Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Aniversare
Chiara Lubich, autor spiritual și fondatoare în 1943 a Mișcării Focolarelor, a împlinit în ziua de 22 ianuarie 80 de ani. Născută în Italia, mișcarea este astăzi răspândită în întreaga lume. Destinată inițial familiilor, ea are de peste 30 de ani o ramură tânără și alta pentru copii. Mișcarea care numără azi 1,7 milioane de membri în toată lumea și a cărui centru internațional este la Castel Gandolfo lucrează și pentru ecumenism, carisma unității fiind una din preocupările ei. Sâmbătă, 22 ianuarie, Administrația Municipalității din Roma a conferit titlul de cetățean de onoare Chiarei Lubich. Cu această ocazie, Ioan Paul al II-lea i-a trimis o scrisoare în care-și exprimă "sincerele urări pentru tot binele" și reînnoiește "cordialele dorințe de zile senine și luminate de harul divin". "Pe urmele lui Isus, răstignit și părăsit - scrie printre altele papa -, dvs. ați dat viață Mișcării Focolarelor, pentru a-i ajuta pe bărbații și femeile din timpul nostru să experimenteze iubirea și fidelitatea lui Dumnezeu, trăind între ei harul comuniunii frățești". Și PS Petru Gherghel i-a trimis un mesaj în care menționează: "Cu această scrisoare vreau să vă prezint nu doar stima mea și bucuria pentru această zi, ci și dorința și urarea pentru noi inițiative pentru unitatea creștinilor și a tuturor religiilor lumii pentru a fi cu adevărat împlinită rugăciunea lui Isus - ca toți să fie una - și lumea să creadă".

Sfinți și fericiți
Congregația pentru Cauzele Sfinților a publicat recent lista în curs a cauzelor de beatificare și canonizare. Acest Index causarum este împărțit în patru părți: prima prezintă cauzele în curs de finalizare, în număr de 1.921; a doua include numele celor 1.430 de fericiți și sfinți numiți înainte de înființarea congregației; a treia prezintă numele celor 1.712 fericiți numiți din 1588 până astăzi, iar a patra pe cei 591 de sfinți canonizați de la fondarea congregației. Pe lista a treia figurează și numele compatriotului nostru fericitul Ieremia Valahul de la a cărui moarte se împlinesc la 5 martie 375 de ani.

O nouă sfântă
Fericita poloneză sr. Faustina Kowalska (1905-1938) va fi canonizată în ziua de 30 aprilie, anul acesta. Canonizarea a fost aleasă pentru această zi deoarece la această dată va fi celebrată în întreaga Biserică sărbătoarea Divinei Milostiviri, în prima duminică de după Paști. Conform Agenției de Știri "Daily Catholic", sr. Faustina a fost nominalizată între primele zece personalități catolice ale secolului XX.

Dialog cu Bahrain
Miercuri, 12 ianuarie, Sfântul Scaun și statul Bahrain au decis să stabilească relații diplomatice oficiale. Vaticanul intenționează să deschidă o nunțiatură apostolică în această țară arabă, iar Statul Bahrain o ambasadă pe lângă Sfântul Scaun. Acest acord se înscrie în planul Sfântului Scaun de a întreține relații diplomatice cu țările musulmane, între care Iran, Siria, Kuwait, Yemen, Egipt sau Iordania. Emirul statului Bahrain, Hamad Bin Essa Al Khalifa, a rămas încântat de dorința Vaticanului, fapt exprimat de papa Ioan Paul al II-lea în cadrul întâlnirii particulare pe care cei doi au avut-o în Cetatea Eternă. Majoritatea locuitorilor din Bahrain, țară independentă din 1971, sunt de religie musulmană, creștinii reprezentând doar 8,5%. Dacă acest plan va fi soluționat favorabil statul Bahrain va fi cea de-a 173 țară care are ambasadă acreditată pe lângă Sfântul Scaun.

Preoți răpiți
Conform Agenției de Știri Fides în China se înregistrează noi represalii la adresa Bisericii Catolice. Astfel, în ultimul timp, s-a înregistrat "dispariția" a șase episcopi și a câtorva zeci de preoți din "Biserica clandestină". Se presupune că acești clerici au refuzat să adere la Asociația Patriotică controlată de regimul comunist. Aceeași agenție menționează, spicuind din câteva documente secrete, că în ultima lună mai multe biserici au fost distruse sau arse și s-au înregistrat numeroase răpiri ale creștinilor.

Întâlnire pentru pace
Președintele indonezian Abdurrahman Wahid s-a întâlnit luni, 5 februarie, cu papa Ioan Paul al II-lea în cadrul unei audiențe particulare privind tensiunile interreligioase și violențele din Indonezia. Prin vizita pe care a desfășurat-o la începutul lunii februarie în Europa, președintele indonezian a încercat găsirea unor modalități de aplanare a conflictelor dintre musulmani și creștini, în special după criza din Timorul de Est. Întâlnirea din Vatican a fost urmată de un comunicat de presă în care au fost evidențiate câteva particularități ale dialogului interreligios care va urma. Președintele Wahid a subliniat că "islamiștii fanatici sunt manipulați de persoane care au ambiții politice și de aceea trebuie găsite soluții pașnice pe plan politic intern".

Clarificare
"Doar pentru că îl recunosc pe Cristos ca Mântuitor al omenirii, nu înseamnă că religiile sunt echivalente". Aceasta a fost ideea susținută energic de Sfântul Părinte în fața participanților la sesiunea plenară a Congregației pentru Doctrina Credinței, care a avut loc între 25 și 28 ianuarie în Vatican. Suveranul pontif s-a referit la ambiguitățile apărute în unele cercuri teologice, care consideră dialogul interreligios ca o justificare pentru sincretism. Sfântul Părinte a declarat că "în unele medii bisericești a apărut în ultimii ani mentalitatea care relativizează revelația lui Cristos și importanța ei unică și universală pentru mântuire". Dacă se va permite răspândirea acestei mentalități, Biserica își va pierde rațiunea de a exista, pentru că nu ar mai fi "sacramentul universal al mântuirii".

Premiu pentru pace
Premiul UNESCO pentru Pace "Felix Houphouet-Boigny" pe anul 1999 a fost atribuit Comunității "San Egidio". Premiul a fost înmânat în ziua de 27 ianuarie de un juriu internațional prezidat de fostul secretar de stat al Statelor Unite ale Americii, Henry Kissinger. Premiul, intitulat după numele primului președinte al Coastei de Fildeș, este conferit în fiecare an de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, persoanelor, instituțiilor sau organizațiilor care au contribuit semnificativ la promovarea păcii. Comunitatea "San Egidio" a fost fondată la Roma în 1968, la scurt timp după închiderea lucrărilor Conciliului Vatican II. Este o comunitate bisericească formată din laici care trăiesc împreună Evanghelia și dau o atenție specială săracilor. Munca lor este susținută de rugăciuni personale și colective. Comunitatea se mai îngrijește de bătrânii abandonați din orașele Europei, de copiii săraci ai Africii, de imigranți, de bolnavii de SIDA, de persoanele cu handicap și de cei fără locuință. Comunitatea promovează, de asemenea, dialogul între creștini și organizează momente de rugăciune pentru pace.

Acord istoric
Ziua de 15 februarie a marcat un eveniment istoric în Vatican: Sfântul Scaun și Organizația de Eliberare a Palestinei (PLO) au semnat un acord de bază, care stabilește relații reciproce între aceste două instituții, garantându-se astfel libertatea religioasă în teritoriile controlate de autoritatea palestiniană. Pentru a marca importanța acestui eveniment, Yasser Arafat a sosit la Roma pentru a-l vizita pe Sfântul Părinte și a-și exprima satisfacția pentru semnarea acestui acord. "Să binecuvânteze Dumnezeu poporul palestinian", a spus papa Ioan Paul al II-lea, când s-a despărțit de liderul palestinian, la sfârșitul unei întâlniri de 15 minute. Arafat l-a invitat pe papa să viziteze Ierihonul, care este în teritoriul palestinian, în timpul apropiatei călătorii în Țara Sfântă.

Întâlnire
În perioada 25-30 aprilie va avea loc la Trogir, Split, Croația întâlnirea membrilor Uniunii Catolice Internaționale a Presei. Această întâlnire va avea în prim plan pregătirea pentru marele Congres Mondial din 2001 și, de asemenea, programele de formare ale Universității UCIP. O altă importantă decizie a acestei întâlniri va fi numirea a cel puțin trei membri care vor fi trimiși la Sfântul Scaun pentru ocuparea funcției de consilier ecleziastic. Acesta este ales de Sfântul Scaun din lista trimisă de UCIP și este numit pentru o perioadă de trei ani urmând să acorde asistență UCIP-ului în probleme de doctrină.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat