Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Mozaic festiv

Luna iunie 2000, o lună presărată de sărbători! Începe cu Înălțarea Domnului, după cele patruzeci de zile ale concertului pascal, dominat de refrenul jubilant: Aleluia!

În ziua de 11 iunie ne întâmpină Duminica Mare, Rusaliile, solemnitatea Coborârii Duhului Sfânt, Mângâietorul, Spiritul Adevărului, trimis de la Tatăl de către Fiul, actualizare și aplicare permanentă a operei de sfințire.

Duminica următoare, 18 iunie, solemnitatea Sfintei Treimi, sinteza tainelor divine, temeiul vieții creștine și ghidul de fiece clipă de la Botez până în viziunea beatifică.

A doua zi de joi, după Rusalii, Joia Verde, 22 iunie, Isus Euharisticul, prizonierul iubirii în tabernacol, vrea să fie purtat în procesiune solemnă pentru a fi mai mult cunoscut și primit de oamenii pentru care s-a întrupat și s-a jertfit. Petalele florilor aruncate de copii, puncte de reper ale împărăției cerului - "de nu veți fi ca și copiii..." - vor să exprime receptivitatea, disponibilitatea față de Cuvântul vieții.

Ziua de 24 iunie, aniversarul nașterii aceluia despre care Isus spune: "Nu s-a ridicat între cei născuți din femeie unul mai mare decât Ioan Botezătorul" (Mt 11,11).

Câteva zile mai târziu, 29 iunie, solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, aleși de Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu, să fie: primul piatră de temelie a Bisericii sale, iar al doilea "vas ales, ca să poarte numele meu înaintea neamurilor, a regilor și a fiilor lui Israel" (Fap 9,15).

Ultima zi a lunii este dedicată sărbătorii Inimii Preasfinte a lui Isus, căreia îi este închinată, de altfel, întreaga lună: "Iată inima care a iubit atât de mult pe oameni..." și care vrea să i se răspundă cu iubire.

Un concurs fericit de rânduieli liturgice evidențiază frumusețea și importanța anului jubiliar cu salba de sărbători, cum s-a menționat, ca un adevărat mozaic festiv.

Mons. Anton Despinescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat