Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații

Euharistia, izvorul oricărei vocații

Cea de-a 37-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații se celebrează anul acesta la 14 mai (duminica a IV-a a Paștelui), în climatul plin de bucurie al sărbătorilor pascale, devenit mai intens datorită evenimentelor jubiliare. În această zi întreaga Biserică este chemată la rugăciune pentru ca Dumnezeu "să trimită lucrători în secerișul său", iar cei care se simt chemați să răspundă cu promptitudine și bucurie. Mesajul Sfântului Părinte de anul acesta, având tema "Euharistia, izvorul oricărei vocații și slujiri în Biserică", este în sintonie cu desfășurarea marelui jubileu. El este o reflecție asupra darului chemării divine, împărtășind grija față de vocațiile la sfânta preoție și la viața consacrată.

Mesajul pornește de la o întrebare și o constatare: "Oare nu este Euharistia misterul lui Cristos viu și operant în istorie? Din Euharistie, Isus continuă să cheme la urmarea sa și să ofere fiecărui om "împlinirea timpului"". Apoi continuă: "Jubileul, și acesta în special, celebrând cei 2000 de ani de la intrarea în timp a Fiului lui Dumnezeu și misterul răscumpărării sale, îndeamnă pe fiecare credincios să-și analizeze propria vocație, pentru a împlini în viața sa ceea ce lipsește suferințelor lui Cristos pentru trupul său, care este Biserica (cf. Col 1,24)". După o reflecție în care se arată legătura dintre Euharistie și vocație, mesajul cuprinde îndemnuri adresate tinerilor, părinților și educatorilor și se încheie cu o rugăciune pentru vocații. Mai jos sunt redate punctele principale.

Euharistia constituie momentul culminant în care Isus dezvăluie misterul identității sale și arată sensul vocației fiecărui credincios. În realitate, semnificația vieții umane constă, în întregime, în acel trup și în acel sânge, pentru că prin ele au ajuns la noi viața și mântuirea.

În întâlnirea cu Euharistia, unii descoperă că sunt chemați să devină slujitorii altarului, alții să contemple frumusețea și profunzimea acestui mister, alții să-și reverse elanul iubirii asupra celor săraci și slabi, iar alții să culeagă puterea transformatoare în realitățile și gesturile vieții de fiecare zi. Fiecare credincios află în Euharistie nu numai cheia interpretativă a propriei existențe, dar și curajul pentru a o realiza, și a construi, în diversitatea carismelor și vocațiilor, unicul trup al lui Cristos în istorie.

Dragi tineri, ieșiți-i în întâmpinare lui Isus Mântuitorul! Iubiți-l și adorați-l în Euharistie! El este prezent la sfânta Liturghie, care face prezentă sacramental jertfa crucii. El vine în noi în sfânta împărtășanie și rămâne în tabernacolele bisericilor noastre, pentru că este prietenul nostru, prietenul tuturor, mai ales al vostru, al tinerilor, atât de nevoiași de încredere și iubire. De la el puteți prinde curajul pentru a-i fi apostolii săi.

După cultura omului fără vocație, este nevoie stringentă de bărbați și femei care cred în viață și o primesc ca pe o chemare care vine din Înălțime, de la acel Dumnezeu care, întrucât iubește, cheamă; după climatul de suspiciune și neîncredere, care contaminează raporturile umane, numai tinerii curajoși, cu mintea și inima deschise spre idealuri înalte și generoase, vor putea restitui frumusețea și adevărul vieții și raporturilor umane.

Acela care trăiește cu bucurie acest dar și-l alimentează zilnic prin întâlnirea cu Euharistia, va ști să împrăștie în inima multor tineri sămânța bună a aderării fidele la chemarea divină.

Trebuie, mai ales în acest jubileu al anului 2000, să acționăm ca fiecare preot, fiecare consacrat și consacrată să-și redescopere frumusețea vocației proprii și să dea mărturie despre ea și celorlalți. Fiecare credincios să devină formator de vocații, fără a se teme să propună alegeri radicale; fiecare comunitate să înțeleagă locul central al Euharistiei și nevoia de slujitori ai jertfei euharistice.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat