Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

*Frații Capucini (Italia). "Am rămas foarte mișcați la gândurile pe care le-a scris în numărul din ianuarie doamna Ana Baciu din Bălan. Cu această ocazie îi dorim ei cât și altor bătrâni și copii abandonați mult curaj, iar acela care îmbracă crinii câmpului și hrănește păsările cerului cum va putea oare uita de noi, care valorăm mai mult decât crinii și păsările. Iar din partea noastră îi asigurăm că ei sunt și vor fi mereu în inimile noastre. Cu aceste câteva gânduri vrem să încheiem această mică scrisoare cu speranța care nu dezamăgește niciodată că Isus va aduce în sufletul fiecăruia pacea și bucuria lui Cristos, iar acolo unde este ură să încolțească sămânța iubirii".

Vă mulțumim pentru urări și pentru gândurile pe care le-ați trimis. Să sperăm că persoana din Bălan va citi rândurile voastre și va fi mângâiată de faptul că vă rugați pentru dânsa.

*Emilia Feru (Nicorești). Într-adevăr, am descoperit și noi că poezia "Regăsirea" pe care ne-ai trimis-o, are un "fond sceptic, iar tema ei se bazează în special pe legătura care trebuie s-o aibă fiecare persoană cu Dumnezeu. Titlul ei constituie o modalitate de regăsire în iubire, adică în Dumnezeu". Continuați să scrieți mai scurt și mai optimist.

*Marian (Iași). Experiența ta a fost reținută spre publicare.

*A. (Sascut). Rugați-vă pentru preoți și rezolvați în alt mod problemele sesizate. Menirea redacției nu este aceea despre care ne-ați scris. Ne-au plăcut cântecele și rugăciunile pe care ni le-ați trimis și ne bucurăm că prin ele îl lăudați pe Dumnezeu. După cum deja ați putut constata, revista deocamdată nu are rubrici consacrate cântecelor și rugăciunilor.

*Cristina Ghercă (Rediu), I. Gabor (Iași), Veronica Dămoc (Iași), Mihai Dan Florea (Sibiu), Olimpia Costache (Galați), Ana (Tuta), Anton Cata (Nicolae Bălcescu), Ramona Iozefina Bradaci (Eibenthal, jud. Mehedinți), Vasile Tudosă (Iași), Ioan Cojan (Traian, jud. Neamț), Lucian Bejan (Fundu Răcăciuni). Răspuns la problemele dv. veți primi într-unul din numerele viitoare ale revistei.

*Alexandru Robu (Galați). "Într-o zi bătrânul Leon Robu, bun gospodar și mult apreciat, mi-a arătat numărul festiv din revista "Aripi de iubire", tipărit de Parohia Săbăoani cu ocazia hramului, revistă pe care am citit-o și recitit-o în conținutul ei bogat, cu o redacție competentă. Parohia Săbăoani mi-am dat seama că nu face altceva decât de a reînnoda un fir întrerupt în vremuri grele de restriște pentru neamul nostru. Citirea ei m-a făcut să-mi amintesc de zilele când citeam cu sufletul la gură cărțile și revistele publicate de pr. Iosif Tălmăcel, pr. Grațian, pr. Anton Bișoc și de alții, publicații pe care le găseam păstrate de bunicii și părinții noștri. În discuțiile noastre despre noua revistă "Aripi de iubire" ne-am mai amintit că la Săbăoani, prin grija preoților de atunci, a funcționat Editura "Serafica" care făcea să intre în casele săbăonenilor revista "Viața", anual almanahuri, cărți de rugăciune, sfaturi gospodărești, glume, indicații și îndrumări pentru copii, tineri și adulți ca toți să ducă o viață civilizată, normală și creștinească. Dar de câte lucruri bune nu ne-am amintit? Vremurile au făcut ca generațiile mai vechi să dispară, iar tinerii să nu le mai cunoască, așa cum au fost pe timpuri, pentru că anii care au trecut și evenimentele petrecute au făcut mare rău catolicilor".

Ne rugăm ca Editura "Serafica" să reînvie, iar până atunci "Aripi de iubire" va "contribui la depănarea în paginile ei și a acestor amintiri din care să învețe toți".

*Alina Panțiru (Onești). Este trist ceea ce ne-ați relatat. Gelozia într-adevăr ucide oameni, aduce ceartă și duce multe inimi la disperare. Nu există alt remediu decât apropierea de Acela care poate să vindece cu adevărat și să elibereze pe oameni de tot ce-i rău. Zilele trecute, citindu-se din Evanghelia după sfântul Marcu, oamenii au avut ocazia să audă: "El a luat asupra sa bolile noastre". Întorcându-ne la el, așa cum ne îndeamnă mesajul Postului Mare, vom putea să-l vedem pe cel de lângă noi cu alți ochi.

*Veronica Dumitrașcu (Bacău). "Părinții mei nu prea mergeau la biserică, nu știu să mă fi luat de mână și să mă ducă la biserică. Rozariu în casă nici nu am văzut, doar pe tata înjurând și muncind amândoi, chiar și duminica. Când mai fugeam pe la biserică tata mă înjura și ca să scap de ei am plecat de acasă. Dar mulțumesc lui Dumnezeu că și acum la vârsta pe care o am (46 de ani) am reușit cu harul lui Dumnezeu să-mi dau seama de situația în care mă aflu și de misiunea mea pe acest pământ, cum să îndrept unele lucruri cerând prin rugăciune harurile pierdute. Postul și spovada mă ajută să le văd mai clar pe toate și să nu disper în orice situație m-aș afla, mă ajută să-mi cultiv răbdarea, înfrânarea simțurilor și când o vrea Dumnezeu să pot înainta spiritual pentru a mă putea abține să nu mai păcătuiesc și câte un pic, câte un pic să elimin toate pornirile negative. Aș dori să vă mai întreb cine are acces, ce condiții de înscriere și ce vârstă trebuie să aibă cei care vor să se înscrie la una din școlile prezentate în numărul trecut pentru R.B. din Bacău. "

Ceea ce ați scris despre familie e bine să citească părinții care nu dau exemplu bun copiilor. De școlile care sunteți interesată, și care au fost menționate în numărul trecut al revistei, trebuie să luați legătura cu responsabilii notați acolo. La unele întrebări veți primi răspuns într-unul din numerele viitoare ale revistei. În celelalte probleme vorbiți cu părintele paroh sau citiți Catehismul Bisericii Catolice.

*Giovanina (Oituz). "Întrebarea mea este: pe ce se bazează încrederea dacă nu pe iubirea aproapelui? Ce trebuie să fac acum când nu mai am încredere în nimeni? Oare nu mă ajută nimeni în aceste momente, oare nu mai poate exista încredere în nimeni? M-am descurajat, deoarece încrederea pe care am avut-o a fost trădată".

Dacă ne legăm viețile noastre pe acest pământ de oameni, evident că vom fi descurajați. Oamenii sunt limitați, au defecte și calități, binele se amestecă mult cu răul în viața lor. Făcându-ne iluzii, vom avea deziluzii. Scriptura ne învață să-l așezăm în viața noastră pe Dumnezeu pe primul loc. Faceți așa și lucrurile se vor schimba.

*Andrei Mihai (Bacău). "În prezent viața mea trece printr-o perioadă de mare cumpănă și grea încercare. Citind revista "Lumina creștinului" pot să mă apropii de lumina divină, de adevărata credință pe care orice om credincios o caută toată viața și pe care doresc să o am alături de sufletul meu până în ultima clipă. Pentru a înțelege mai bine situația mea sufletească trebuie să vă spun că în prezent, datorită unor împrejurări nefavorabile și a unor greșeli judiciare, sunt arestat pentru furt și deținut în Penitenciarul din Bacău având de executat o pedeapsă de trei ani pentru o faptă pe care nu am săvârșit-o și în care am fost găsit vinovat numai din cauza unei conjuncturi ostile mie, a lipsei unor mărturii edificatoare și în cea mai mare măsură a naivității și bunătății mele. Mai mult, am renunțat la orice formă de apărare pentru că soarta m-a lovit fără milă până acum, Domnul luându-i la sine pe părinții mei, întâi pe tatăl, apoi pe mama și în cele din urmă pe soția mea, întâmplări care m-au îngenuncheat și m-au lăsat fără apărare, pentru ca, în final, să-mi dea lovitura de grație cu această condamnare nedreaptă. Așa cum v-am spus, în nopțile lungi și grele ale detenției citesc foarte mult și de un timp am început să scriu, să-mi pun durerea și disperarea pe hârtie, în versuri și proză, astfel că s-au adunat multe lucruri pe care nu am cum să le citesc, să le încredințez și să solicit o părere autorizată asupra valorii lor artistice".

Poeziile exprimă ceva din starea dv. Suntem convinși că dacă veți continua să scrieți vă veți perfecționa. Vă trimitem ceea ce ne-ați cerut. Poate că se vor găsi și alții să vă scrie și să vă trimită hârtie de scris sau, de ce nu, să vă viziteze. Pentru aceasta vă dăm adresa: Andrei Mihai, strada General Gușe, 3, 5500 Bacău. Vă îndemnăm să vă apropiați de Dumnezeu și să vă rugați. Citiți Sfânta Scriptură și cărți sfinte. Anul acesta e un an special: marele jubileu, 2000 de ani de la nașterea lui Cristos, e anul în care ne amintim mai mult ca oricând că Isus a fost trimis să vindece pe cei zdrobiți cu inima. Pentru aceasta Biserica a stabilit un jubileu pentru cei închiși în ziua de 9 iulie. Fie ca în acest an să-l descoperiți mai mult pe acela care poate să vă vindece și să vă elibereze cu adevărat.

*Ana B. (jud. Neamț). "Ne-am căsătorit din 1987; eu sunt ortodoxă și el este catolic. Avem copii mari, dar problema cea dureroasă este că nu suntem cununați religios. Soțul nu a mai fost căsătorit niciodată și nici eu, ne-am luat cred că din dragoste, dar el tot amână cununia; nu vrea, are o reținere și nu știu de ce. Avem două fete: nu sunt botezate la catolici, dar au primit prima sfântă Împărtășanie. Eu și copiii mergem la biserică în fiecare duminică. Ceea ce vreau să vă întreb este: pot să mă spovedesc și să mă împărtășesc?".

Credem că articolele de la pagina pentru familie vă folosesc în problemele pe care le aveți și vă pot da oarecare soluții. Împărtășania presupune împăcarea cu Dumnezeu, adică spovadă. Așa este scris și în sfânta carte. "Așadar, oricine va mânca pâinea și va bea potirul Domnului cu nevrednicie, va fi vinovat de trupul și sângele Domnului. Să se cerceteze dar fiecare pe sine însuși, și astfel să mănânce din această pâine și să bea din acest potir, căci cine mănâncă și bea fără să țină seama că este trupul Domnului, își mănâncă și bea propria lui osândă" (1Cor 11,27-29). Spovada însă presupune părăsirea păcatelor. Întrucât nu sunteți căsătoriți, se cheamă că trăiți într-o stare continuă de păcat. Trebuie mai întâi rezolvată problema căsătoriei. Luați legătura cu preotul care poate sta de vorbă cu amândoi pentru a găsi soluții.

*Clara M. (Ciucani). Ideea care străbate poezia ta amintește de o idee din mesajul Sfântului Părinte pentru Postul Mare: "În fața întunericului păcatului și a imposibilității omului de a se elibera singur, apare în toată splendoarea sa opera mântuitoare a lui Cristos: "Pe el Dumnezeu l-a pus ca ispășire, prin sângele lui, prin mijlocirea credinței, pentru a-și arăta dreptatea sa" (Rom 3,25).

*Silvia Gușă (Sascut Sat). "De multe ori am încercat să vă scriu, dar de fiecare dată mă opream într-un loc și nu aveam curajul să continui. Așa s-a întâmplat până într-o zi când, după aproape 5 ani, aveam să mă întâlnesc cu o fostă colegă de școală care-și pierduse părinții în ziua de 25 decembrie 1989 în Piața Revoluției. Era în clasa a VIII-a când s-a întâmplat această pierdere imensă. Credeam că nu o voi mai întâlni niciodată, plecată fiind în Timișoara. Nu-mi venea să cred că era ea; Lenuța, cea care înainte de 1989 era o fire veselă venind de multe ori cu mama ei la școală, acum era distrusă. Acum însă, când soarta ne-a făcut să ne întâlnim, parcă nu mai era ea. Soarta o schimbase atât de mult. "Nu visam nicicând că voi crește printre străini, departe de cei care mi-au dat viață", mi-a spus ea. Oricum pentru mine a însemnat mult această întâlnire. Am ascultat-o atentă, iar într-un târziu, aproape de despărțire mi-a spus doar un lucru, sau poate o dorință: "Dacă ai curajul și puterea și chiar darul de a scrie câteva rânduri despre mamele plecate din această lume, fă-o, dar amintește-ți și de mama mea; aș face-o eu, însă nu mai am nici lacrimi să plâng plecarea ei și nici cuvinte să spun cât de greu e fără ea și cât îmi lipsește". I-am promis că-i voi îndeplini dorința. Pentru toate mamele care au plecat poate prea devreme din această lume și în primul rând pentru mama fostei mele colege. "

Ceea ce ne-ai povestit într-adevăr este trist. Pentru creștini este totuși o speranță: Ne vom revedea cu toții într-o zi, în viața fără de sfârșit. Stai alături de prietena ta și roagă-te cu ea și pentru ea. Oricum mesajul tău sperăm să fie citit de cât mai mulți: "Voi, copii care mai aveți încă mame, nu lăsați să treacă o zi fără să aduceți mulțumire mamelor voastre dragi. Nu lăsați să plece dintre voi fără să-i spuneți cuvântul pe care mulți nu au apucat să i-l spună: Te iubesc, mamă".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat