Dragoș Florean

* * *

Împreună cu Cristos

Ziua de 7 mai 2000 este o dată de calendar, o zi obișnuită pentru cei mai mulți, dar pentru cei care au participat la celebrarea Zilei Tineretului, această zi este o zi binecuvântată, o zi în care am înviat împreună cu Cristos. A fost prima întâlnire de acest gen la care am participat. Știam, din explicațiile părintelui paroh, că va fi ceva deosebit, ceva frumos, dar nu mi-aș fi închipuit că frumusețea poate fi atât de măreață. Ce am văzut și simțit la această întâlnire nu pot și nici nu cred că se poate relata în cuvinte. În acea zi paradisul a coborât pe pământ, Cristos era printre noi, în acea zi "Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi" (In 1,14). Credeam că ne vom simți străini, dar m-am înșelat. Am fost primiți cu multă dragoste ca niște membre ale lui Cristos, iar în timpul Liturghiei, împreună cu ceilalți participanți, am format un singur trup cu Cristos, o forță invizibilă ne-a unit. Rugăciunile nu au fost o povară, ceva care să plictisească, ele au fost simple și plăcute și te stimulau la o mai multă dăruire. Am fost emoționat atunci când am urmărit acea scurtă scenetă cu fiul risipitor, am știut atunci că Isus Cristos este printre noi, că Dumnezeu este cu noi. Atât eu cât și ceilalți care formăm grupul tinerilor din parohia noastră am primit har, putere și curaj pentru a-l arăta tuturor pe Cristos cel Înviat. Felicitări acelora care s-au trudit ca totul să iasă bine pentru ca noi, tinerii, să formăm o mare familie.

Alexe Liviu, Satu Nou (BC)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat