Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Ce am învățat din epidemiile verii anului trecut

Suntem la un alt început de sezon cald. Sunt deja temperaturi caracteristice lunilor de vară. Să facem un efort și să ne reamintim cum ascultam sau citeam raporturi zilnice privind evoluția epidemiilor care au evoluat în câteva județe din țară, epidemii de meningită virală și conjunctivă.

Era spectacular și impresionant să observi cum cifra persoanelor îmbolnăvite creștea de la zi la zi și majoritatea cazurilor provenea din grupul de vârstă mică, adolescenți și adulți tineri.

În afara aspectului spectacular erau prezentate cauzele care au dus la aceste îmbolnăviri și măsurile de prevenție pe care fiecare în parte și colectivitățile trebuiau să le aplice pentru neînregistrare de cazuri noi. Amintiți-vă imaginile din secțiile de boli infecțioase cu saloane supraaglomerate cu doi, trei bolnavi spitalizați în același pat, lucru greu de suportat în condițiile de febră, vărsături, dureri.

Existau modalități de educație pentru sănătate prin mijloace vizuale și auditive, dar oare câtă atenție le-am acordat? În favoarea acestui aspect al neglijării mijloacelor de educare pledează tot ceea ce observăm în jurul nostru. Încă nu am dovedit că suntem buni gospodari la început de primăvară.

În plin oraș cât și în localitățile rurale vezi gospodării neglijente, reziduuri neevacuate, fântâni în paragină, spațiu din afara gospodăriei neglijat.

În acțiunile de inspecție și de supraveghere a stării de sănătate, descoperi atâta neglijență din partea coordonatorilor unor unități de învățământ - grădinițe și școli care nu asigură copiilor un minim de confort pentru a nu-și risca sănătatea: lipsesc rezervoarele pentru apa de băut și pentru spălatul mâinilor, săli de clasă murdare, holuri neîngrijite, grupuri sanitare neîntreținute, nedezinfectate etc.

Descoperi atâta nepăsare din partea administrației locale care întotdeauna are alte priorități și uită de amenajarea drumurilor, de amenajarea unor platforme de gunoi în locuri aprobate de normele protecției mediului, uită să asigure sprijinul instituțiilor din subordine.

Un alt aspect care demonstrează faptul că nu am învățat nimic din epidemiile anterioare este acela observat și tolerat de toți - comerțul stradal al alimentelor, în orice condiții, chiar cu ocrotirea cumpărătorilor, pentru singurul motiv că produsele sunt mai ieftine decât în magazinele amenajate. Lipsa de igienă, praful stradal, căldura, vectori diverși sunt factori care duc la compromiterea alimentelor, alterarea lor și la îmbolnăviri individuale sau de grup prin consumul lor.

S-au făcut sondaje în grupuri populaționale privind calitatea nutrițională a aportului zilnic de alimente. Există situații în care sărăcia își spune cuvântul: copii subnutriți cu carențe multiple cu rezistența organismului redusă în familii provenind prioritar din mediul rural dar nu numai. În mediul urban predomină greșelile alimentare în sensul consumului de produse de panificație, de patiserie, sucuri, dulciuri în defavoarea legumelor și fructelor, ceea ce duce la obezitate.

Ce am învățat din epidemiile anterioare? Pot fi prevenite! Pentru mine, pentru cei din jurul meu, prin mijloace simple: spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun, consum de apă din surse autorizate, respectarea igienei alimentelor (păstrarea la temperaturi corespunzătoare, evitarea pătrunderii insectelor și a rozătoarelor în spațiile cu alimente, folosirea de materii prime de calitate, achiziționate de la producători autorizați etc.), igiena spațiilor de locuit și a celor de muncă, evitarea scăldatului în locuri nepermise, folosirea drept locuri de joacă a spațiilor salubre, nu a platformelor de gunoi etc.

Se recomandă ca la apariția unor simptome de boală, cum ar fi febra, durerea de cap, tulburarea de tranzit, greața, vărsăturile, erupții cutanate, modificări ale conjuctivei etc., persoana respectivă să se adreseze medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului și izolarea la un spital de profil după caz.

Dr. Maria Helena Bîrhală



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat