Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Celebrarea marelui jubileu -

Jubilee

Jubileul Lateranului

În perioada 27-29 aprilie Universitatea Pontificală din Lateran a celebrat jubileul împreună cu reprezentanții tuturor sediilor cu titluri diferite afiliate ei. Jubileul a fost marcat de un moment eclezial, cu vizite la bazilicile Romane, la Catacombe și Scara Sfântă; un moment liturgic cu trecerea prin poarta sfântă a bazilicii "Sfântul Ioan din Lateran" "mater et caput omnium ecclesiarum"; un moment cultural, cu participarea la manifestarea științifică ca pregătire pentru Congresul Euharistic Internațional; un moment asociativ prin celebrarea Celei de-a IV-a Zile a Lateranului și întâlnirea studenților și a profesorilor universitari din sediul central cu cei din alte centre din toate părțile lumii și în sfârșit, după concelebrarea sfintei Liturghii, prezidată de cardinalul Camillo Ruini, întâlnirea cu Sfântul Părinte, pentru a exprima propria fidelitate față de succesorul lui Petru și pentru a-i mulțumi de vizita pe care a făcut-o în noiembrie anul trecut cu ocazia sfințirii și inaugurării noilor clădiri ale Universității sale. La celebrarea jubileului Lateranului, din România, au participat un grup de 30 de seminariști și preoți de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași și un autocar cu profesori, seminariști și preoți din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic din Alba-Iulia.

Jubileul oamenilor de știință

Jubileul oamenilor de știință, se va desfășura între 23-25 mai. Pr. Bernard Ardura, secretar al Consiliului Pontifical pentru Cultură, a spus că "de la început a existat dorința de a evita o interpretare restrictivă a conceptului de om de știință, frecvent identificat cu aceia care se dedică științelor experimentale. Prin știință se înțelege orice exercițiu rațional și metodic al activității intelectuale umane în căutarea adevărului. De aceea, jubileul se adresează și acelora care lucrează în domenii ca sociologia, economia etc., fără a neglija teologia și filozofia". Unul dintre momentele care au stârnit cel mai mare interes în pregătirea jubileului oamenilor de știință este actul penitențial care va avea loc pe 24 mai. Pe de-o parte, va fi un fel de "mea culpa" rostită de liderii lumii științifice, care, potrivit pr. Ardura, vor recunoaște "lipsa de onestitate profesională, reproducerile ilegale, preocuparea excesivă pentru glorie, însușirea pe nedrept a meritelor altora și indiferența față de demnitatea persoanei". Pe de altă parte, va fi și un act "de curaj și umilință în recunoașterea greșelilor comise de aceia care s-au numit pe sine creștini și care nu au înțeles suficient autonomia legitimă a științei". Cu privire la număr, se estimează că în jur de 5.000 de persoane vor participa la acest jubileu. Miercuri, 25 mai, va fi ziua în care oamenii de știință vor trece solemn pragul porții sfinte.

Pelerinaj național

În perioada 6-14 mai se va organiza un pelerinaj național în Italia. Vor participa pelerini din toate diecezele catolice din țară. Cu această ocazie, în ziua de 9 mai va avea loc o Liturghie solemnă oficiată de Sfântul Părinte în limba română, în bazilica "Sfântul Petru", exact la un an de la celebrarea la București, în Parcul Izvor, a Liturghiei la care au participat papa și patriarhul ortodox al României. Cu această ocazie se va marca într-un mod solemn împlinirea a 300 de ani de la marele eveniment al unirii Bisericii Române din Transilvania cu Biserica Catolică. A doua zi, miercuri, 10 mai, va avea loc audiența generală la Sfântul Părinte a românilor pelerini la Roma. Joi, 11 mai, grupul de români va trece prin poarta sfântă. Pelerinajul include și orașele Padova, Florența, Assisi și Veneția. Din Dieceza de Iași vor participa aproximativ 420 de persoane în nouă autocare.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat