Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Depunere de voturi
În ziua de 29 martie surorile din Congregația "Notre Dame de Sion" au avut bucuria de a primi în mijlocul lor pe sr. Lidia Dogaru care a făcut prima profesiune religioasă și pe sr. Ecaterina Bogdan care a reînnoit voturile. Sfânta Liturghie a fost concelebrată de cinci preoți în capela casei de noviciat. La sărbătoare au participat părinții și rudele acestor surori.

Exerciții spirituale
În perioada 31 martie - 2 aprilie au avut loc la Casa Ecumenică din Onești exerciții spirituale pentru tinerii catolici și ortodocși. Întâlnirile ecumenice au avut următoarele teme: "Impresii după iertarea papei" (pr. Ștefan Corcuța); "Memorie și reconciliere: Biserica și greșelile din trecut" (pr. Celeste Pianezze). Sâmbătă, 1 aprilie, Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și protopopul de Onești, Constantin Alupei, au vorbit tinerilor despre rolul rugăciunii pentru unitate cât și pentru o cunoaștere reciprocă a celor două Biserici. (Fr. Eugen)

Pelerinaj
În ziua de 2 aprilie, 36 de surori aparținând "Institutului Sfânta Maria" (IBMV) din București, asistate de un preot franciscan, au făcut un pelerinaj la sanctuarul marian de la Cacica. După ce au parcurs pe jos drumul de 35 de km., venind de la Rădăuți, au ajuns la Cacica și au celebrat cu credincioșii din parohie sfânta Liturghie de seară.

Vizită
În perioada 9-11 aprilie Excelența sa dr. Wolf-Dietrich Schilling, ambasadorul Germaniei la București, a fost oaspetele autorităților ieșene. Luni, 10 aprilie, ambasadorul s-a întâlnit cu PS Petru Gherghel, episcop de Iași, la Episcopia Catolică din Iași, iar a doua zi s-a întâlnit cu ÎPS Daniel Ciobotea, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la Mitropolia din Iași.

Spectacol religios
Luni, 24 aprilie, a avut loc la Teatrul "Luceafărul" din Iași un program artistic religios de Paști cu tema: "Patima, moartea și învierea lui Isus Cristos" susținut de copii și tineri ai Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Copiii și tinerii au fost coordonați și ajutați de doamna Doina Iarcucievici și de pr. Marcel Blaj.

Colectă pentru sinistrați
În Duminica Albă, 30 aprilie, în toate bisericile catolice din Dieceza de Iași s-a făcut o colectă specială pentru sinistrați. Toate Bisericile din România au întreprins în ultima perioadă ample acțiuni de ajutorare a celor câteva mii de sinistrați de pe urma inundațiilor care au avut loc în vestul țării.

Jubileul presei
În preajma jubileului jurnaliștilor din ziua de 4 iunie, în ziua de 5 iunie va avea loc în sala "Sfânta Tereza" a Parohiei "Sfântul Nicolae" din Bacău simpozionul "Presa catolică în slujba cuvântului și a omului". La simpozion vor participa ep. Aurel Percă, pr. Cornel Cadar, redactorii publicațiilor catolice diecezane și locale, invitați din presa ortodoxă și laică. Simpozionul va avea următoarele teme: "Citirea semnelor timpurilor și vestirea Evangheliei", "Identitatea, scopul și mijloacele publicațiilor locale" (pr. Leonard Diac); "Mesajul Sfântului Părinte pentru jubileul jurnaliștilor" (ep. Aurel Percă); "Presa catolică în orizontul operei misionare a Bisericii" (pr. Alois Moraru); "Presa catolică în Dieceza de Iași între trecut, prezent și viitor" (pr. Cornel Cadar).

Consiliu prezbiteral
Miercuri, 3 mai, la sediul Episcopiei Catolice din Iași va avea loc sesiunea de primăvară a Consiliului prezbiteral. La această întâlnire se vor pune în discuție: jubileul credincioșilor și al preoților de la Roma; desfășurarea Congresului Euharistic - încheierea solemnă la Iași; Cacica - "basilica minor"; preluarea unui sanctuar din Aquilea (Italia), în grijă pastorală. Totodată, va fi și un bilanț la împlinirea a 10 ani de la consacrarea întru episcop a Preasfințitului Petru Gherghel.

Administrarea Mirului (III):
Duminică, 2 iulie - Huși "Sfântul Anton"; sâmbătă, 8 iulie - Huși "Corni"; sâmbătă, 21 octombrie - Bacău "Fericitul Ieremia"; duminică, 22 octombrie - Bacău "Sfântul Nicolae"; duminică, 29 octombrie - Piatra Neamț "Sfântul Iosif".

Programul celebrărilor pentru pelerinajele de la Cacica:
Celebrările încep în ziua de 6 mai și durează până în ziua de 7 octombrie, hramul secundar de la Cacica, Sfânta Fecioară Maria, Regina Sfântului Rozariu. În fiecare sâmbătă: ora 11.30 - recitarea sfântului Rozariu, ora 12.00 - sfânta Liturghie în cinstea sfintei Fecioare Maria; după-amiază: - devoțiuni mariane particulare, ora 17.00 - Calea sfintei cruci, ora 18.00 - adorație la sfântul Sacrament; ora 19.00 - sfânta Liturghie de seară; ora 20.00 - devoțiune mariană comunitară cu posibilitatea procesiunii cu lumânări în jurul bisericii. Duminică: ora 10.30 - recitarea sfântului Rozariu; ora 11.00 - sfânta Liturghie solemnă duminicală; ora 18.00 - sfânta Liturghie de seară. În tot acest timp este ocazie de spovadă.
Grupurile care participă la pelerinajul jubiliar de la Cacica își pot organiza și un program propriu, mai ales dacă vin asistate de preoți din parohie. Este de dorit ca grupurile să fie anunțate din timp sau programate pentru a se asigura cât mai bine asistența spirituală.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat