Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Evanghelia în țara Gingis Han

Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea, în enciclica sa "Redemptoris missio", cu privire la activitatea misionară a Bisericii afirmă chiar la nr. 1 că, deși ne aflăm la sfârșitul celui de-al doilea mileniu de la venirea lui Isus, "o privire de ansamblu asupra omenirii arată că această misiune (de a face cunoscută vestea cea bună și pe Cristos Mântuitorul) se află încă la început și că trebuie să ne angajăm cu toate puterile în slujba ei. Duhul este acela care ne îndeamnă să vestim lucrările minunate ale lui Dumnezeu:... "Vai mie de nu voi predica evanghelia!" (1Cor 9,16). În acest an 2000, când cu mare entuziasm și bucurie celebrăm marele jubileu, nu putem să nu ținem seama de faptul că mai mult de 75% din populația globului nu l-au cunoscut încă pe Cristos, nu au experimentat "iubirea de Tată" a lui Dumnezeu. La îndemnul Sfântului Părinte cu toții suntem chemați ca prin rugăciune și angajare matură să dăm mărturie despre iubirea lui Cristos în fața tuturor (a celor de lângă noi, din familiile noastre, din comunitățile noastre, din societatea noastră, cât și a celor de departe la care cuvântul lui Dumnezeu se face auzit acum poate pentru prima dată).

Ca dovadă ce vine să particularizeze constatarea și îndemnul Sfântului Părinte aș dori să prezint în câteva cuvinte ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în Mongolia, această țară asiatică de unde au emigrat spre Europa hoardele renumitului cuceritor Gingis Han (sec. XII-XIII).

În anul 1991, când Mongolia și-a recăpătat rangul de republică independentă, în țară nu exista nici măcar un catolic recunoscut oficial. Astăzi, după numai câțiva ani, Biserica a devenit o comunitate, chiar dacă este foarte mică și este prezentă numai în capitală. Din această comunitate fac parte acum cetățeni străini care se găsesc în capitală (Ulaan Baatar) din diferite motive, precum și un număr de 87 de botezați mongolezi, care constituie primul nucleu al Bisericii locale. Aproximativ 200 de persoane participă cu regularitate la Liturghia duminicală, iar interesul pentru Biblie este din ce în ce mai mare.

Primii misionari catolici au ajuns în Mongolia în anul 1992 și au fost foarte bine primiți de autoritățile politice, convinse că Biserica Catolică ar putea contribui la bunăstarea națiunii și ar putea oferi cetățenilor posibilități concrete de exercitare a libertății religioase.

Unul dinte misionarii sosiți în 1992, preotul filipinez Wenceslau Padilla, este în prezent responsabilul misiunii catolice din Ulaan Baatar. El a explicat că în domeniul social Biserica se dedică în primul rând copiilor străzii. Condițiile actuale destul de precare din țară îi determină pe mulți minori să-și abandoneze propria casă și să trăiască în condiții vitrege pe stradă. Preoți, persoane consacrate și voluntari laici uniți în jurul parohiei se dedică zi de zi pentru recuperarea acestora: cei mici sunt adunați de pe străzi, primesc haine și mâncare într-un mic centru care se ocupă și de încadrarea lor în școală.

Personalul misionar în Mongolia este astăzi compus din 18 persoane provenite din Bangladesh, Belgia, Congo, Coreea de Sud, Filipine, India și Polonia. Deoarece Biserica dorește ca totdeauna predicarea evangheliei să fie alături de promovarea umană, misionarii desfășoară aici și alte activități cum ar fi: implicarea în agricultură, în educație, în spitale, în promovarea femeilor prin cursuri de croitorie și educație feminină, vizite la pușcării și în spitale etc. Printre proiectele ce vor fi realizate în viitorul apropiat va fi și un centru pentru handicapați fizici și psihici.

Exemplul cu situația din Mongolia este unul dintre atâtea altele care impresionează poate prin faptul că într-o țară atât de mare, acum, la 2000 de ani de la acel mandat "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia...!", aceasta este încă o noutate, iar cei care merg misionari trebuie să le vorbească localnicilor despre acel "Dumnezeu necunoscut" pe care sfântul Paul voia să-l predice la Atena...

Mă gândesc acum și la situația religioasă care a existat în Republica Moldova după anii 1990, la situația (asemănătoare cu cea mongoleză) cu care se confruntă mii de misionari în diferite locuri ale lumii, la situația din Kenya (unde sunt și cei doi preoți misionari români) unde, numai în capitala Nairobi există peste 400.000 de copii (număr echivalent cu populația Iașiului) care trăiesc pe stradă, care nu merg la școală și încearcă să supraviețuiască cerșind mila altora; mă gândesc la sutele de copii din București și din alte orașe ale țării noastre care trăiesc o dramă asemănătoare și mă gândesc la toate acele persoane care mai aproape sau mai departe de mine și de tine au în suflet aceeași aspirație spre Dumnezeu care însă rămâne deocamdată pentru ei un "Necunoscut". Toate așteaptă un răspuns...

Pr. Benone Lucaci



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat