Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

3.000 de prizonieri eliberați
Cu ocazia acestui Paște special, celebrat în timpul marelui jubileu al anului 2000, în Madagascar au fost eliberați 3.000 de prizonieri în semn de recunoaștere a spiritului jubileului, timp de împăcare și ștergere a datoriilor. Inițiativa se datorează călugărului trinitarian Angelo Buccarello, care activează pe insulă de 30 de ani. El este actualmente responsabil cu problema deținuților, din partea Conferinței Episcopale. În ultimele săptămâni, Buccarello și arhiepiscopul locului au făcut apel insistent către președintele statului pentru eliberarea prizonierilor.

Convertiri în Franța
Conform serviciului catecumenilor Bisericii Catolice din Franța, cu ocazia Paștelui au fost botezați aproape 2.500 de adulți. În prezent, 9.500 de adulți se convertesc la catolicism în fiecare an, cifră dublată în ultimii ani. 80% din cei care au fost botezați sunt cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani. Ei sunt din toate clasele sociale, de la angajați ai guvernului până la persoane fără locuință. 41% dintre ei provin din medii sărace. 79% nu au aparținut anterior nici unei religii. "Sunt oameni care îl caută pe Dumnezeu. Mulți sunt din generația tinerilor din anii '68, care caută acum o dimensiune spirituală", a declarat pr. Dominique Sentucq, directorul serviciului catecumenal al Bisericii Catolice Franceze.

Valoarea familiei
Unele staruri de film americane redescoperă importanța valorilor tradiționale, în special a familiei. Ultimul care și-a exprimat regretul pentru a-și fi distrus căminul, și bucuria la redescoperirea iubirii pentru copiii săi, este Kevin Costner, regizorul premiat al filmului "Cel care dansează cu lupii", care a divorțat de soția sa, Cindy, în 1984. Ei au avut trei copii. "Divorțul, după 16 ani de căsnicie, mi-a ruinat viața. Familia înseamnă totul pentru mine. Copiii mei (Anne, 15 ani; Lily, 13 ani; și Joe, 12 ani) valorează pentru mine cât lumea întreagă, și în ultimii ani mi-am dedicat mai mult timp lor decât carierei mele", a spus Costner.

Întâlnire
După întâlnirea de la Varșovia de anul trecut următoarea întâlnire europeană a tinerilor organizată de Comunitatea din Taizé va avea loc la Barcelona. Într-o scrisoare către dieceza sa, cardinalul Gordo, arhiepiscopul Barcelonei, se bucură să găzduiască această nouă întâlnire "o ocazie de a experimenta o Biserică în rugăciune care găzduiește și care trimite în misiune".

Pâinea carității
Până la sfârșitul anului 2000, 16.000 de brutării italiene vor vinde "pâinea carității" pentru a ajuta țările sărace. Pentru fiecare pâine vândută 100 de lire italiene vor fi date pentru ajutorul alimentar. Consiliul Pontifical "Cor Unum", care stă la originea acestei inițiative prin care s-a construit deja un cuptor de pâine în Republica Democrată Congo, nu speră să rezolve astfel problema foamei de care suferă populația țării, ci să atragă atenția asupra necesității de a împărți ceea ce avem pentru ca ajutoarele alimentare să nu scadă.

Statistică
În 1999 erau 109.828 de seminariști în lume, comparativ cu 108.517 în 1997 și 60.142 în 1975. Aceste cifre au fost amintite de cardinalul Castrillon Hoyos, prefect al Congregației pentru Cler, prezentând Scrisoarea papei pentru preoți de Joia Sfântă și jubileul preoților care va fi celebrat la Roma în ziua de 18 mai, în ziua când papa Ioan Paul al II-lea împlinește 80 de ani. Concluzia cardinalului: "Criza vocațiilor pentru preoție este depășită în rândul tinerilor".

Aniversare
Cardinalul Godfried Danneels, arhiepiscop de Malines-Bruxelles, va fi legatul papei la cea de-a 150-a aniversare a restabilirii ierarhiei catolice în Anglia și în Țara Galilor care va fi celebrată la Londra în ziua de 4 mai. Suprimată de regele Henric al VIII-lea, ierarhia catolică engleză nu avea să fie restabilită decât în 1850 după ce dialogul dintre catolici și anglicani luase o întorsătură benefică, întărit fiind de mișcarea de la Oxford și mai ales de șeful acesteia, viitorul cardinal Henry Newman. Relațiile care s-au legat atunci între Roma și Londra s-au transformat în relații diplomatice abia în 1938.

Numire
Sfântul Părinte a numit pe 13 aprilie un nou președinte pentru Comisia Pontificală "Ecclesia Dei" în persoana cardinalului columbian Dario Castrillon Hoyos, prefect al Congregației pentru Cler. Instituită prin motu proprio de către Ioan Paul al II-lea în ziua de 2 iulie 1988, Comisia "Ecclesia Dei" se ocupă de colaborarea între episcopi și dicasterii din Curia Romană și miile de persoane consacrate care doresc să păstreze Liturghia Bisericii așa cum era ea înainte de Conciliul Vatican II.

Ziua Tineretului
Mai mult de 200.000 de tineri vor fi prezenți în diecezele italiene între 1 și 13 august. În ziua de 15 august sunt așteptați 700.000 de tineri în Piața "Sfântul Petru" unde vor fi primiți de Sfântul Părinte. În zilele următoare se vor organiza pelerinaje jubiliare și 160 de cateheze în 32 de limbi. În zilele de 19 și 20 august mai mult de 1.500.000 de tineri sunt așteptați la Tor Vergata, la periferia Romei, pentru noaptea de priveghere și Liturghia de încheiere.

Săptămâna Sfântă
În seara de 21 aprilie, în Vinerea Mare, papa Ioan Paul al II-lea a fost prezent la Colosseum pentru a celebra Calea sfintei cruci. Suveranul pontif a fost autorul rugăciunilor pentru fiecare stațiune, așa cum a făcut și în 1984, în anul sfânt al răscumpărării. În meditațiile sale Sfântul Părinte s-a inspirat din pelerinajul făcut în Țara Sfântă.

Jubilee
Trei mii de cavaleri și doamne de la sfântul Mormânt din Ierusalim au sosit la Roma în ziua de 4 martie pentru a participa la jubileul lor. În bazilică au fost primiți de notele Liturghiei Încoronării de Mozart interpretată de Wiener Hofmusikkapelle condusă de Riccardo Muti. Cavalerii cu pelerina albă și doamnele în negru au amintit datoria lor de a susține pe patriarhul latin de la Ierusalim. Cu câteva zile înainte, la 22 februarie, în Piața "Sfântul Petru" s-au întâlnit cardinali, episcopi, preoți, călugări și laici pentru a participa la jubileul Curiei Romane. În sărbătoarea "Catedra Sfântului Petru", 4.000 de persoane au trecut prin poarta sfântă pentru a se reuni în jurul altarului mărturisirii, așezat chiar pe mormântul apostolului. La 19 martie a fost rândul meșteșugarilor. Amintindu-l pe sfântul Iosif, 30.000 de persoane s-au strâns în jurul papei pentru primul din cele trei jubilee dedicate muncitorilor.

Catolici și ortodocși
Comisia mixtă internațională pentru dialog teologic dintre catolici și ortodocși se va întâlni în perioada 9-19 iulie la Baltimora, SUA. Reuniunea ar fi trebuit să aibă loc în luna iunie anul trecut, dar a fost amânată din cauza atacurilor NATO în Kosovo care făcea dificilă prezența tuturor invitaților. La întâlnire vor participa reprezentanți ai Sfântului Scaun împreună cu delegații Bisericilor ortodoxe naționale și ai diferitelor patriarhii. Ultima întâlnire a comisiei, în iunie 1993, a avut loc la Balamand în Liban. În acești șapte ani cele două Biserici nu au făcut pași substanțiali înainte: să ne gândim numai la tensiunile asupra "greco-catolicilor - uniaților" și acuzele de prozelitism pe care ortodocșii Bisericii Orientale le-au adus și Bisericii Catolice.

Raporturile Biserică - stat
Cresc protestele Bisericilor evanghelice din Bulgaria datorate prezentării în Parlament a unei noi legi care reglementează raporturile dinte Biserică și stat. Noua legislație prevede un sistem la două niveluri, cu Biserica Ortodoxă care să se bucurie de o deplină libertate religioasă, în timp ce toate celelalte confesiuni ar fi obligate la o lungă serie de înregistrări pe lângă autorități și la limitări în activitățile lor "mai rău decât sub vechiul regim comunist", a fost comentariul amar al lui Theo Angelov, secretar general al Federației Baptiste Europene.

Persecuții religioase
În statul mexican Chiapas sunt aproape 33 de biserici închise de grupurile paramilitare. După unele surse ale Bisericii locale, formațiunea care și-a luat numele de "Pace și dreptate", însoțită de unii oameni politici locali, realizează o politică sistematică de teroare față de populația indigenă, apropiată de gherila zapatistă. Paramilitarii sosesc în zonele cele mai îndepărtate ale țării, închid bisericile și constrâng populația locală să semneze o petiție de susținere a acțiunii. Ultima operațiune a avut loc în februarie în orașul Tila, în timp ce episcopul de San Cristobal, Samuel Ruiz, se afla în Franța și ajutorul său, Mons. Vera Lopez, în vederea transferării sale în Dieceza de Saltillo, se afla la Ierusalim pentru exerciții spirituale. Într-un comunicat, dieceza cere "Guvernului Mexicului să garanteze în Chiapas libertatea religioasă prevăzută de Constituție" și amintește că a denunțat deja în trecut "abuzurile comise de autoritățile locale, municipale, statale și federale care au închis biserici, au persecutat catehiștii și au negat viza de intrare pentru misionarii străini".

Bilanț
Este de 1.000 de victime bilanțul confruntărilor dintre creștini și musulmani, confruntări începute la 21 februarie în orașul Kaduna, în Nordul Nigeriei, și extinse apoi spre Sud, până în orașul Aba. Tensiunile care au condus la masacre au apărut de la proiectul înfricoșător al statului nigerian din Kaduna de a adopta Sharia, legea islamică, așa cum s-a făcut și în alte regiuni: Zamfara, Niger și Sokoto. După tragicele evenimente care au sfâșiat țara, guvernatorul din Kaduna a decis să blocheze măsura legislativă, care poate va fi revocată și în cele trei state unde Sharia este deja în vigoare. Conferința Episcopală Nigeriană a criticat dur pe președinte Olusegun Obasanjo care, în ciuda promisiunilor, nu a făcut nimic pentru a stăvili adoptarea legii coranice în țară.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat