Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Sub semnul dialogului

Sfântul Părinte în Egipt

Pelerinajul papei Ioan Paul al II-lea în Egipt, în perioada 24-26 februarie, a avut dimensiune interreligioasă și ecumenică. Pelerinajul s-a înscris ca parte a ciclului de pelerinaje "la locurile legate de istoria mântuirii". După amânarea nedeterminată a vizitei în Urul Caldeei (Irak), locul de naștere al lui Abraham, papa s-a oprit asupra celui de-al doilea loc, cronologic vorbind, adică muntele Sinai, locul unde Dumnezeu i s-a revelat lui Moise și i-a dat tablele legii. Astăzi, acest loc este cunoscut sub numele de Jebel Musa. Aceasta a fost prima vizită a unui papă în Egipt. A fost a 90-a călătorie apostolică a Sfântului Părinte, a cincea într-o țară în majoritate islamică.

Republica Egipt
- Stat în NE Africii și V Asiei
- Suprafața: 1.000.000 km2
- Populația: 64.200.000 (64 loc/km2)
- Capitala: Cairo (6.052.000 loc.)
- Ziua națională: 23 iulie, aniversarea Revoluției din 1952
- Culte: islamism 92%, creștinism: 1% catolici, 4,8% ortodocși

Inițial, călătoria Sfântului Părinte în Egipt era legată de vizitarea Urului Caldeei din Irak, unde dorea să vadă locurile natale ale lui Abraham. Călătoria fusese planificată pentru luna decembrie a anului trecut, dar autoritățile irakiene au suspendat temporar planurile. Motivul invocat de Saddam Hussein a fost că în contextul în care sunt încă bombardate anumite zone ale Irakului, nu se poate asigura securitatea papei. Pentru aceasta, miercuri, 23 februarie, a avut loc o celebrare comemorativă, un pelerinaj spiritual, în care s-a evocat figura patriarhului Abraham, prin lecturi din Sfânta Scriptură și prin imagini și rugăciuni în aula "Paul al VI-lea".

"As-salamu-'alaikum"! La sosirea sa în aeroportul din Cairo, papa a prezentat Egiptului dorința sa "de pace, de concordie și de prosperitate": dorință care a început prin acest salut în arabă, și care a constituit introducerea pentru Sfântul Părinte care a spus că merge pentru a se ruga în Sinai pentru pacea în Orientul Mijlociu. El a condamnat folosirea violenței în slujba religiei. Președintele Moubarak l-a salutat pe Ioan Paul al II-lea ca omul păcii. Pelerinajul papei a început astfel sub semnul dialogului, un dialog care a continuat cu ortodocșii copți și cu islamul. A salutat la reședințele lor pe papa de Alexandria și pe patriarhul de Cairo, Shenouda al III-lea, autoritatea supremă a Bisericii Ortodoxe-Copte din Egipt și apoi pe marele șeic de Al-Azhar, Mohamed Sayed Tantawi, reprezentantul islamului sunnit. Un pelerinaj care a construit o punte între creștinism și islamism. Televiziunea de stat care de obicei nu preia ceremoniile creștine a transmis în direct sosirea papei.

Vineri, 25 februarie, pentru catolicii din Egipt Sfântul Părinte a celebrat o sfânta Liturghie în franceză, arabă și coptă pe stadionul acoperit din Cairo. După-amiază a avut loc o întâlnire ecumenică în catedrala coptă-catolică "Notre-Dame d'Egypt". Au participat reprezentanții diferitelor denominațiuni creștine prezente în țară. Sâmbătă, 26 februarie, a avut loc pelerinajul dorit de papa. După sfânta Liturghie particulară din capela Nunțiaturii Apostolice din Cairo, a vizitat Mănăstirea "Sfânta Ecaterina" din Sinai, fiind primit de episcopul Damianos, responsabilul mănăstirii, apoi a prezidat celebrarea cuvântului pe muntele Sinai în exteriorul Mănăstirii "Sfânta Ecaterina", la poalele muntelui Horeb.

Întâlnirea dintre Sfântul Părinte și marele șeic Mohamed Sayed Tantawi de Al-Azhar a fost de o mai mare importanța în contextul în care fundamentaliștii musulmani din această zonă hărțuiesc de multă vreme minoritatea creștină coptă.

A fost și un pelerinaj sub semnul ecumenismului prin cele trei întâlniri: cu papa Shenouda, cu călugării ortodocși de la Mănăstirea "Sfânta Ecaterina" și prin celebrarea ecumenică din catedrala din Cairo. În sfârșit, a fost un pelerinaj al păcii cum a arătat-o întâlnirea cu M. Hosni Moubarak.

Vizitarea locurilor legate de istoria mântuirii vor continua în luna martie (în perioada 20-26) cu pelerinajul în Țara Sfântă. Atunci papa va vizita Muntele Nebo din Iordania, de unde Moise a ajuns doar să vadă pământul promis.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat