Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Îmbolnăviri respiratorii

Spre deosebire de plămâni pielea are o suprafață minusculă. Alveolele pulmonare (structura cea mai mică a plămânului reprezintă o suprafață de 70 mp), adică la fel de mult ca și un apartament de două camere. Plămânii preiau zilnic câte 10.000 l de aer inspirat prin nas sau pe gură. În timpul respirației are loc un schimb între aerul "bun" și cel "rău". Amestecul de oxigen, hidrogen și bioxid de carbon care compune aerul pătrunde prin trahee și ramificațiile ei numite bronhii și ajunge în plămân. Coșul pieptului este flexibil și se strânge și se mărește în timpul respirației. Alveolele asigură aprovizionarea organismului cu oxigen printr-o rețea de vase de sânge minuscule. Bronhiile prezintă în structura lor firicele delicate care au rol de a reține particulele de praf din aerul inspirat. Când o persoană suferă de bronșită aceste firicele nu mai funcționează normal deoarece s-au lipit între ele și nu-și pot îndeplini rolul. În acest fel particulele de praf și bacteriile se depun pe bronhii.

Cum se recunoaște o bronșită?

Bolnavul prezintă tuse dureroasă, febră și uneori frisoane și respirație dificilă. Aceste semne pot apărea în urma unei răceli banale și poate ceda, iar alteori durează timp îndelungat și impune un consult medical. Bronșita neglijată poate constitui teren favorabil pentru o pneumonie. Pneumonia se recunoaște prin: febră mare 38-40 o C, dureri la respirație, tuse care nu cedează și expectorație, uneori cu sânge.

Îmbolnăvirile structurilor plămânului pot duce și la distrugerea alveolelor care au drept urmare apariția unei alte îmbolnăviri - emfizem pulmonar.

O altă îmbolnăvire care diminuează capacitatea respiratorie a plămânului este astmul. Milioane de oameni suferă de această boală. Este o boală alergică determinată de diverși alergeni cum ar fi: praf de casă, polen, păr de animale etc. Substanțele declanșatoare de alergii irită mucoasa bronhiilor, iritare care afectează și mușchii care se contractă și îngustează căile respiratorii. Inspirația devine greoaie și apare tusea chinuitoare.

O îmbolnăvire de temut, cancerul pulmonar poate fi prevenit. 90% dintre bolnavii de cancer pulmonar au fost fumători. Anual se îmbolnăvesc 30.000 de bărbați și 8.000 de femei, iar tendința este în creștere. Nouă din zece pacienți mor cel târziu la un an după stabilirea diagnosticului. Există în prezent modalități de depistare precoce a bolii cu laser, metodă care depistează cele mai mici tumori astfel încât 80% dintre ele pot fi vindecate.

Nu am epuizat paleta de îmbolnăviri ale aparatului respirator; pentru a preveni suferința generată de boli ale structurilor respiratorii trebuie să recurgem la creșterea rezistenței organismului în principal prin sport, marș, control clinic la apariția unor simptome trenante și tratament medical supravegheat.
(Material preluat din revista "Ioana")

* * *

Recomandăm câteva vitamine pentru stimularea sistemului imunitar

- Vitamina A menține integritatea pielii și mucoaselor întărind funcția de barieră pe care acestea o îndeplinesc în apărarea infecțiilor. Această vitamină se găsește în ficat, lapte, unt, ouă.

- Vitamina B6 asigură numărul normal și funcția celulelor sistemului imunitar și în consecință autoapărarea organismului. Se găsește în carnea de porc, carnea de pește și banane.

- Vitamina C este suportul celulelor imune a căror funcție o întărește, favorizează secreția de anticorpi și scurtează astfel durata bolii. Se găsește în fructele și legumele proaspete cum ar fi: citricele, salata, ardeiul etc.

- Vitamina E protejează celulele imunitare, crește puterea lor de acțiune, previne infecțiile și îmbunătățește imunitatea în special la oamenii în vârstă. Se găsește în ulei de germeni de grâu, în nuci și alune.

- Betacarotenul protejează celulele imunitare, crește activitatea lor și este conținut în spanac și morcov.

Aceste arme de luptă pe scurt prezentate asigură succesul în lupta organismului cu virusurile.

Pagină îngrijită de dr. Maria Helena Bîrhală



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat