Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Ziua Tinerilor

A-l redescoperi și a-l urma pe Cristos

Ziua Tinerilor s-a desfășurat în Duminica Floriilor în cadrul comunităților parohiale și a Bisericilor locale, inclusiv la Roma. La nivel diecezan, în Dieceza de Iași, se va celebra duminică, 7 mai, la Gherăești. În perioada 27-30 aprilie, la Tămășeni, a avut loc campusul diecezan al Acțiunii Catolice. Toate acestea sunt etape de pregătire pentru Cea de-a XV-a Zi Mondială a Tinerilor care se va desfășura la Roma în perioada 15-20 august.

În Dieceza de Iași, în fiecare parohie, în Duminica Floriilor, s-a celebrat Ziua Tinerilor prin întâlniri și rugăciuni speciale cu tinerii. La Iași, tinerii, cu ramuri în mâini, au pornit duminică, 16 aprilie, la ora 16.00 în procesiune de la bisericile "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și "Sfântul Anton" către catedrala "Adormirea Maicii Domnului". Împreună cu ei au mers preoții din comunitățile respective. În curtea catedralei au fost întâmpinați de PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, pr. decan Petru Beșleagă și ceilalți preoți de la catedrală și de la Institutul Teologic. La sfânta Liturghie, dedicată tinerilor, care a început la ora 17.00 în catedrala nouă, păstorul diecezei a avut un mesaj special pentru ei, invitându-i să-l redescopere pe Cristos.

Duminica Floriilor din anul acesta a fost o pregătire pentru Ziua Diecezană a Tinerilor, când la Gherăești (jud. Neamț) duminică, 7 mai, sunt așteptați între 8 și 10 mii de tineri din întreaga Moldovă și pentru Cea de-a XV-a Zi Mondială a Tinerilor care se va desfășura la Roma în perioada 15-20 august.

La Gherăești, fiecare grup se va prezenta la punctul de primire unde vor fi predate datele referitoare la grup. Tot aici vor fi aduse și răspunsurile la întrebările pe marginea mesajului Sfântului Părinte discutate în cele două cateheze pregătitoare: 1. Pe ce anume pune accent sau ce anume subliniază mesajul Sfântului Părinte? 2. Mesajul îi invită pe tineri, printre altele, să fie sfinți. Formulează câteva "reguli" pentru a atinge sfințenia. 3. Enumerați trei activități practice prin care tinerii din parohia dv. își propun să marcheze anul jubiliar. 4. Folosindu-vă de ideile prezente în mesajului Sfântului Părinte, scrieți un catren.

Principalele puncte din programul zilei sunt: 8.00 - Primirea grupurilor; 9.30 - Repetiție pentru cor; 10.15 - Laude; 10.30 - Sfânta Liturghie; 13.00 - Servirea mesei; 14.30 - Ora medie; 14.45 - Program cultural; 17.00 - Plecarea grupurilor; 18.00 - Serată culturală (pentru cei care mai rămân). Mesajul Sfântului Părinte, cântecele și întregul program de la Gherăești sunt publicate într-o broșură care poate fi comandată de la redacție.

Tot o pregătire pentru întâlnirea de la Gherăești și de la Roma a fost, în perioada 27-30 aprilie, în Parohia Tămășeni (jud. Neamț), campusul diecezan al Acțiunii Catolice cu tema: "Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi" (In 1,14). Au participat câte doi reprezentanți ai asociației din fiecare parohie. Programul întâlnirii a început cu celebrarea sfintei Liturghii de la ora 19.00. Cazarea a fost în familii. Au fost invitați asistenții spirituali ai Acțiunii Catolice. Încheierea campusului a avut loc printr-o Liturghie solemnă duminică, 30 aprilie.

Ecoul entuziasmului cu care evreii l-au întâmpinat pe Cristos în Duminica Floriilor a răsunat și la Roma prin cuvintele papei și în cântările tinerilor. Papa a binecuvântat ramurile și a mers în procesiune împreună cu tinerii. Lecturile au fost proclamate în spaniolă și engleză, iar patima după sfântul Marcu a fost cântată pe roluri în limba latină. Printre cei care au proclamat patima a fost și un diacon român: Benone Ambăruș, din Somușca. Sfântul Părinte a insistat în mesajul său pe raportul cu sine, cu alții și cu Dumnezeu și i-a îndemnat pe tineri să pășească pe urmele lui Cristos: "Inimii voastre însetată de adevăr și de pace, numeroaselor voastre probleme... Cristos se oferă pe sine ca singurul răspuns valabil... Priviți la el cu nou elan de credință, urmați-l". Înainte de rugăciunea Angelus, papa a reînnoit pentru tineri invitația la Roma, cu ocazia Celei de-a XV-a Zile Mondiale a Tinerilor.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat