Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Cum să nu-i mulțumești lui Dumnezeu?

Dumnezeu - iubire a făcut oamenilor cel mai de preț dar, viața. Doar prin voința lui familia ajunge la împlinirea acestei iubiri supreme.

Copilul aparține lui Dumnezeu, nu părinților. Le-a fost încredințat doar temporar spre formare și educare, nu trebuie privit ca un bun cu care fiecare face ce vrea. Ce se întâmplă în sufletul lui când aude spunându-i-se: "Cu ce am greșit să am un copil atât de rău "ca tine"" sau "Eu ți-am dat viață, eu te omor"? Tu, mamă, cum poți adresa copilului asemenea cuvinte, lovindu-l? L-ai simțit vibrând în sânul tău, creatură mică, necunoscută, ți-ai dorit cu răbdare să-l poți vedea, mângâia, alinta...

Copilul se întreabă firesc cu ce a greșit și, mai grav, dacă părinții îl iubesc. Greșeala nu-i a lui, e a celor mari, care, văzându-i naivitatea înduioșătoare și inocentă din privire, nu încearcă să-l înțeleagă. Inventiv, temperamental, fraged ca vârstă, nu neștiutor, copilul înțelege foarte multe lucruri. Trebuie respectat și tratat cum se cuvine, cu seriozitate și îngăduință. Câți părinți își mai amintesc de poznele pe care le făceau în copilărie?

Nimeni nu se naște rău. Mică, nevinovată și neputincioasă, ființa din leagăn are nevoie de iubire încă din primele clipe de viață. Când adultul își asumă acest rol de părinte-educator, trebuie să fie conștient că nu-și mai aparține, că poartă întreaga responsabilitate privind formarea viitorului om. Dar e nevoie de multă dragoste, răbdare, dăruire...

Necazurile, greutățile și numeroasele neajunsuri dispar măcar pentru moment, când părintele, copleșit de griji, simte atingerea caldă a unei mânuțe apăsată cu sfială pe brațul său și un glas plin de duioșie îl întreabă ce i s-a întâmplat.

Cum să nu-i mulțumești lui Dumnezeu pentru atâta iubire?

A. (Huși)

* * *

Un dar - copilul

Părinți! Nu așteptați motive ca să fiți mândri de copiii voștri. Dați-le o mare doză de încredere. Un serviciu bun pe care-l puteți face unui copil constă în a-i face cunoscut că la vârsta lui nu erați mai bun decât el; și ajunge să vă împrospătați amintirea ca să justificați această mărturie atât de mângâietoare.

Există părinți care se plâng de copiii lor că nu le fac confidențe. Dar pentru a avea încrederea copiilor există un singur mijloc: să le faceți dv. confidențe. Nu vă puteți închipui cum copiii rețin și iau act de judecățile făcute despre ei. Când i-ați spus că este un măgar, un pierde-vară, un idiot, v-ați ușurat și nu vă mai gândiți la aceasta, dar copilul înregistrează și păstrează totul; își repetă în gând și face din aceasta o închisoare și o apărătoare în același timp. E cumplit cum puteți ucide un copil cu expresii pe care le lăsați să vă scape, dar pe care ei le iau în serios în mod tragic. Într-o lume în care părinții nu mai acceptă nimic decât dacă verifică, nu-i putem vedea pe copii supunându-se din principiu. Singurul lucru care contează e valoarea dv. Copiii trebuie să înțeleagă că nu se supun neapărat voinței părinților, ci unei legi superioare, pe care o respectă și părinții. Astfel puteți impune lucruri aparent dure, dar numai dacă prezentați motivul.

Priviți metoda lui Cristos: nu i-a constrâns niciodată pe apostoli să se roage; dar el se ruga, se ruga nopți întregi, singur, pe munte. Văzându-l întorcându-se transformat, senin, împăcat, fericit, și-au spus: "De unde vine? Ce i s-a întâmplat?" A fost să se roage! Și în cele din urmă i-au zis: "Doamne, de ce nu ne înveți să ne rugăm?"

Dacă vă rugați și ei vor voi să se roage. Ați devenit ca acela cu care vor ei să se asemene? Vor să se asemene cu dv.? Dacă nu, nu ei trebuie să se schimbe, ci dv.

Mihaela Ceasar (Bacău)

Pagină realizată de pr. Cristinel Fodor



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat