Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Mai merită să trăiesc cu soțul meu?

După șapte ani de prietenie, timp în care am putut să ne cunoaștem îndeajuns, am decis să ne căsătorim, eu și Eugen. Ceea ce mă îmbucură este că în acest răstimp ne-am păstrat curați pentru a ne putea dărui reciproc în căsătorie. Iubirea noastră s-a consolidat, a devenit mai matură. A crescut între noi încrederea reciprocă.

Caracterul meu exuberant prefera un serviciu, dar gândindu-mă la proaspăta noastră familie și la patronii de azi care nu te plătesc, în acord cu Eugen, m-am dedicat total gospodăriei.

Ne-am căsătorit și după un an s-a născut prima noastră fiică, Adela. Totul a mers bine până când, nu știu cum, am început să observ la soțul meu multe lucruri de care nu mi-am dat seama la început. Mi se părea că nu este chiar o inteligență sclipitoare cum îl vedeam mai înainte, cuprinsă de interes și admirație. Și începuseră să mă plictisească conversațiile lui pe care le găseam lipsite de sens. Uneori îmi reprimam aceste idei, alteori nu. Încet, încet ne îndepărtam unul de altul, fiecare se izola în lumea închisă a propriilor convingeri, nu mai aveam în comun gândurile, gusturile, opiniile așa cum fusese la început. Apoi, îmi dădeam seama că nu era chiar atât de plăcut ca în fiecare zi să faci mâncare, să calci, să speli, să faci curățenie în casă și că entuziasmul de la început se stingea încet, dar sigur, în monotonie și plictiseală.

Visul luase sfârșit. Eugen nu mai era cel pe care-l cunoscusem; acum mă enerva chiar simpla lui prezență, nu mai suportam o căsătorie care nu-mi dădea ceea ce visam. "Mai merită să continui să trăiesc cu soțul meu? N-ar fi mai bine să ne despărțim?". Dar puteam eu distruge ceea ce împreună construisem? Cine-mi dădea acest drept? Tocmai în acele clipe am înțeles că sacramentul Căsătoriei este un lucru serios de care nu trebuie să-mi bat joc.

Chiar în acele zile (a fost aici numai mâna lui Dumnezeu) a trebuit să facem o călătorie mai lungă numai noi. Fetița am lăsat-o la mama. M-am folosit de această ocazie și i-am spus totul lui Eugen, toate gândurile mele, dificultățile, tot ceea ce nu-mi plăcea la el. A fost un șoc teribil pentru mine să aflu că Eugen întâmpina aceleași greutăți și poate chiar mai mari. Chiar și el începuse să se gândească la despărțire deoarece căsătoria noastră ni se părea goală și fără nici un sens.

Am înțeles atunci greșeala și egoismul în care căzusem privind numai la mine însămi, la dificultățile mele, fără să-mi dau seama de cele pe care le provocam soțului meu cu atitudinea mea independentă, despotică și uneori autoritară.

I-am cerut scuze și ne-am propus să reîncepem totul de la capăt, cu o nouă iubire, cu un nou entuziasm, o căsătorie adevărată. În fiecare zi, cu ochii purificați ne priveam ca și cum ar fi fost prima dată.

Simțeam că eu trebuia să încep prima să-l iubesc așa cum voia să fie iubit fără a aștepta ceva în schimb de la el. Am învățat în felul acesta să tac, să ascult, să accept... să iubesc.

Trăind așa ne-am dat seama cu bucurie că tocmai acea criză a fost ocazia de a descoperi, în bogăția iubirii supranaturale dintre noi, dimensiunea nouă care acum însuflețește și dă sens căsătoriei noastre: iubirea.

Pagină realizată de pr. Cristinel Fodor



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat