Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Celebrarea marelui jubileu -

Jubilee

Jubileul diaconilor permanenți

Circa 1.400 de diaconi permanenți și familiile lor au participat duminică, 20 februarie, în bazilica "Sfântul Petru", la Liturghia solemnă prezidată de cardinalul Dario Castrillon Hoyos, prefect al Congregației Romane pentru Cler, în cursul căreia 18 noi diaconi permanenți au fost hirotoniți.

Înainte de Angelus Sfântul Părinte i-a invitat să "îmbrățișeze Evanghelia, să-i aprofundeze mesajul în credință, să o iubească și să o mărturisească în cuvânt și în faptă". Deja, cu ocazia audienței de sâmbătă, 19 februarie, papa, primindu-i pe diaconi și pe familiile lor, îi îndemnase să devină "apostoli activi ai noii evanghelizări". El a subliniat că alături de martiri, precum sfântul diacon Laurențiu, apostolii de astăzi trebuie adesea să urmeze martiriul "neînțelegerii". Papa i-a încurajat, de asemenea, să trăiască plenar harul jubileului ca un "pelerinaj de convertire la Isus". În sfârșit, Ioan Paul al II-lea a insistat asupra "comuniunii ecleziale" care trebuie să marcheze ministerul lor.

Diaconii permanenți sunt, în majoritatea cazurilor, tați de familie sau bărbați căsătoriți care aleg să răspundă acestei vocații speciale care le dă menirea să devină miniștrii hirotoniți ai Bisericii primind, cu consimțământul soțiilor lor, și după o perioadă de pregătire de cel puțin patru ani, frecventând un institut de științe religioase, ordul sacru al diaconatului care, cu prezbiteratul și episcopatul, constituie Preoția ministerială a Bisericii.

Diaconii administrează solemn Botezul, păstrează și distribuie Euharistia, asistă și binecuvântează Căsătoria, în numele Bisericii, duc viaticul la muribunzi, citesc Sfânta Scriptură credincioșilor, învață și îndeamnă poporul, conduc cultul și rugăciunea credincioșilor, administrează sacramentele, conduc funeraliile și înmormântarea" (cf. Lumen gentium, n. 29).

După informațiile de la Congregația pentru Cler, diaconii permanenți sunt la ora actuală mai mulți de 25.000 în lume, din care 16% diaconi necăsătoriți: în jur de 16.000 în America (mai mult de 12.000 în Statele Unite), 7.000 în Europa (2.016 în Germania, 1.966 în Italia, 1.325 în Franța), 308 în Africa, 167 în Oceania și 129 în Asia. În 1969 nu erau decât 200. Cei 18 noi diaconi au fost hirotoniți pentru Italia (17, din care 14 de Napoli și 3 de Florența) și Spania, (1 pentru Sevilla). Printre ei, în jur de 2.000 de persoane, diaconii și familiile lor, au participat la triduumul jubileului, de vineri 18 februarie până duminică 20 februarie.

* * *

Jubileul Curiei Romane

În ziua de 22 februarie, sărbătoarea Catedrei Sfântului Petru, Sfântul Părinte a prezidat celebrarea jubileului Curiei Romane. Meditând asupra a ceea ce el a numit "cea de-a doua convertire" a sfântului Petru, papa a invocat convertirea pentru jubileu în vederea "purificării interioare". Roadele vor fi, ca și în cazul lui Petru, a spus Sfântul Părinte, "noi pescuiri miraculoase, încărcate de promisiuni pentru misiunea Bisericii în mileniul trei". Mai mult de 4.000 de funcționari și angajați, cardinali, episcopi, preoți, călugări și călugărițe, și aproape 3.000 de laici lucrează în dicasteriile Sfântului Scaun. Toți au pornit în procesiune pe lângă obeliscul din Piața "Sfântul Petru", pentru a trece prin poarta sfântă, înaintea celebrării euharistice. Jubileul, care a culminat cu sfânta Liturghie celebrată în Piața "Sfântul Petru", a fost precedat de o serie de meditații care au ajutat la pregătirea spirituală în vederea deplinei trăiri a evenimentului.

* * *

Ziarul pelerinului

Printre diferitele servicii pe care Vaticanul le oferă pelerinilor în timpul anului sfânt, se numără și ziarul pelerinului. Publicația este disponibilă în șapte limbi: italiană, engleză, franceză, spaniolă, germană, portugheză și poloneză. Un milion de fotocopii vor fi făcute pentru fiecare număr, iar distribuirea va fi gratuită. Ziarul se poate găsi la diferite chioșcuri, cabine de informații și centre turistice din Roma.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat